Solo Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Wielka Brytania to mały, biedny i zakompleksiony kraj, którego nie stać nawet na kupienie porządnych, amerykańskich myśliwców. Tak było od dawna, nie może więc nikogo dziwić, że w latach '60 Brytole nie byli w stanie niczego sami z sensem zaprojektować i wyprodukować, poszli więc po pomoc do Francuzów (którzy, jak wiadomo, w niczym nie są od nich lepsi) i wspólnie wymyślili że zrobią nowy myśliwiec. Gruby pilot Jaguara ma problem z wystartowaniem, bo nie może znaleźć drabinki Ta nieszczęsna konstrukcja wkrótce powstała i została nazwana dla niepoznaki Jaguarem, choć każdy przecież wie, że Jaguary kiepsko latają, znacznie lepiej za to nurkują i polują w wodzie. Ze szczególnym uwzględnieniem Śnieżnego Jaguara, ale o tym później. Jaguar - w ogóle nie podobny do kota Jaguar to ze wszech miar nieudana konstrukcja, która z trudem odrywała się od ziemi, rzadko kiedy lądowała w całości, a na przenoszenie jakiegokolwiek uzbrojenia to już w ogóle nie było szansy. Z tego powodu widoczne na wszystkich zdjęciach bomby i rakiety były zwykłymi atrapami ze styropianu, dlatego też udało się toto sprzedać do tak wielu krajów, dopóki nie zorientowali się ile to naprawdę warte. Nieudana próba startu, mimo że piloci próbowali zrobić to w parze Samolot ten od samego początku wyglądał koślawo, niezgrabnie i po prostu głupio, co widać na poniższym zdjęciu. Jest jakiś taki chudy, ma mnóstwo wystających, niepotrzebnych części, a do tego - co jest zgniłą wisienką na czubku tego zepsutego tortu - nieudolni konstruktorzy przyczepili mu pylony do rakiety na górze skrzydeł, choć każde dziecko wie że tak się nie robi. Jest więc to ze wszech miar konstrukcja nieudana, śmieszna, a nawet szkodliwa, bo przecież samolot zajmuje miejsce na lotnisku. Sidewinder na skrzydle? Pfff... Nigdy nie chciałem robić modelu tego samolotu, kiedy jednak zupełnie przez przypadek kupiłem go w sklepie internetowym (podobnie jak całą masę dodatków - sam nie wiem jak to się stało) szkoda go było wyrzucać. Jego niezaprzeczalną zaletą jest kamuflaż arktyczny, który czyni z niego Śnieżnego Jaguara, a więc temat w sam raz na konkurs zimowy. Jaguar w śniegu, czyha na ofiarę Do tego jest to - było nie było - samolot z okresu Zimnej Wojny, a więc mamy wpasowanie się w temat do kwadratu. Dodajcie do tego fakt, że jest to śnieżny jaguar (chyba norweski, fiordowy), tak więc mamy temat zimy wyczerpany do sześcianu i nikt nie ma prawa się przyczepić, że robię coś nie halo. Jaguar to groźny i dumny drapieżca, nie ma on sobie równych w całej Skandynawii Tyle tytułem wstępu. Oto model który zamierzam zrobić, powszechnie znany Jaguar Gr.3 Kitty Hawka. Mały in-box: - pudło, instrukcja, kalkomanie (śliczne) i mała blaszka: - kadłub i część nosowa, plus kilka paneli jeśli będę chciał zrobić model pootwierany - ładnie to wygląda: - skrzydła i silniki, pokusa zrobienia pootwieranego modelu rośnie: - znowu skrzydła i stery, plus inne drobiazgi: - elementy kabiny, wnęk podwozia, podwozia, pylony i inne takie: - dużo drobnicy, będzie co kleić: - uzbrojenie, niestety prawie wyłącznie francuskie, więc nie za bardzo się nadaje: - szkło: owiewka i wiatrochron są bardzo przejrzyste i gładkie: - dodatki (kiedyś kupiłem, więc trzeba wykorzystać): Eduard: blaszki do wnętrza i na zewnątrz oraz maski, Aires: wnęki podwozia oraz hamulce aerodynamiczne, Armory: zestaw kółek (zestawowe są niezbyt ładne), Eduard po raz drugi: rakiety Sidewinder, jedna już odcięta od kostki wlewowej, mam nadzieję że nie dostanę za to kary czasowej. Dodam jeszcze, że jako że Jaguar miał specyficzne konfiguracje uzbrojenia, zamówiłem i czekam na dostawę: bomb BL-755 od Wingmana oraz zasobnika AN/ALQ-101 FlightPatha. I to tyle. Nie mam w tej chwili koncepcji jak zrobię ten model (będzie się wykuwać w trakcie pracy), kusi mnie zrobienie pootwieranych paneli - zobaczymy co z tego wyjdzie. Serdecznie zapraszam do mojego warsztatu i zachęcam do udzielania mi porad i wskazówek. A tak ma mniej więcej wyglądać mój Jaguar w zimowym kamuflażu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2015 Oj Panie Solo - to się zapowiada uczta techniczna :-) Hehe - fajne wprowadzenie w temat! Będę oglądał i kibicował. pozdrawiam i miłej zabawy Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Jaguar w śniegu, czyha na ofiarę Padłem Powodzenia życzę i na widowni zasiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Szykuje się zacny model. Ja się zastanawiam jeszcze co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 ..i wspólnie wymyślili że zrobią nowy myśliwiec. Samolot szturmowy, rewelacyjny z resztą. Ciekawy temat na model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Solo ale ty się nie wyrobisz twoje warsztaty są długie i dokładne a tu czasu mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Jak nie wyrobię, jak nie wyrobię... Zawsze się wyrabiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuan Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Solo czytam twój opis i słyszę w głowię głos Clarksona, inspirowany? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Września 2015 Autor Share Napisano 1 Września 2015 Nie, raczej nie, nigdy nie oglądałem Top Gear. Jeśli można mówić o luźnych inspiracjach, to bardziej czymś takim: oraz takim: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Września 2015 Share Napisano 1 Września 2015 Piekny model, piekne malowanie. Juz sie ciesze !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Obserwuje wstęp miazga się naśmiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Solo czytam twój opis i słyszę w głowię głos Clarksona, inspirowany? :P Dokładnie! Brzmi jak Clarkson recenzujący FSO Polonez xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 Zacząłem szukać dokumentacji do tego modelu i okazało się, że śnieżnych kotecków jest całkiem sporo w sieci. Oto co ładniejsze zdjęcia jakie znalazłem i którymi będę się inspirować malując mój model: A na koniec coś z innej beczki: czyli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 dwa ostatnie zdjęcia - masakruja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Dobrze rozumiem, że na podstawie ostatniego zdjęcia samolotu będziesz robił dioramkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubix Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Trzeba przyznać że jest piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Widzę, że został przewiązany do słupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 Panowie, zapomniałem dodać, że gdyby ktoś miał jakieś fajne zdjęcia takiego arktycznego Jaguara, to chętnie je przytulę. Ciekaw też jestem Waszych opinii, czy lepiej otwierać panele i bawić się w takie detale, czy Jaguarek jest ładniejszy gdy jest zwarty i gotowy do boju, bez żadnego rozbebeszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Moje zdanie w tej materii zapewne znasz, najlepiej wyglądałby w locie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 A na koniec coś z innej beczki: Od razu mi się skojarzyło z Jaguarem eksponowanym jako dzieło sztuki w Tate Gallery: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Ciekaw też jestem Waszych opinii, czy lepiej otwierać panele i bawić się w takie detale, czy Jaguarek jest ładniejszy gdy jest zwarty i gotowy do boju, bez żadnego rozbebeszania. Jak dla mnie samolot zawsze jest ładnieszy z zamkniętym kokpitem, wygląda dostojniej, jak Twój przyczajony Jaguar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Z czarnymi plamami fajniejszy, niż z szarymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 Raczej będę starał się ograniczać kontrast tych plam, bo to źle wygląda na modelu, miast go wzmacniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Września 2015 Autor Share Napisano 2 Września 2015 Oprócz malowania jak pokazał Solo na zdjęciach była też wersja niemal cała biała z pozostawionymi małymi cętkami prześwitującego kamuflażu. Bardzo cenne informacje, a i schemat przydatny, porównam go z tym co jest w instrukcji Kitty Hawka. Co do tej wersji o której wspomniałeś, to właśnie dostałem na PW coś takiego i chyba o tym piszesz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Września 2015 Share Napisano 2 Września 2015 Bardzo fajnie styrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi