Mikele Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Teraz to już wszystko jasne. Dzięki za pomoc, panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Września 2015 Share Napisano 6 Września 2015 Nie do końca takie jasne, bo na fotce nie ma 1b, tylko któraś 9-tka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2015 Ponieważ w sąsiednim wątku trwa dyskusja o malowaniu kolejnego powojennego samolotu z szachownicą wrzucę tu cytat ze swoim wykopaliskami, żeby był pod ręką w przyklejonym wątku. Jako że temat również dla mnie jest interesujący więc zmarnowałem popołudnie na podszukiwaniu schematu malowań, który przypominał by ten z zacytowanego przez Jarka zdjęcia. I trafiłem na coś takiego: Kolory w legendzie to od góry: Zielony, Jasno-brązowy, który jednak jak wrzucić go w cyrilicy w google daje też i takie rezultaty, ciemno-szary i niebieski. Biorąc pod uwagę duży kontrast kolory z prawej strony belki ogonowej i na lewym stateczniku poziomym myślę, że można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że taki schemat jest poprawny dla całego samolotu. Choćby dlatego, że sowieci uwielbiali mieć wszystko sklasyfikowane na papierze, ale już z zastosowaniem tego w praktyce bywało różnie, to nie apteka Ja tam sobie schemat już na dysku zapisałem ;) Z resztą, schemat tego typu znajduje się w modelu Zvezdy w 1:48, co w zasadzie potwierdza "regulaminowość" malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 Z tym piaskowym odcieniem koloru AMT-1 to ostrożnie. W zasadzie to miał on więcej wspólnego z brudnym szarym piaskiem niż czystym pustynnym piaskiem. W tym okresie standardem była już A-21m i ona była bardziej piaskowa. AMT-1 była jej zamiennikiem. Do poczytania tu: http://sovietwarplanes.com/board/index.php?topic=1585.15 Ja w tym temacie wieżę rosyjskim badaczom-hobbystom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2015 Fakt, że trzeba by znać dokładne oznaczenia przewidzianych do malowania kolorów, bo można i pisankę zrobić ;) Ciągle otwarty zostaje temat miejsc malowania i czcionki numerów burtowych. W zasadzie to katalog firmy Akan w tym miejscu też nie zaszkodzi: ps. wygląda na to, że cztery kolory w prawym dolnym rogu to będzie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 ps. wygląda na to, że cztery kolory w prawym dolnym rogu to będzie to. Prawie. Bez A-18. Na dole do końca wojny AMT-7. Na górze często zamiennie AMT-1 z A-21 oraz AMT-4 z A-19. Nz cz-b zdjęciach nie do rozróżnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 Po lekturze monografii Stratusa o polskich Jakach nasuwa się pytanie. Źródło: AJ-Press, Monografie Lotnicze 47 To w końcu zielony czy szary kamuflaż był na tym samolocie. I jakim cudem ludzie na podstawie szarzyzny czarno-białych zdjęć określają takie rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 A jak było z malowaniem PO-2 z Krakowskiego pułku lekkich bombowców nocnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Szukaj schematów radzieckich. Trzy kolory u góry, jeden na dole, jak szturmowce i bombowce. Po-2 w Krakowie jest błędnie odmalowany. Kiedyś będzie artykuł... może w 2016 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 Po-2 w Krakowie jest błędnie odmalowany. Błędnie? Zgodnie z radzieckim schematem. To pociaki z krakowskiego pułku były w innym malowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Po-2 z 2 PNB malowane były w schemat WWS z końca wojny, szary-zielony-brąz i spód błękitny. Są na to zdjęcia. Ten w muzeum ma niebieski spód i zielo-zieloną górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 Po-2 z 2 PNB malowane były w schemat WWS z końca wojny, szary-zielony-brąz i spód błękitny. Są na to zdjęcia. Ten w muzeum ma niebieski spód i zielo-zieloną górę. To, co piszesz to modelarsko dobra wiadomość, bo trójkolorowe kamo na górze jest zdecydowanie ciekawsze, z modelarskiego punktu widzenia. Jeśli możesz wrzućić te zdjęcia tu do tematu będę wdzięczny. To widziałeś? http://doogsmodels.com/completed-builds/completed-builds-aircraft/completed-builds-148-aircraft/mikoyan-gurevich-mig-21f-13-fishbed/ Widziałem, widziałem. Rewelacyjna budowa. Ja swojego wykonałem w nieco mniej zmęczonym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Tutaj masz Po-2 w takim kamo, niekoniecznie z 2 PNB. Z tego pułku będą w prasie, jak skończę temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2015 No to czekam. Swoją drogą - jaka fajna kronika - szachownice i wielobarwne kamuflaże - w to mi graj. A to to mnie w ogóle zaskoczyło. Niezła ciekawostka. edit: A tak w ogóle to ten link może się tu przydać: http://mig3.sovietwarplanes.com/colors/colors.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Strona ta sama, ale podstrona inna: http://mig3.sovietwarplanes.com/il-2/il2-camo/il-2m/il2m-late1943.htm Ciekawa analiza Ił-2 z 2PLSz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Strona ta sama, ale podstrona inna:http://mig3.sovietwarplanes.com/il-2/il2-camo/il-2m/il2m-late1943.htm Ciekawa analiza Ił-2 z 2PLSz Cytat ze strony: The planes shown in this screenshot could be of 2nd Polish ShAD* (the Polish personnel unit within Red Army). * Podkreślenie mojeWydaje mi się, że jest błąd w tłumaczeniu. Chodzi raczej o 2 Dywizję Lotnictwa Szturmowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Oczywiście że z dywizji, przez te trójkolorowe Po-2 mi się pomieszało (z ich 2 Pułkiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Żadna nowość, bo od dawna wiadomo, że także w czasach obowiązywania malowania prawidłowej szachownicy zdarzały się wyjątki. Sporo w tym zakresie można było zobaczyć ostatnio w kilkuodcinkowym cyklu o Iłach-28 w MiniReplice, ale i w nowym opracowaniu PW19 o MiG-17 jest ciekawe zdjęcie (nr 28 str. 15) Druga świetna migawka to zdjęcie nr 195 na str. 61 - wyobraźcie sobie jakie podnieślibyśmy larum, gdyby ktoś tak dał w galerii... PS. A może by tak wydzielić wątek przeznaczony na gromadzenie dowodów na nieprawidłowe i/lub nietypowe malowanie szachownic? Swoją drogą żal, że obecnie "pomyłki" się nie zdarzają... Chyba, że ktoś wie i odważy się pokazać..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) PS. A może by tak wydzielić wątek przeznaczony na gromadzenie dowodów na nieprawidłowe i/lub nietypowe malowanie szachownic? Swoją drogą żal, że obecnie "pomyłki" się nie zdarzają... Chyba, że ktoś wie i odważy się pokazać..?Oczywiście, że się zdarzają! Jako, że jak Ty Mikołaju należę do tej drużyny co uważa obecny wzór szachownicy za wypaczenie historii, odważę się pokazać. Casa C-295 n/b 022 Na F-16 też się potknęli Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Grześ - nie gadaj. Będę mógł EFa zrobić? Natychmiast mi tu namiary na kwity dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Jeszcze jedna Kaśka (foto NTW 4/09) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Był, był eF, z wczesnego okresu eksploatacji pamiętam, ale zdjęcia chyba nie znajdę. Grześ daj spokój. Znasz mnie, wiesz jak lubię powojenne polskie lotnictwo wojskowe i jego symbolikę. Tylko ta "nowa" szachownica (wcale nie taka nowa, bo bywały wyjątki praktycznie od początku) wcale mi nie przeszkadza. Ba, znam nawet przypadki gdy byli żołnierze związani z powojennym lotnictwem, na pomnikach, samolotach wycofanych ze służby itp. malują nową szachownicę. I chyba ich ta różnica tak nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2016 Czy są jakieś znane numery burtowe polskich Jaków-7B (czy innych jednomiejscowych) z okresu po IIwś? Zdjęcia, rysunki, podania ludowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Ciekawa utionka z allegro: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Mikołaju, odwrotka do kolekcji. czyli 1706 z 61.LPSzB z Białej Podlaskiej Szachownice starego wzoru miała na spodzie też okolicznościowa 1708 z Białej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi