kermit zaba Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Powitać! Chyba jako pierwszy się ujawnię z długo wyczekiwanym modelem spod szyldu ARMA HOBBY, czyli TS-11. Kultywując moją tradycję inboxo-warsztato-galeriów na początek kilka słów o wrażeniu po otwarciu pudła. Pudełko jest świetnie zaprojektowane graficznie, piękne zdjęcie Hesji aż zachęca do zakupu. Po zdjęciu pokrywy wysypuje nam się masa elementów z tworzywa, blachy i żywicy. Dodatkowo mamy maski, kalki, instrukcję oraz wkładkę od Producenta z odezwą do ludu (bardzo miły gest). Teraz o każdym z tych elementów słów kilka: -Tworzywo: Ładny detal, równe linie podziału, urozmaicona faktura, na prawdę pozytywne wrażenie. Niestety tworzywo nie jest zbyt twarde, a niektóre miejsca noszą 'skazy' wynikające chyba z problemów z formą. Namierzyłem takie miejsca w okolicach klamki kabiny na lewej burcie, z obydwu stron pierwszego podziału za kabiną oraz na panelu z lewej strony belki ogonowej w tylnej części. Dodatkowo dolny chwyt powietrza przy silniku ma dziwną narośl. Jamki skurczowe nieliczne i łatwe do poprawienia. Elementy przezroczyste zrobione bardzo przyzwoicie. -Blachy: Wg mnie w pełni wystarczające. Ładny rysunek, delikatne szczegóły, dobre umieszczenie elementów. Niestety niektóre elementy są aż za delikatne, przy wycinaniu dolnych osłon wlotów powietrza udało mi się urwać 6 z 8 elementów:) Nie uważam jednak tego za błąd, bo po ponownym sklejeniu całość wygląda wzorowo. -Żywica: Koła ok, zagłówki ok, fotele chyba odrobinę za wysokie. Przy przeszlifowaniu praktycznie na wylot siedziska ledwo się zmieściły. Ale to też żaden problem, nie spotkałem się jeszcze z żywicą bezproblemowo wskakującą na swoje miejsce:) -Maski: Podstawowe na osłonę kabiny, koła i reflektor. Mile się zaskoczyłem maską na przednie koło, wycięcie na widelec pasuje idealnie. Podobnie z wiatrochronem. Nie udało mi się idealnie dopasować maski na kabinę instruktora, ale po rozcięciu na 4 wszystko ładnie siadło. -Kalki: Niezły nadruk, drobne napisy widoczne, brak przesunięć kolorów. Błona cienka, praktycznie nie widać gdzie zaczyna się kalka. Kładłem na płyny i wszystko wyszło ekstra. Nawet szczęka, której trochę się obawiałem, bo częściowo wchodziła na owiewkę działka poddała się płynom i siadła z jedną ledwo widoczną zagniotką. Niestety w niektórych miejscach merytoryka kuleje, ale o tym pisał już Grzes. Dodatkowo proponuję delikatnie się obchodzić z arkuszem, bo sucha kalka może się oderwać od kartonika! -Instrukcja na aktualnym poziomie, czyli kolorki są, papier kredowy jest, opisy i rysunki jasne i czytelne, nie podobało mi się tylko zagmatwanie kolejności montażu, wnękę przedniego podwozia znalazłem gdzieś na końcu:) -List od Producenta: Fajna sprawa. Tak po ludzku miło jest zobaczyć, że Producent nie kończy współpracy po wydaniu i zakupie modelu. Znalazły się w nim uwagi gdzie znajdują się błędy i jak je naprawić, oraz ogólny zarys sytuacji Firmy. Mi się podoba. Zestaw składa się poprawnie i... to jest chyba najlepsze słowo. Wstępne zachwyty, że mamy model Iskry na miarę Tamki jednak się mijają z rzeczywistością. W paru miejscach lecą brzydkie słowa i to w ilościach hurtowych. Zdecydowanym plusem jest podział technologiczny i miejsca w których działają wypychacze. Nad tym ktoś na prawdę przysiadł i pomyślał. Podsumowując: Za dobre pieniądze dostajemy długo wyczekiwany i nieźle zrobiony model od Firmy, która (mam nadzieję) rozwija skrzydła. Bez wcześniejszego napalania się, że model sam się złoży nikt nie powinien czuć się rozczarowany. Aż żal było się pożegnać po takim zestawieniu, bo Iskra w zamyśle miała trafić do pomysłodawcy malowania - Darka Jakubczaka I trafiła ;) Na VI Balu Archeo w ramach wdzięczności reszty MR-Łaskowej ekipy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Fajniuchna ta Iskra......miła dla oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Plastik w 1:72 szybszy w budowie niż żywica w 1:48 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Super! ładnie się prezentuje. Trzeba będzie sobie zrobić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 No, nie sądziłem, że tak szybko zobaczymy galerię tego modelu. Pięknie wyszło i zacny cel zrobienia Błędzik z godłem 10.PLM się wdarł, ale to wina niedbałości producenta kalkomanii... Osłona kabiny ładnie się spasowała z marszu, czy trzeba było się gimnastykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Bardzo ładna Iskra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Plastik w 1:72 szybszy w budowie niż żywica w 1:48 ;) Mniejsza Iskra jest to i robota szybciej leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 Dzięki za dobre słowo! Cel był szczytny, to i tempo ekspresowe ;) Miałem na podorędziu kalki od Złotego MiGa z prawidłowym oznaczeniem, ale emblemat był większy i zepsułby moje Feng-Shui. Otwierana część nawet się wpasowała, łuki między osłoną a resztą kadłuba miały proste do skorygowania niedopasowania. Wiatrochron za to wskoczył na swoje miejsce bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 fajna ta Iskra w Twoim wykonaniu! (może trochę za mocny łosz, ale to rzecz gustu) Super że chciało Ci się taką mini-relację wrzucić, dzięki! pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 12 Lutego 2016 Autor Share Napisano 12 Lutego 2016 Nie ma za co dziękować, warsztaty w moim wykonaniu ciągnęłyby się miesiącami, więc taka szybka relacja to jedyny sposób, żeby Was nie zanudzić ;) A Twoje badania nad Me-163 natchnęły mnie do zrobienia czerwonego Kometa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Lutego 2016 Share Napisano 12 Lutego 2016 Zapytam jeszcze czy malowałeś kolorami proponowanymi w instrukcji, czy jakieś własne eksperymenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 12 Lutego 2016 Autor Share Napisano 12 Lutego 2016 Grzesiu, to moja interpretacja zdjęć. Zrobiłem wzornik z tego co miałem pod ręką, przegrzebałem foty, dopasowałem kolor skrzeli do H306 (FS36270), a błękit mi przypasował H417 (RLM76). Nie mówię, że kolory w instrukcji są złe (Ocean Grey FS36187, Air Superiority Blue FS35450), ale nie mogłem znaleźć ich odpowiedników w palecie Gunze. Twórcy malowania nie wnieśli protestu po oględzinach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 No to i ja cos napisze Model Iskry bardzo ladny i bardzo dobrze zbudowany Ale czy naprawde nikt nie widzi grubosci prowadnic strug???? Az musialem poogladac zdjecia Iskry z Aeroklubu w Jeleniej Gorze Przeciez to ma grubosc najwyzej 10mm w skali 1:1 albo i mniej Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Ale czy naprawde nikt nie widzi grubosci prowadnic strug????Kto chce, może je sobie przy budowie wymienić na elementy fototrawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Pośpiech złym doradcom,nie wkleiłeś żaluzji na przejściu płat -kadłub przed wlotem na osłonie silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 15 Lutego 2016 Share Napisano 15 Lutego 2016 Piękny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 17 Lutego 2016 Autor Share Napisano 17 Lutego 2016 BRAVO112 - masz rację, zestawowe są grube. Producent przewidział reakcję części modelarzy i zrobił blachę z tymi elementami. Element jest klejony na styk pod kątem prostym i wcześniejsze moje doświadczenia polegały na urywaniu prowadnic podczas ścierania washa razem z kilkoma warstwami lakieru... Tym razem zależało mi na czasie i wolałem uniknąć takiej sytuacji. Możliwe, ze druga Iskra dostanie prowadnice, dopiero na koniec montażu, odpowiednio polakierowane i zabezpieczone. ireneusz - wiem... i nic nie mam na swoją obronę ;) W zestawie nie było, ja nie pomyślałem i o... Dzięki za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Pośpiech złym doradcom,nie wkleiłeś żaluzji na przejściu płat -kadłub przed wlotem na osłonie silnika Nie wkleił, bo nie miał czego wklejać.Ten element zestawu nie został dopracowany przez producenta, bo zrobiono jedynie zagłębienie do którego aż prosi się o blaszkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 kermit zaba Zamiast blachy sprobuj wkleic cienki Plastik - o.13mm albo cos podobnego Jesli wkleisz to tamiyowskim klejem (thin)- to mozesz szlifowac i szlifowac i nie wyrwiesz Znalazlem tylko jeden klej, ktory naprawde dobrze klei elementy trawione - w Dortmundzie za 37 eurasow a cala reszta tych cyjanowych cudow to tak trzyma na slowo honoru Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 A szukana blaszka jest w zestawie Parta za 20zl Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi