Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów

Chciałem przedstawić wykonany przeze mnie model pojazdu tj. amfibii LVT(A)4. O samym modelu można powiedzieć, że jest nawet niezły, jedynym mankamentem są gąsienice, a raczej materiał z których zostały wykonane. Kto robił czołgi z italeri ten wie o czym mówię. Mnie to nie zraziło i zmierzyłem się z tym modelem . Zaryzykuję stwierdzenie że jest modelem bezszpachlowym, bo nie użyłem w nim grama szpachli, ale to zdjęcia wytłumaczą dlaczego tak jest . Model jest interpretacją zdjęć, które kiedyś przypadkiem znalazłem w internecie szukając pomysłu jak zakryć gąsienice lub maksymalnie ukryć .

Oto dwa zdjęcia rzeczywistego obiektu jedno z lat około 90tych drugie bardziej współczesne.

Japanesetank.jpg

acy.jpg

Pojazd tenbrał udział w trakcie wojny na Pacyfiku na Peleliu i stoi tam do dnia dzisiejszego. W tej chwili stoi w towarzystwie innych odmian LVT oraz wielu Shermanów .

Gdy zobaczyłem drugie zdjęcie to wiedziałem jak mój LVT będzie wyglądał. To jest chyba najlepsze co można było mu zrobić i żeby nie było widać gąsienic, bo jak widać ich nie ma .

Dosyć papki czas nacieszyć wasze oczy .

P1070791R.jpg

P1070795R.jpg

P1070808R.jpg

P1070814R.jpg

P1070815R.jpg

P1070804R.jpg

P1070807R.jpg

P1070801R.jpg

P1070809R.jpg

P1070796R.jpg

P1070818R.jpg

Chciałbym się również pochwalić, że liście są mojego projektu, wykonanie - wycinanie laserem.

P1070802RR.jpg

Na koniec chciałbym wam pokazać jakie to duże bydle . Zdjęcie jest z początku budowy, w środku siedzi sobie cały (zezłomowany już) Opel Blitz z Italeri.

LVT4.jpg

Teraz wasza kolej

Napisano

Genialny pomysł i świetne wykonanie.

Napisano

Piękna rzecz! Proste, a bardzo efektowne

Gratuluję i pozdrawiam!

Kornik

Napisano

Bardzo fajnie wykonane, chociaż ta rdza jest bardzo monotonna. Poza tym gratuluję.

Napisano
.... chociaż ta rdza jest bardzo monotonna.

Zgadzam się w 100%.Fajna scenka i pomysł ale rdze przydałoby sie jednak znacznie zróżnicować -cały pojazd ma ten sam odcień co wygląda jakby był wydobyty z wody.To samo wrażenie mam patrząc na trawkę.

Przypomina nieźle przygotowane boisko a może terez powinien być troche bardziej urozmaicony troche trawy,trochę "klepiska" jakiś kamień itp.Poza tym ok

Napisano

Mam takiego LVT-4, który mi leży cały czas w szafce. Już wiem co z nim zrobię.

Powiedz coś o tej rdzy.

Napisano

bardzo ciekawa praca, widziałem zresztą na zywo i bardzo mi się spodobał. mimo to malowanie jest monotonne, szkoda, że nie spróbowałeś pomalowac go tak jak na zdjęciu z ciekawymi przejściami barwnymi. to samo dotyczy trawy jak w angielskim parku. tak czy siak bardzo ładne.

Napisano

szczerze pomysł ogólnie fajny ale wykonanie... no cóż wyrażę tylko swe zdanie. Jak dla mnie ta rdza jest:

1. zbyt monotonna, popatrz na zdjęcia jak na nich jest zróżnicowana

2. rdza ogólnie mi się nie widzisz jest za gruba (ja rozumiem że rdzewienie to głownie proces utleniania) ale u Ciebie wygląda mi to bardziej na pojazd wyciągnięty co dopiero z bagna a nie wolno stojący na powietrzu n lat.

Napisano

Dzięki za opinie.Tymi pochlebnymi się upajam , krytyczne biorę do wiadomości, a poważnie to nie da się zrobić tak aby wszyscy byli zadowoleni. Jednemu się spodoba drugiemu nie, wiadomo.

Co do trawy to źdźbła mają 1,5 w porywach do 2cm długości, nie widziałem nigdzie gotowej maty o takiej wysokości, więc ta trawa jest robiona w stylu "homemade".

Mam takiego LVT-4, który mi leży cały czas w szafce. Już wiem co z nim zrobię.

Powiedz coś o tej rdzy.

LVT-4 też stoi na Peleliu i jest w podobnym stanie .

Rdza powstawała stopniowo na początku położyłem farbę Rust z Model Mastera, jako bazę. Potem zabezpieczyłem to lakierem i na powierzchnię dawałem rożnokolorowe sproszkowane pastele, które delikatnie nasączałem benzyną lakową. Tak aby powstała papka, którą rozsmarowywałem, stukałem w nią twardym pędzlem itp. Do osuszenia i kolejny kawałek powierzchni poszedł do obróbki... i tak cały model .

Napisano

Nie chcę wyjść na "mądralę" ale mógłbyś jeszcze macnąć ciemnobrązowym filtrem i było by całkiem w dechę. Oczywiście teraz Jest też niczego sobie.