Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A może pojazdy zdobyczne? TKS-y, T-34 w niemieckim malowaniu itp. Do tego pojazdy z Lend-Lease w sowieckim malowaniu. Takie "pod obcą banderą".

Drugowojennej pancerki Ci u nas dostatek... Może taki temat : Czołgi M60, M48 , ich pochodne , i pojazdy zbudowane na ich podwoziach ??

• Odpowiedzi 238
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
A może pojazdy zdobyczne? TKS-y, T-34 w niemieckim malowaniu itp. Do tego pojazdy z Lend-Lease w sowieckim malowaniu. Takie "pod obcą banderą".
Drugowojennej pancerki Ci u nas dostatek... Może taki temat : Czołgi M60, M48 , ich pochodne , i pojazdy zbudowane na ich podwoziach ??
Ciekawy może być: Woja w wietnamie i na wschodzie?

Czyli jak zwykle, każdy chce, co innego... norma...

PS: Może coś rocznicowego??? Niedługo wrzesień. Może kampania wrześniowa, ale polska (tj. polskie samoloty, polskie czołgi i polskie okręty) albo wcześniej mamy sierpień i rocznicę powstania warszawskiego.

Napisano

Z powstania to akurat same niemieckie zrobisz :P Powodzenia życzę.

Ja byłbym za tematem "Wojna Wschód-Zachód 1946". What-if. Po stronie zachodu Niemcy ze swoimi zabawkami. ;)

Napisano
Niedługo wrzesień. Może kampania wrześniowa, ale polska (tj. polskie samoloty, polskie czołgi i polskie okręty) albo wcześniej mamy sierpień i rocznicę powstania warszawskiego.

Mi tam się podoba. Można by poprostu zrobić projekt pt. wojsko polskie. Wtedy zadowoleni by byli chyba wszyscy. Nawet ci co sklejają współczesną pancerke

Napisano
Z powstania to akurat same niemieckie zrobisz :P Powodzenia życzę.

Chwat, Kubuś, Szary Wilk, zdobyczna Pantera z oddziału Zośki (o ile pamiętam, albo Parasol) Dochodzą dioramy z figurkami...

Napisano
What-if. Po stronie zachodu Niemcy ze swoimi zabawkami. ;)

Tylko nie to , to jest temat który mnie drażni nieprzeciętnie :/

Napisano
To najbardziej miodny temat. Można użyc all od M4 poprzez T-34 do M26.

Znając życie pojawią się same E coś tam, coś tam . Może coś nie związane całkowicie z drugą wojną , chociaż znając nasze realia i tak nic z tego nie wyjdzie...

Napisano

Barthass - NIE ZADNE E! Mam na mysli 1946 = kleska NIemiec. I rok po ZSRR robi inwazje na zachod. Zachod bierze wszytsko co sie da - Shermany, Cromwelle, Comety, Pantery, Tygrysy, Stugi itp - tak w ogóle to w takim celu Zachod trochę przetrzymał sprzęt i żołnirzy niemieckich aby nie rdzewieli - jakby Stalin jednak chciał zaatakować.

Napisano

To zróbcie projekt "in Foreign Services"

Zasada: robimy pojazd w malowaniu innego państwa, niż to które je wyprodukowało.

Tu wejdzie wszystko, od estońskich TKS przez niemieckie t-34 i ruskie panzery do bliskowschodnim teciaków i polskim leopardów.

Napisano
To może coś z SF

Coś co można było zrobić lecz nie maiło to sensu Coś takiego aby było to wykonalne czyli nie takie całkowite sf. Np.sdkfz 251 z podwoziem od KT

Napisano

E tam....

Przemos, do tego projektu musiałbyś wszystkim swoje story napisać

"W obcej służbie" skończyło by się na niemieckich T-34 i jakiś niemcach w ruskim kamo. Czyli coś czego i tak jest sporo na forum. Ostatnio coś czytałem o "prawdziwych faceta", może ktoś by się jednak skusił na te skracze. Tego na forum nie ma

A jak już tak się wszyscy boją robienia od podstaw to może jakiś okres, który jest nie tknięty na forum. Np. "Wojna w Wietnamie", tu mogli by się wykazać pancerniacy, lotnicy, figurkowcy, fani marynarki. A i modeli jest trochę do wyboru. Z resztą Wietnamu duzo nie ma u nas. Kurdę, wszedł bym w to

Napisano
Z resztą Wietnamu duzo nie ma u nas.

I wątpię, że będzie - mało chętnych na taki okres. Jeśli projekt ma wypalić, musi chcąc niechcąc, dotyczyć tematu popularnego, bliskiego większości forumowiczów. W innym przypadku, chętnych będzie bardzo mało.

PS: Ostatnia moja propozycja co do tematu: budowa konkretnego pojazdu na podstawie zdjęcia / zdjęć historycznych. Skala 1/35, pełne pole do popisu jeśli chodzi o waloryzacje zestawu. Proponuję, mimo wszystko okres drugiej wojny światowej, a dokładniej jakiś konkretny teatr działań.

Napisano

Kuba, ale wtedy będą tłuczone dalej te same modele co zawsze. Pewnie powstały by nawet i bez tego projektu. Ja np. specjalistom od Wietnamu etc. albo jeszcze jakiś podobnych tam nie jestem. Ale byłaby jakaś odmiana, a nie tygrys, tygrys, panthera, t-34, tygrys. Tak na szybko jak nie Wietnam to przychodzi mi jeszcze do głowy coś w stylu Polskie Wojsko w Iraku / Afganistanie. Może taki motyw patriotyczny by przypasował.

Z resztą tak się zastanawiać można jeszcze 1209 stron tematu. Musi ktoś się tym zając, tak jak reggy postawił barwy forum i jest. Jakoś chętni się znaleźli.

Napisano
a dokładniej jakiś konkretny teatr działań.

Francja i Normandia 1944?

No sorry i co skleisz? Tygrysa, Panthere czy dla odmiany TK ?

Dobra niech będzie Sherman

Taki projekt to można już poskładać z gotowych galerii i warsztatów na forum.

Napisano

Dobra panowie, ja pasuję. Projekt jak widzę i tak nie wypali, ponieważ za dużo jest rozbieżności poglądów, a po drugie nawet jeśli dojdzie do wyboru niszowego tematu (np. wietnam) to chętnych będzie można policzyć na palcach jednej ręki, a to chyba mija się z założeniem projektu grupowego.

Napisano
Taki projekt to można już poskładać z gotowych galerii i warsztatów na forum.

Jak większość

P/s

Wszystkim chyba będzie pasował: Przegląd broni wojskowej czyli od miecza po abramsa

Napisano
Dobra panowie, ja pasuję. Projekt jak widzę i tak nie wypali, ponieważ za dużo jest rozbieżności poglądów, a po drugie nawet jeśli dojdzie do wyboru niszowego tematu (np. wietnam) to chętnych będzie można policzyć na palcach jednej ręki, a to chyba mija się z założeniem projektu grupowego.

No niestety Jakubie, ale jak widzisz druga wojna już się przejadła co po niektórym , i na prawdę nie ma sensu robić z tego tematu projektu grupowego , bo naprawdę, jak otworzysz galerię czy warsztat praktycznie od góry do dołu same Niemcy i temat WW2 , no sorry, ale ile można...

A tak z ciekawości. Kto zrobił by cokolwiek na:

- Wietnam

albo

- Polskie Wojsko w Iraku / Afganistanie

Wietnam?? Bardzo chętnie bym się pisał.

Co do Polskiego wojska w Iraku , hmmm... Tu może być problem w postaci braku odpowiednich zestawów na rynku . Chyba, że projekt by dotyczył wojny w Iraku i całego sprzętu koalicji , lub też ogólnie wojen na Bliskim Wschodzie

Napisano
No niestety Jakubie, ale jak widzisz druga wojna już się przejadła co po niektórym , i na prawdę nie ma sensu robić z tego tematu projektu grupowego , bo naprawdę, jak otworzysz galerię czy warsztat praktycznie od góry do dołu same Niemcy i temat WW2 , no sorry, ale ile można...

Ja tylko proponowałem...

To może pancerka w skali 1/48. Okres, przynależność i stopień waloryzacji dowolny. Na rynku mamy modele firm: Tamiya, Hobby Boss, AFV Club, Academy. W dodatku jak tak wam zależy, to nie tylko niemieckie. A jak widzę na forum, tej skali jest mało, więc temat niszowy. Dostępność, cena i jakość zadowalające. Zestawy waloryzacyjne są, więc pomysł chyba niegłupi. Pojazdy pochodzą i z II wojny światowej (Tamiya, Hobby Boss, AFV Club) i są także nowoczesne (bodajże Academy). Każdy będzie miał możliwość zbudowania tego co go ciekawi, bez ograniczania okresu historycznego.

Napisano
To może pancerka w skali 1/48.

Jakby co, to ja się na to kiedyś piszę. Fajna skala - zachowuje łatwość robienia 1:72 a detale można niemal jak 1:35. Po zobaczeniu Tygryska w tej skali w Kielcach mam ogromna ochotę coś w tej skali zrobić.