analogic Napisano 29 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2012 Ten kawałek blachy który widać na filmie w 1:15 minucie to jest składane przejście między kabiną maszynisty a tendrem. Co do samej podłogi to mam gdzieś w zdjęcia z muzeum w Kościerzynie na których widać podłogę drewnianą. Jak znajdę to zapodam. PS. Pociągów się nie sprzeża tylko sprzęga. http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99g. Jako że siedzę w branży kolejowej to musiałem zwrócić uwagę, takie zboczenie zawodowe. No jak masz zdjecia podlogi to chetnie...ciekaw jestem szerokosci desek i ich dlugosc etc... bo sie juz nie moge doczegac SPRZEGANIA calego taboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Co do drewnianej podłogi, to właśnie przejrzałem swoje zdjęcia z Muzeum Kolejnictwa, nie mam dużo zdjęć z wnętrz parowozów (chyba raptem z dwóch), ale w środku są deski. Sądzę, że i w tym przypadku będą, bo skoro po wojnie były... Tak czy owak, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2012 PLatforma z wyposazeniem....jeszcze kilka baboli wyszlo na zdjeciach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Czy kilofy nie są zbyt srebrne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Czy kilofy nie są zbyt srebrne?? Pomalowalem to metalizerem i sie swiatlo odbijalo. Juz poprawione. Ztonowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Na pierwszym foto super kolory wyglądają. Czym cieniowałeś figurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Na pierwszym foto super kolory wyglądają. Czym cieniowałeś figurki? Do cieniowania uzywalem tylko artystycznych olejnych farb. Kolory dobieralem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Nie mogę się doczekać końca prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Nie mogę się doczekać końca prac. Musze to skaczyc do 6ego Pazdziernika bo mam zawody i chce to pokazac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Ten kawałek blachy który widać na filmie w 1:15 minucie to jest składane przejście między kabiną maszynisty a tendrem. Co do samej podłogi to mam gdzieś w zdjęcia z muzeum w Kościerzynie na których widać podłogę drewnianą. Jak znajdę to zapodam. PS. Pociągów się nie sprzeża tylko sprzęga. http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99g. Jako że siedzę w branży kolejowej to musiałem zwrócić uwagę, takie zboczenie zawodowe. No jak masz zdjecia podlogi to chetnie...ciekaw jestem szerokosci desek i ich dlugosc etc... bo sie juz nie moge doczegac SPRZEGANIA calego taboru Nie widać całości ale dla złapania skali desek myślę że może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Nie widać całości ale dla złapania skali desek myślę że może być. Dzieki ! faktycznie podloga jest drewniana...to zdjecie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Do 6 października szmat czasu. Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 30 Sierpnia 2012 Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Co do desek, to ja się spotkałem z ułożonymi w odwrotną stronę: Musisz więc zdecydować, jak je ułożyć, jeśli zdecydujesz się je ułożyć. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Dziekuje!.....super fota...! brakuje teraz kogos ze zdjeciem desek ..na ukos A tak na serio to na obydwu zdjeciach szerokosc desek sie zgadza i podobaja sie obydwie. Wiec do roboty... No i skaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 31 Sierpnia 2012 Share Napisano 31 Sierpnia 2012 Super. Swoją drogą, żałuję, że nie ma (a może było...?) czegoś takiego w 1/72... Pięknie Ci to wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 Podorabialem przewody powietrzne od systemu hamulcowego i kilka innych drobiazgow...poczatek konca...zatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Generalnie to tutaj cudów nie ma w malowaniu ale model robi wrażenie wielkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 Generalnie to tutaj cudów nie ma w malowaniu ale model robi wrażenie wielkością. co masz na mysli piszac ze "cudów nie ma"...troche szerzej ..moze sie jakis cudow od ciebie naucze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Generalnie to tutaj cudów nie ma w malowaniu ale model robi wrażenie wielkością. co masz na mysli piszac ze "cudów nie ma"...troche szerzej ..moze sie jakis cudow od ciebie naucze? Zacieki, obicia, rdza i smar czyli to co na pociągach było często normą. Co do cudów to zapraszam od 9.00 do 20.00 w pierwsze piątki miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Generalnie to tutaj cudów nie ma w malowaniu ale model robi wrażenie wielkością. Zbuduj taki model z dioramą, pomaluj go "tak bez cudów" i potem się mądruj. Póki co Twoje osiągnięcia są daleko w tyle w stosunku do tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 5 Września 2012 Autor Share Napisano 5 Września 2012 Generalnie to tutaj cudów nie ma w malowaniu ale model robi wrażenie wielkością. co masz na mysli piszac ze "cudów nie ma"...troche szerzej ..moze sie jakis cudow od ciebie naucze? Zacieki, obicia, rdza i smar czyli to co na pociągach było często normą. Co do cudów to zapraszam od 9.00 do 20.00 w pierwsze piątki miesiąca. Rdza, smar i te tzw. obicia nie sa malowaniem... na ogladanie tych cudow zapraszam do galerii jak skoncze ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 jędruś, coś się tak zacietrzewił? Ależ skąd . Model nie jest jeszcze skończony więc trochę za wcześnie na tak daleko idące i kategoryczne oceny. Szkoda, ze nie wszyscy są w stanie sobie wyobrazić, że taki projekt to nie Tiger Initial od DML ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Rdza, smar i te tzw. obicia nie sa malowaniem... na ogladanie tych cudow zapraszam do galerii jak skoncze ten model. Myśle ,że ślady użytkowania to też malowanie - bo przecie to umieszczasz je poprzez ... malowanie. Co do cudów to czekam na galerie bo warto. Jendrass nawet dyskutować mi się z Tobą nie chce bo mi zaraz dowalisz ,że chodzę nie po tej stronie ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Jendrass nawet dyskutować mi się z Tobą nie chce bo mi zaraz dowalisz ,że chodzę nie po tej stronie ulicy. Nie marszcz noska ;) Jestem pewien że chodzisz po odpowiedniej. Miłego dnia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Hej Wielkość - jakość oczywiście, że nie. Pełna zgoda, wiem coś o tym ;) Z oceną staram się wstrzymać do finału, ale nie wiem kiedy powstanie drugi taki model. Na przykładzie "Śmiałego" jaskrawo widać (jak w przypadku gross projektów z rodzimym sprzętem) przez ile książek, zdjęć itp. trzeba się przekopać, żeby dobrze i wiernie odtworzyć każdy detal od rozdziału nitów na poszyciu, po kształty wież etc. Wierzcie lub nie, ale to jest sedno budowy tego typu modeli i właśnie (przynajmniej w moim przypadku) to pochłania przynajmniej 60% czasu, a nie samo sklejanie. Niestety nie ma i pewnie nie będzie nigdy tak bogatych opracowań ze zdjęciami, rysunkami, wymiarami, wersjami etc jak to jest w przypadku amerykańskiego czy niemieckiego sprzętu. Trzeba ryć po rzadkich (niespójnych!?) źródłach, wyłuskiwać czasem pojedyncze zdjęcia-perły od prywatnych kolekcjonerów, metodą prób i błędów dochodzić do konkretnych wniosków, rysować na potęgę warianty. Problem w tym, że nie ma na specjalnej możliwości pokazania tego "bibliotekarstwa" na forum. A pociąg, jak pociąg, długi jest ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi