Kamil K. Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witajcie, Rozpoczynam swój kolejny warsztat. Standardowo już pozostaję w tematyce konfliktu na Ukrainie, schodzę tylko nieco „wagowo”. Tym razem zabieram się za BMP-1P Trumpetera. Pojazd, który chcę zbudować należał do 25 Batalionu Obrony Terytorialnej „Ruś Kijowska”. Niezbyt mi leżą te ukraińskie jednostki ochotnicze, ale cóż. Mój model będzie w stanie po „upiększeniu” przez Rosjan/bojowników LNR – którzy wcale też mi nie leżą. Toteż standardowo odbijamy od polityki i skupiamy się na samym pojeździe. 25BTO powstał 6 czerwca 2014 roku, głównie z członków kijowskiej Samoobrony i ochotników z okolic ukraińskiej stolicy. Sytuacja sprzętowa batalionu była bardzo słaba – uzbrojenie otrzymywali przestarzałe, w małej ilości, często tylko dzięki zakupom finansowanym ze zbiórek pieniężnych. O tym jak było z tym źle niech świadczy fakt, że jeden z pierwszych samochodów pancernych batalion otrzymał… z Kijowskiego Muzeum. Nadający się tylko do remontu generalnego. BRDM-2 był rocznika 1974, więc chyba starszy od większości członków jednostki. Więcej ciężkiego sprzętu batalion otrzymał po wydarzeniach w kotle Iłowajskim. W tym zapewne interesującego mnie BMP-1. Po przeszkoleniu w czernichowskim ośrodku szkoleniowym „Desna” batalion od sierpnia walczył w rejonie Debalcewa. Ukraińska armia umie wpadać w okrążenia równie dobrze co PSL zawierać koalicje, toteż nic dziwnego, że w lutym w Debalcewie ostatecznie też dali się zamknąć w kotle. Takiego losu nie uniknął także 25BTO, który w okrążeniu stracił znaczną część sprzętu – również rzeczonego BMP. Na lostarmour figuruje on jako trofiejny, więc zapewne został po remoncie wcielony do sił LNR. Zdjęcia powyżej jeszcze z czasów służby w 25BTO, zapewne jesień 2014 roku. A tu już w rękach separatystów. Luty 2014 Jak widać załoga BMP miała bardzo śmiałe plany podboju Moskwy. Fastow-Irpen(właść. Fastów i Irpin po naszemu) to dwie miejscowości obwodu Kijowskiego, zapewne rodzinne miasta załogantów Słonko zaświeciło, śniegi stopniały, a bewup jak stał tak stoi... To na tym zdjęciu zamierzam oprzeć końcowy wygląd modelu MODEL Do budowy tego pojazdu zamierzam wykorzystać zestaw Trumpetera będący „pamiątką” ostatniego Mosonshow. Model jest ładny i prościutki, toteż żeby nie było za prosto dorzucam do niego komplet blach Voyagera. Dodatkowo dokładam antenę RB Model, linę Eureki i ślicznie wyglądające lampy od SKP Model. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Co do samego pojazdu – raczej w tej chwili nie ma jeszcze o czym pisać. Model nie będzie wymagał jakiś większych przeróbek, chyba, że coś wyjdzie w praniu. Gdyby nie blaszki byłby do sklejenia w jeden – dwa wieczory max. Więcej zabawy będzie z tym fikuśnym malowaniem. Że nadaje się do konkursu zimowego chyba nie muszę udowadniać? W ciągu kilku dni może uda mi się rozpocząć prace. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Bardzo interesujący wstęp i interesująca maszyna...no nic, trzeba będzie kibicować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Noo i mamy zwycięzce Podglądam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 4 Września 2015 Share Napisano 4 Września 2015 Tu spodziewam się merytoryki, modelarskiej klasy i efektownego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Noo i mamy zwycięzce Podglądam! Nie chwal dnia przed zachodem słońca. :-D Najpierw trzeba się uwinąć z budową - ale będę się starał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Jak Ty startujesz, to ja już nie mam co próbować A tak na serio, to kolejny świetny temat się szykuje. Będę uważnie oglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Lubię BMP-1. Obserwuję .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Temat ciekawy, będę śledził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 8 Września 2015 Autor Share Napisano 8 Września 2015 Cześć, No, powoli udało mi się rozpocząć budowę. Na początek ogołociłem bandaże gumowe kół z bieżnika, pozbawiłem kadłub plastikowych błotników i przykleiłem trochę fototrawionej drobnicy. Ogólnie to większość czasu nad modelem upłynęła mi na studiowaniu instrukcji Voyagera, co mam zeszlifować i ściąć na modelu i jak złożyć to cholerstwo, które ma zastąpić zestawowe części... albo ta instrukcja jest jakaś felerna, albo ja. W każdym razie chwilami nie ogarniam co do czego, ale jakoś wybrnę. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 Witajcie, Walczymy dalej. Poskładałem już całkiem sporo blaszek, które trzeba zamontować na kadłubie. Zmaltretowałem trochę siatki nad wlotami powietrza żeby było ciekawiej. Najbardziej obawiałem się zaginania zawiasów, ale w gruncie rzeczy okazało się to nie takie straszne. Upewniłem się też w tym, że to instrukcja Voyagera jest felerna, a nie ja - złe numery części trafiają się tam notorycznie. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 Jak widzę, samosklejalny model :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 A ty znowu szalejesz. Dobrze to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 Jak widzę, samosklejalny model :-) W gruncie rzeczy tak, można by w ogóle rozważyć sensowność zakupu do niego blach. Sam nie wiem, czy niektórych detali sobie po prostu nie daruję. A ty znowu szalejesz. Dobrze to wygląda. Będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Września 2015 Share Napisano 10 Września 2015 W gruncie rzeczy tak, można by w ogóle rozważyć sensowność zakupu do niego blach. Sam nie wiem, czy niektórych detali sobie po prostu nie daruję. Dobrze to słyszeć, w planach mam zwykłą Bewupkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Ja też .W jedynym słusznym malowaniu (irackim 1991 ) . Wnętrze i lufę już mam, brak mi tylko wnętrza wieży, silnika i przekładni. ale to się dorobi .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Cześć, Kadłub powolutku składa się dalej. W sumie najgorsze za mną, zostało przykleić kilka detali foto, kilka plastikowych, a przede wszystkim wyspawać wszystko greenstuffem. Trochę roboty będzie jeszcze z bocznymi fartuchami - będzie trzeba pozaginać trochę zawiasów i złożyć do kupy razem z blaszanym błotnikiem. Liny holownicze położyłem tylko do zdjęć. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Ostro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Wymieniłbym uchwyty na klapie silnika na subtelniejsze: https://picasaweb.google.com/104099381440432591746/BWP1FestynWojskowyWElblagu#6165052856167187666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Szykuje się kolejny model do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Wymieniłbym uchwyty na klapie silnika na subtelniejsze:https://picasaweb.google.com/104099381440432591746/BWP1FestynWojskowyWElblagu#6165052856167187666 Dzięki za zwrócenie uwagi, poszukam cieńszego drutu i zobaczę, co da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Ach, i przy okazji, nie wiem jak Trumpek pokazuje ale uchwyty są w 1 kierunku: https://picasaweb.google.com/104099381440432591746/BWP102#6027820230732990402 https://picasaweb.google.com/104099381440432591746/BWp1#5795822329005600418 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Trumpek pokazuje w takim razie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 15 Września 2015 Autor Share Napisano 15 Września 2015 Witam, Żeby nie było, że nic nie robiłem - działo się sporo: - poprawiłem uchwyty na cieńsze. - zmieniłem umiejscowienie jednego z nich na przodzie wozu zgodnie z radami Tomka, - poskładałem w zasadzie wszystkie detale na kadłubie - wieża z małymi wyjątkami też jest już bliżej niż dalej końca. Postanowiłem też zamontować wyrzutnie granatów dymnych, mimo że oryginał tego nie miał - będzie ciekawiej. Do sklejenia została już sama najgorsza drobnica i gąsienice. No i jak już wspominałem sporo spawania, szlifowania, trochę szpachli i innych poprawek tu i tam... Teoretycznie można by to zrobić w jeden wieczór, ale mi to raczej nie grozi. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 A ja bym tych wyrzutni nie dawał, bez nich ten czołg wygląda lepiej. Jakie gąski będą? Plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 15 Września 2015 Share Napisano 15 Września 2015 czołg Kamilu, pokażesz lampy SKP z bliska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi