Skocz do zawartości

Rafale M Fighter

Lukasz31olsztyn

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja robie jeden model na rok, obecny warsztat pewnie w 30 stronach się zamknie. Tak więc tempo nie powala, ilośc pytań za to może być frustrująca dla niektórych, ale co tam, jak ktoś nie chce nie musi odpowiadać. W warsztacie pytasz po to aby ktoś mógł ci doradzić. Działaj dalej.

Łukaszu.

O ile wiem to nie masz nieograniczonego budżetu, a cały czas próbujesz wyważać otwarte drzwi!

Wszyscy i wszędzie piszą AS-186 lub mutacje, a Ty wymyślasz jakieś wynalazki.

Nikt tu już chyba nie rozumie dlaczego.

Może wytłumacz o co Ci chodzi...

Za ok. 100 zł mniej masz AS-186 (albo 189), który ma zbiornik na sprężone powietrze, przez co nie pracuje non-stop.

Zdecydowanie lepszy.

Mam AS-186 (albo 189 - musiałbym zerknąć na tabliczkę znamionowa ;P) i naprawdę nie widzę żadnych powodów aby go zmienić na coś innego - nie jest duży, nie jest ciężki - pracuje dość cicho jak na kompresor.

Różnica między AS-186 a AS-189 to maksymalne ciśnienie - 4bary - 186, 6barów - 189. W modelarstwie i tak pewnie poniżej 2 barów się maluje zwyczajowo więc to bez różnicy.

Na pewno zainwestuj w kompresor z butlą - zalet jest wiele, te bez butli nawet z małym zbiornikiem wyrównawczym choć małe jednak ustępują IMHO tym z normalną butlą - chociażby w tym, że nie pracują cały czas.

No jak juz bede kupował to tego as-186 nie potrzebnie dałem ten link wyrzej i robie zamieszanie przepraszam ale tak mi sie spodobało to małe cudeńko a link był tylko poglądowy jeszcze raz przepraszam

Spoko, luzik Forum dyskusyjne jak sama nazwa wskazuje służy do dyskusji

Wtrącę się trochę. Wiecie może gdzie mogę kupic mała butlę do kompresorka? mam taki bez butli więc cały czas musi pracować.

często kompresory DIY były robione z agregatu z lodówki i gaśnicy proszkowej samochodowej. Możesz iść w tym kierunku.

… Wiecie może gdzie mogę kupic mała butlę do kompresorka? …
W lokalnym punkcie przeglądu gaśnic dostałem za darmo. Potem wybebeszenie zawartości (błeee), rozebranie głowicy, zakup złączek (circa 100zł), zaspawanie niepotrzebnych otworów w głowicy (50zł) i już mam od trzech lat z butlą.

Dokładasz 120 zł i masz nowy AS-186.

Osobiście wybrałbym tą drogę bo to jest naprawdę fajna, zwarta konstrukcja, atestowana od strony bezpieczeństwa. Z ciśnieniem nie ma żartów i jak patrzę na kompresory DIY z uzyciem jakiejs poxyliny itp to zastanawiam się czy gra jest warta świeczki dla 100zl.

Dokładasz 120 zł i masz nowy AS-186.
Dzisiaj bym zrobił tak. Dlatego podałem koszty, żeby ewentualni robiący mieli pojęcie.
… Z ciśnieniem nie ma żartów
W pełni się zgadzam.

Gdy w sobotę robiłem młodemu TLR i przy 3 bar usłyszałem strzał, bo się stopka w rafce układała, to miałem duszę na ramieniu, bo ja trzymałem to pół metra przed swoim brzuchem, a młody stał o 75cm od tego.

… kompresory DIY z uzyciem jakiejs poxyliny …
Dlatego właśnie dałem głowicę do zaspawania a nie lepiłem.

yTr8CLqGyaC4bdRJQZIaeTyXNmw8jHhvv-874NgiVEPvpkEDooGzEMqvmqqGfDJACYp5V8BzFddD=h300-no

Pamiętajmy, że jest to urządzenie zasilane prosto z sieci, wiec potencjalnych niebezpieczeństw jest więcej. Wystarczy drobne zaniedbanie, pójdzie przebicie i po zabawie. Niestety wielu pasjonatów zapomina o bezpieczeństwie, a myśli tylko o finalnym działaniu.

yTr8CLqGyaC4bdRJQZIaeTyXNmw8jHhvv-874NgiVEPvpkEDooGzEMqvmqqGfDJACYp5V8BzFddD=h150-no

… Czy aerograf nie powinien być na wyjściu z butli?

Mi działa.

Mechanikę Płynów na MEiL zdawałem w 1991, czyli dawno temu i pewnie wtedy jeszcze obowiązywały zasady z PRLu. Więc może terażniejszym modelrzom nie zadziała?

Po co w tym układzie jest butla?
Do wyboru:

Zaśmiecamy wątek. Na dłuższą dyskusję jest miejsce tutaj.

Mechanika Płynów i dziś jest taka sama, nie zmieniła się od czasów Bernoulli'ego ;) Hobbystycznie można złożyć, z głową i BHP, czemu nie. Ale jak jest w sklepie gotowy produkt to dobrze, że jest wybór dla hobbystów i możliwość niezrobienia sobie krzywdy dla niezorientowanych ;) Chleb w domu też można sobie upiec a piekarni nikt nie zamyka. I nie chodzi o dyskusję, czy lepszy chleb domowy czy z piekarni

• 5 weeks later...
  • 1 month later...