Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 368
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zarez, zaraz! Bo wszystko sie mi pomiesza. Czyli: wieksza skala to mniejszy model (1 do 72 to wieksza skala niz 1 do 18), mniejsza skala to wiekszy model. Tak to chyba ma byc!? Prawda? Czyli Lukas HS ma racje.

Napisano

Marek, nie bądź zdziwiony, gdy o 6. rano zapukają do drzwi smutni panowie w kominiarkach.

Za wyrób broni lub istotnych jej elementów grozi chyba do 5. lat

Tak więc szczoteczkę do zębów niej przygotowaną, najlepiej w skali 1:1

pozdrawiam z zazdrością

Sławek

Napisano
Marek, nie bądź zdziwiony, gdy o 6. rano zapukają do drzwi smutni panowie w kominiarkach.

Za wyrób broni lub istotnych jej elementów grozi chyba do 5. lat

Tak więc szczoteczkę do zębów niej przygotowaną, najlepiej w skali 1:1

pozdrawiam z zazdrością

Sławek

Dzieki Slawku za przestroge, ale ja mam pozwolenie na tego gatlinga od smutnych panow w czarnych marynarkach.

Napisano
Gdyby nie to ze po skonczeniu Viggena zabieram sie za Sea Kinga to pewnie poszedlbym Twoim sladem i zaczal prace nad modelem F-14B, oczywiscie nie tak zdetalizowane i w mniejszej skali.

Dzieki Marku za komenaz i mamy wszystcy nadzieje ze zrobisz kiedys tego kotka w wersji B i nam pokazesz

Napisano

Zacytował bym adasia miałczyńskiego ale klnąc nie wypada

Napisano

Marku do tej pory o działku nie pisałem, bo to czego nie dorobiłeś oczekiwałem zobaczyć w dalszych etapach. Tymczasem Vulcan skończony (bo pomalowany), ale bez kilku elementów. Pewnie masz sporo fotografii M61A1, ale rzuć okiem na zdjęcie:

17Gun20mmM61A1.jpg

W Twoim działku brakuje mi drugiego, patrząc od wylotu luf, pierścienia i wzmocnień między nimi. Chodzi o nawiercone blachy ułożone równolegle do luf, a prostopadle do pierścieni. Gdyby co to służę zebranymi i własnymi zdjęciami. Ponad to pierścień znajdujący się w środkowej sekcji luf powinien być cofnięty w pobliże przetłoczenia. Czyli w tej skali o jakiś... centymetr. A to już sporo. Może jeszcze dokonasz przeróbek? Szkoda by było zostawić jak jest, bo korpus zrobiłeś bardzo przyzwoicie.

Napisano

Dzeki ci Marcinku za to ze jestes w tej mojej budowie Aniolem Strozem!

O tych blachach na koncu luf wiem i nie zrobilem ich z premedytacji bo stwierdzilem, ze i tak ich nie bedzie widac, jak sie wsunie lufy na miejsce. Co do do pierscienia znajdujacego sie w srodkowej sekcji to sa widocznie rozne wersje bo ja mam zdjecia dzialka na ktorych ten pierscien jest wlasnie w tym miejscu w jakim ja go umiescilem. Dzieki za pochwale korpusu dzialka.

Pozdrawiam Marek

Napisano

Niesamowity model!

i dla sprostowania:

Zarez, zaraz! Bo wszystko sie mi pomiesza. Czyli: wieksza skala to mniejszy model (1 do 72 to wieksza skala niz 1 do 18), mniejsza skala to wiekszy model. Tak to chyba ma byc!? Prawda? Czyli Lukas HS ma racje.

Na odwrót

Mały model mała skala, duży model duża skala...

np: 1:48 to model w większej skali niż 1:72 -> patrzymy na cyferki 48 i 72, mniejsza cyferka to większa skala

Pozdrawiam

Kami

Napisano
Niesamowity model!

i dla sprostowania:

Na odwrót

Mały model mała skala, duży model duża skala...

np: 1:48 to model w większej skali niż 1:72 -> patrzymy na cyferki 48 i 72, mniejsza cyferka to większa skala

Pozdrawiam

Kami

Dzieki Kami Czyli oczywiscie pokrecilem z ta skala. Czyli ze moj model 1/18 jest w wiekszej skali niz model 1/32 czy 48. O.K

Napisano

Proponuję uciąć te dywagację dla czytelności ciekawego tematu

Większy model = mniejsza skala pomniejszenia

Mniejszy model = większa skala pomniejszenia

Wystarczy do słowa skala dodać słowo pomniejszenia (co zwykle ukryte jest w domyśle) i wiadomo o co chodzi. Prawidło jest inne niż używane na co dzień, potocznie określenia. Czyli mówimy, że model jest w większej skali dla uzmysłowienia, że chodzi nam raczej np. o 48 niż 72.

Marek, czy działko leży tak jak będzie finalnie zamocowane?

Napisano
Proponuję uciąć te dywagację dla czytelności ciekawego tematu

Większy model = mniejsza skala pomniejszenia

Mniejszy model = większa skala pomniejszenia

Wystarczy do słowa skala dodać słowo pomniejszenia (co zwykle ukryte jest w domyśle) i wiadomo o co chodzi. Prawidło jest inne niż używane na co dzień, potocznie określenia. Czyli mówimy, że model jest w większej skali dla uzmysłowienia, że chodzi nam raczej np. o 48 niż 72.

Marek, czy działko leży tak jak będzie finalnie zamocowane?

Prawie lezy tak jak bedzie zamontowane. Prawie!

Napisano

to jakieś jaja są

Napisano

Panowie spokojnie to tylko model w skali 1/18 o ktorym zawsze mazylem,. Czyli ze duza skala i mozna dodawac duzo detali. Ja zawsze lubilem i lubie dodawac detale, czyli schratchbuilding

Dzieki za komentaze!