Lucas HS Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Większej ;-) (wg mnie) mniejszy model=większe pomniejszenie=większa skala - tak mi się zawsze wydawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 Zarez, zaraz! Bo wszystko sie mi pomiesza. Czyli: wieksza skala to mniejszy model (1 do 72 to wieksza skala niz 1 do 18), mniejsza skala to wiekszy model. Tak to chyba ma byc!? Prawda? Czyli Lukas HS ma racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Dla jasnosci w skali 1/48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Nie mam pewności, ale tak mi się wydaje Mareku ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Marek, nie bądź zdziwiony, gdy o 6. rano zapukają do drzwi smutni panowie w kominiarkach. Za wyrób broni lub istotnych jej elementów grozi chyba do 5. lat Tak więc szczoteczkę do zębów niej przygotowaną, najlepiej w skali 1:1 pozdrawiam z zazdrością Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Marek, nie bądź zdziwiony, gdy o 6. rano zapukają do drzwi smutni panowie w kominiarkach.Za wyrób broni lub istotnych jej elementów grozi chyba do 5. lat Tak więc szczoteczkę do zębów niej przygotowaną, najlepiej w skali 1:1 pozdrawiam z zazdrością Sławek Dzieki Slawku za przestroge, ale ja mam pozwolenie na tego gatlinga od smutnych panow w czarnych marynarkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Gdyby nie to ze po skonczeniu Viggena zabieram sie za Sea Kinga to pewnie poszedlbym Twoim sladem i zaczal prace nad modelem F-14B, oczywiscie nie tak zdetalizowane i w mniejszej skali. Dzieki Marku za komenaz i mamy wszystcy nadzieje ze zrobisz kiedys tego kotka w wersji B i nam pokazesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Nie mam pewności, ale tak mi się wydaje Mareku ;-) No chyba jednak tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Teraz trzeba to wszystko pomalowac i przymierzyc: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Zacytował bym adasia miałczyńskiego ale klnąc nie wypada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Marku do tej pory o działku nie pisałem, bo to czego nie dorobiłeś oczekiwałem zobaczyć w dalszych etapach. Tymczasem Vulcan skończony (bo pomalowany), ale bez kilku elementów. Pewnie masz sporo fotografii M61A1, ale rzuć okiem na zdjęcie: W Twoim działku brakuje mi drugiego, patrząc od wylotu luf, pierścienia i wzmocnień między nimi. Chodzi o nawiercone blachy ułożone równolegle do luf, a prostopadle do pierścieni. Gdyby co to służę zebranymi i własnymi zdjęciami. Ponad to pierścień znajdujący się w środkowej sekcji luf powinien być cofnięty w pobliże przetłoczenia. Czyli w tej skali o jakiś... centymetr. A to już sporo. Może jeszcze dokonasz przeróbek? Szkoda by było zostawić jak jest, bo korpus zrobiłeś bardzo przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 Dzeki ci Marcinku za to ze jestes w tej mojej budowie Aniolem Strozem! O tych blachach na koncu luf wiem i nie zrobilem ich z premedytacji bo stwierdzilem, ze i tak ich nie bedzie widac, jak sie wsunie lufy na miejsce. Co do do pierscienia znajdujacego sie w srodkowej sekcji to sa widocznie rozne wersje bo ja mam zdjecia dzialka na ktorych ten pierscien jest wlasnie w tym miejscu w jakim ja go umiescilem. Dzieki za pochwale korpusu dzialka. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 Czyli konce luf beda niewidoczne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Niesamowity model! i dla sprostowania: Zarez, zaraz! Bo wszystko sie mi pomiesza. Czyli: wieksza skala to mniejszy model (1 do 72 to wieksza skala niz 1 do 18), mniejsza skala to wiekszy model. Tak to chyba ma byc!? Prawda? Czyli Lukas HS ma racje. Na odwrót Mały model mała skala, duży model duża skala... np: 1:48 to model w większej skali niż 1:72 -> patrzymy na cyferki 48 i 72, mniejsza cyferka to większa skala Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 Niesamowity model! i dla sprostowania: Zarez, zaraz! Bo wszystko sie mi pomiesza. Czyli: wieksza skala to mniejszy model (1 do 72 to wieksza skala niz 1 do 18), mniejsza skala to wiekszy model. Tak to chyba ma byc!? Prawda? Czyli Lukas HS ma racje. Na odwrót Mały model mała skala, duży model duża skala... np: 1:48 to model w większej skali niż 1:72 -> patrzymy na cyferki 48 i 72, mniejsza cyferka to większa skala Pozdrawiam Kami Dzieki Kami Czyli oczywiscie pokrecilem z ta skala. Czyli ze moj model 1/18 jest w wiekszej skali niz model 1/32 czy 48. O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 O.K to teraz mechanizm ladowania dzialka. Ten widoczny: I z amunicja, ktora tez zrobilem na tokatce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Proponuję uciąć te dywagację dla czytelności ciekawego tematu Większy model = mniejsza skala pomniejszenia Mniejszy model = większa skala pomniejszenia Wystarczy do słowa skala dodać słowo pomniejszenia (co zwykle ukryte jest w domyśle) i wiadomo o co chodzi. Prawidło jest inne niż używane na co dzień, potocznie określenia. Czyli mówimy, że model jest w większej skali dla uzmysłowienia, że chodzi nam raczej np. o 48 niż 72. Marek, czy działko leży tak jak będzie finalnie zamocowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 Proponuję uciąć te dywagację dla czytelności ciekawego tematu Większy model = mniejsza skala pomniejszenia Mniejszy model = większa skala pomniejszenia Wystarczy do słowa skala dodać słowo pomniejszenia (co zwykle ukryte jest w domyśle) i wiadomo o co chodzi. Prawidło jest inne niż używane na co dzień, potocznie określenia. Czyli mówimy, że model jest w większej skali dla uzmysłowienia, że chodzi nam raczej np. o 48 niż 72. Marek, czy działko leży tak jak będzie finalnie zamocowane? Prawie lezy tak jak bedzie zamontowane. Prawie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mackozbogdanca Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 masakra, koniec świata, piknie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 masakra, koniec świata, piknie!!! Dieki piekne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 I dalej : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 to jakieś jaja są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drinkman Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Czy po tym treningu nie przewidujesz może wyprodukowania 1:1?Robota powalająca,pełen szacunek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Świetna robota.. szkoda tylko, że to 1:18, a nie 32 albo 48.. Jestem pod wrażeniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareku Napisano 23 Października 2011 Autor Share Napisano 23 Października 2011 Panowie spokojnie to tylko model w skali 1/18 o ktorym zawsze mazylem,. Czyli ze duza skala i mozna dodawac duzo detali. Ja zawsze lubilem i lubie dodawac detale, czyli schratchbuilding Dzieki za komentaze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi