Corporal_PL Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Podobno talibańcy nazywali rośka po ichniejszu zielony diabeł, czyli po anglosasku green devil. Raczej wątpię żeby tak strasznie się go obawiali po tym co widzieli w trakcie radzieckiej interwencji A czy jakaś załoga sobie tego nie wymalowała na pancerzu to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Nie ma takiej. Jest to ksywka wymyślona niby przez talibów. Raczej chwyt propagandowy. A czy jakaś załoga sobie tego nie wymalowała na pancerzu to nie wiem No to był czy mógł być? Był i dziwię się, że jego zdjęcie nie wypłynęło prze tyle lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Z tego co wyczytałem w różnych książkach/wspomnieniach z Iraku czy Afganistanu, to mianem "Zielonego Diabła" by po prostu określany rosomak, które na początku swojej "kariery" w Afganistanie były w kolorze zielonym. Kamo pustynne było naniesione później, na początku pożyczoną farbą od Amerykanów. Na poczatku pojechały tam Rosomaki w wersji M1, później już przystosowane do warunków afgańskich wersja M1M z dopancerzeniem i siatkami aRPGNet. W siatki były również wyposażone pojazdy MedeVac i niektóre wozy dowodzenia. Wszystkie Rosomaki "afgańskie" (z dopancerzeniem) były również pozbawione śrub, no bo i po co one. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Z tego co wyczytałem w różnych książkach/wspomnieniach z Iraku czy Afganistanu, to mianem "Zielonego Diabła" by po prostu określany rosomak, które na początku swojej "kariery" w Afganistanie były w kolorze zielonym. Kamo pustynne było naniesione później, na początku pożyczoną farbą od Amerykanów.Na początku pojechały tam Rosomaki w wersji M1, później już przystosowane do warunków afgańskich wersja M1M z dopancerzeniem i siatkami aRPGNet. W siatki były również wyposażone pojazdy MedeVac i niektóre wozy dowodzenia. Wszystkie Rosomaki "afgańskie" (z dopancerzeniem) były również pozbawione śrub, no bo i po co one. Chociaż na początku można było spotkać kilka egzemplarzy ze śrubami, ale w innych wersjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Z tego co wyczytałem w różnych książkach/wspomnieniach z Iraku czy Afganistanu, to mianem "Zielonego Diabła" by po prostu określany rosomak, które na początku swojej "kariery" w Afganistanie były w kolorze zielonym. Skala, może w sposób niezbyt prosty ale napisałem wcześniej, że "GD" istniał. Uwierz mi, ja go widziałem. Wóz dowodzenia na Rosomaku, a co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Nie wiem, ja tylko wyczytałem i słyszałem, że to nazwa określająca Rosomaki w Afganistanie. Może ktoś, gdzieś namazał tą nazwę dla podkreślenia nazwy w Polsce. Mam masę zdjęć Rośków (z akcji/patroli, warsztatu) i ... nigdzie takiego nie ma. Co do wersji dowodzenia, to chodzi o OSS-D lub jak wolisz WD, ten z otwartą "wieżą", montowany karabin lub granatnik. No i oczywiście, te z Afganistanu nie posiadają tzw. "Falochronu", chociaż mógł taki się pojawić na samym początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Ten ze znaczkiem Mercedesa świetny. Jak pojawi się odpowiedni model to chyba go sobie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Nie wiem, ja tylko wyczytałem i słyszałem, że to nazwa określająca Rosomaki w Afganistanie. Może ktoś, gdzieś namazał tą nazwę dla podkreślenia nazwy w Polsce. Mam masę zdjęć Rośków (z akcji/patroli, warsztatu) i ... nigdzie takiego nie ma.Co do wersji dowodzenia, to chodzi o OSS-D lub jak wolisz WD, ten z otwartą "wieżą", montowany karabin lub granatnik. No i oczywiście, te z Afganistanu nie posiadają tzw. "Falochronu", chociaż mógł taki się pojawić na samym początku. Sorry, ale zaczynasz wypowiadać się w temacie o którym mało wiesz ale dużo czytasz. Jeszce raz obyć zmienił wyczytanie zdanie. Żadne namazanie w Polsce. JA GO WIDZIAŁEM W AFGANISTANIE. I nie wypisuj bzdur, że Rosomak z obrotnicą OSS-D to wóz dowodzenia. Jakie warianty były to ja wiem i nie z Internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Jak byleś w Afganistanie i widziałeś "GD" i nie masz zdjęć?? Aż wierzyć mi się nie chce, ja zawsze robię zdjęcia, chociaż teflonem. Z jakiej jednostki był ten Rosiek?? Zapytam znajomych czy aby nie mają zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Pytaj, pytaj. Mam zdjęcia, ale to są moje prywatne zdjęcia a nie dziennikarzy którzy mieli akredytację na ich robienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Jarekk zawsze to dobrze zasięgnąć informacji u źródła, w tym wypadku u weterana z Afganistanu. Potrafisz określić czy nazwa "Green Devil" pojawiła się na Rosomaku przed czy po informacji (rozpowszechnianej w Polsce) że nasłuch talibskiej łączności wychwycił przekazy typu "jak kolumnę prowadzi duży zielony wóz / zielony diabeł to przepuścić, nie atakować" (w podtekście "bo jak odpowie ogniem to zaraz polecimy do Allaha")? W kontekście generalnie dobrych opinii o Rosomakach spływających z Afganistanu taki przekaz jest w granicach prawdopodobieństwa, ale może to też być bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Nie. Widziałem go w Ghazi w styczniu 2009. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Super, że widziałeś i masz zdjęcia. Jesteś kozak! Mam nadzieję, że jak będziesz robił Rośka "G.D.", to zapodasz chociaż prevkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Wówczas zdecydowanie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 21 Września 2015 Share Napisano 21 Września 2015 To czekamy Jarek na model i jeżeli będziesz mógł zdjęcia realnego Rośka z Afganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Premiera Rośka przesunięta na I kwartał 2016. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Premiera Rośka przesunięta na I kwartał 2016. Niech IBG przesuwa. Niech przesuwa w nieskończoność...Chińczycy z Trumpeter/Hobby Boss nie śpią. Zobaczą jakie jest duże zainteresowanie modelem i sami wypuszczą. W sumie mamy go my, Chorwaci, Słoweńcy, Finowie. Zaraz będą go mieli Słowacy. Przy ich kosztach związanych z zaprojektowaniem i wytworzeniem modelu, to moment jak im się zwróci. Już nie mogę się doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Pewnie przyjęli sobie do serca krytykę RWD-8 i dają sobie czas na dopracowanie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Teoretycznie tak, ale nikt nie powiedział, że im dłużej, tym lepiej dla modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 To się zobaczy, mam nadzieję, że to przesunięcie na poprawki. Też wole mieć później a lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 Żeby nie skończyli jak Renault FT-17 z Italeri. Też była zapowiedź, potem jakiś czas nic a w miedzy czasie Meng dwa typy wypuścił. Projekt Italeri zdaje się umarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 JA GO WIDZIAŁEM W AFGANISTANIE. Jarekk ma rację w Ghazni w 2009 był taki Rosiek w zielonym malowaniu o nazwie własnej "GREEN DEVIL" wymalowanej czarnym kolorem na boku kadłuba. To nie jakiś dziennikarski wymysł tylko FAKT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 to jedyne wyjście żeby dostać inne zdjęcie niż ma Jarekk to kontakt z ludzmi ze zmiany z 2009 roku abo co bywa łatwiejsze z oficialnym fotografem , ja tak zrobiłem i po 10 latach znalazłem zdjęcia ze swojej jednostki .A Rosiek poza nazwą się chyba niczym nie wyróżniał bo na dostępnych zdjęciach go nie znalazłem powodzenia OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 21 Grudnia 2015 Share Napisano 21 Grudnia 2015 Dziś dostałem odpowiedź z IBG że Roskiek w podstawowej wersji planowany jest na I Kwartał 2016. Model ma być z elementami foto i być dodaną toczną lufą (z lufą jeszcze nic pewnego), Cena ostateczna jest jeszcze nie ustalona, ale będzie opublikowana wkrótce (taką dostałem odpowiedź). Czekałem już tyle, to jeszcze trochę poczekam. Mam tylko nadzieję, że model będzie warty tego czekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 21 Grudnia 2015 Share Napisano 21 Grudnia 2015 To czekamy. I kwartał już za 11 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi