Marwaw Napisano 15 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2010 Fakt, byłoby najfajniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtecz Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 Uploaded with ImageShack.us[/img] tu też pusto http://img713.imageshack.us/img713/9484/rybitw4.jpg' alt='rybitw4.jpg'> Uploaded with ImageShack.us a tu po niemieckich i powojennych modernizacjach [/img] Uploaded with ImageShack.us tumewa ma dorobionedziłko moze na miejscu przedwojennego? niemieckie widziałem jedno zdjecie strasznie niewyraźne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2010 Znam te zdjęcia, to coś okrągłego na pokładzie Mewy to właśnie łódka tylko położona w poprzek pokładu, ja już zacząłem działać w temacie Hotchkissa. Zobaczymy co wyjdzie. Tak na marginesie, "Ptaszki" mocno straciły na uroku po niemieckich modernizacjach pomostów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtecz Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 o tak a chyba żuraw dostał jeszcze nadudówkę na rufie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtecz Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 plany hotchkinnsa masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtecz Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 przymierzyłem łudeczkę do swojego pkładu faktycznie się mieści w poprzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2010 Plany i zdjęcia Hochkissa mam, a nadbudówka w Żurawiu o ile pamiętam pojawiła się po wojnie po przebudowie na okręt hydrograficzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2010 Zacząłem poprawiać to co było do poprawienia. Rozbebeszyłem zatem obie windy i dodałem trochę detali: Windy przed pomalowaniem, Dodałem również dziobowy flagsztok i kilka detali. Winda trałowa zyskała silnik i trochę drobiazgów, kilka niestety przykleiłem w złych miejscach, źle rozczytałem plany i zorientowałem się dopiero po pomalowaniu. Windy po pomalowaniu. Można obijać pałą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Zacząłem poprawiać to co było do poprawienia. Hej. Jeśli mogę pomarudzić - wywal nitki z których zrobiłeś liny relingów. Moim zdaniem ich "mechatość" psuje cały efekt. Jako zamiennik polecam żyłkę wędkarską (można kupić nawet 0.06 mm) Albo miedziany drucik (po-tranformatorowy lub po-silnikowy) Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 16 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2010 Temat relingów był już poruszany, będą wymienione, choć na razie kompletnie nie chce mi się za to brać, może po Świętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 20 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2010 Jednak się wziąłem i wymieniłem nitki na żyłkę wędkarską, oto efekt: Żyłka była czarna, ale i tak przetarłem ją mieszaniną, gun metalu i czarnej. Ponieważ nawiązałem kontakt z Panem M. Borowiakiem i uzyskałem trochę informacji na temat Hotchkissa (wkrótce w częsci historycznej), z radości skleiłem również kotwice. Nie wklejałem ich na stałe, bo najpierw trzeba będzie zrobić delikatne rdzawe zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Witam po Świętach. Trudności piętrzyły się również na linii KMW – PZInż. Czasami były one zasłużone, bo warszawski producent miał „swoje za uszami” czego dowiodła budowa CKU N (Nieuchwytny), jednakże zdarzało się, że zespół konstrukcyjny ze Stoczni Modlińskiej obrywał zupełnie niezasłużenie, o czym świadczy fragment pisma Dowódcy Floty do Szefa KMW : „…i sądzę, że się nie mylę, że ten fakt oszczędzi nam w przyszłości dużo pieniędzy na przeróbki, które okazałyby się nieodzowne, jeżeliby zrobiono wszystko tak, jak, sobie wyobrażają ‘konstruktorzy’ z Modlina, którzy o tem jak ma wyglądać okręt, mają mocno mgliste pojęcie, jak dotychczas skonstatowałem”. (pismo kontradmirała J. Unruga do Szefa Służb KMW z dnia 13.02.1935r., s.2/3. CAW:KMW:817). Należałoby zadać pytanie, co spowodowało tak ostrą admiralską interwencję? Chęć zamontowania pięciorurowego aparatu torpedowego? Katapulty dla wodnosamolotu? A może działa 203mm? Nie, chodziło o to, że istniało realne zagrożenie obicia kanapy w mesie oficerskiej sztuczną skórą koloru brązowego lub żółtego zamiast granatowym kortem. Kadra inżynierska, konstruująca minowce była zgranym wysoko wykwalifikowanym zespołem i takie potraktowanie ich, jak w zacytowanym fragmencie pisma, jest dalece nie na miejscu. Takie jednak były realia. wersja w pełnej rozdzielczości: http://www.dreadnoughtproject.org/plans/Traulera_typu_Jaskolka_1937//scan_01_100dpi.jpg http://www.dreadnoughtproject.org/plans/Traulera_typu_Jaskolka_1937//scan_02_100dpi.jpg Palny stoczniowe minowców wz 1933 II serii (ŹRÓDŁO:www.dreadnoughtproject.org) Okonek, serdeczne dzięki za namiar na tę stronę. Polecam wszystkim sporo smaczków dal okrętowców, z tej radości zacząłem pracę nad sterówką: Na razie sama buda, wymagająca poprawiania i szpachlowania. Wstępna przymiarka do kadłuba Edytowane 28 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Model robi już wrażenie. Czy będzie stał na wodnej dioramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 Docelowo tak, konkursowo jeszcze nie wiem. Akcja dioramy, nad którą będziemy pracować w MOW będzie się rozgrywać 1.09.1939r. a to już nie mieści się w ramach konkursu. Myślałem o tym na użytek konkursu pokazać Rybitwę podczas ćwiczebnego alarmu przeciwlotniczego gdzieś na Zatoce Gdańskiej latem 1939r. Wtedy dostałaby "wodną" podstawkę i figurki załogantów. Najpierw niech się Załoga w tej kwestii wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavko Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Marcinie, może tylko u mnie tak jest, ale plany stoczniowe rozwaliły stronę... A w temacie minowca: Idzie Ci to jak zawsze świetnie. Dobrze, że wymieniłeś te relingi Pisma opisujące różnorakie problemy II RP czasem potrafią wzbudzić uśmiech Pozdrawiam Slavko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 Poprawiłem, powinno być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Okonek, serdeczne dzięki za namiar na tę stronę. Nie ma sprawy. Przecież sam tam trafiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2010 Owszem, ale za Twoim pośrednictwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 29 Grudnia 2010 Share Napisano 29 Grudnia 2010 Nieźle to wygląda, z nadbudówką nabrał bardziej bojowego wyglądu. Oby tak dalej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Witam w Nowym Roku i życzę Wszystkim wszystkiego jak najlepszego! U mnie prace trwają, w dalszym ciągu pracuje nad nadbudówką: Pomost bojowy, drzwi, bulaje i inne detale, linoleum na dach nadbudówki, przyklejone zostanie dopiero po pomalowaniu całości, zejściówka. Następnym etapem prac będzie komin i świetliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Hej Kapitanie ! Czy te jajowate obramowania na drzwiach zostaną takie krzywe ? Wiem, że to jest maleństwo ale czy nie da się tego poprawić ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Jestem w trakcie poprawiania, co jakiś czas biorę papier ścierny, pilnik i rzeźbię, wcześniej wyglądało dużo gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KorniK Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Nieźle naprawdę, jeszcze kilka detali poprawisz i będzie cudo...Budowa widzę idzie ładnie do przodu, nie to co u mnie - totalny zastój ostatnio :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Teraz będzie zastój, bo szykujemy się do finału WOŚP, poza tym postanowiłem poprawić te nieszczęsne przetłoczenia w drzwiach, kombinuję z srurfacerem i płynną szpachlówką, może nie będzie idealnie, ale myślę że lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Finał WOŚP za nami, więc można modelować dalej. Oto efekty ostatniego dłubania: Komin wraz z podstawą i świetlikiem świetlik maszynowni, tylny legar łodzi ratunkowej. Poprawiłem trochę przetłoczenia na drzwiach, nie są idealne, ale lepsze niż były. Obecnie walczę z relingami na nadbudówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi