Jędrek Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 hmm... coś mi się w Twoim dziobie nie podoba (mam na myśli dziób okrętu ) zerkam na fotki i na nich jest on jak żyletka, zerknij na fotkę "boris butoma" jaką Tobie wysłałem, tankowiec ma na niej bardzo małe zanurzenie (pewnie stoi pusty na redzie) i mimo to nie widać jeszcze takiego zgrubienia na dziobie, podobnie fotka "1559B" na niej również dziób to żyletka i takie piękne rozłożyste V, ja bym tam przeszlifował jeszcze dziób modelu gorzej z rufą... foto "kołeczickij2" rufa wygląda ma ostre załamanie, a to większy zgryz, może dokleić pasek na niej i go doszlifować na załamanie? Jędrek p.s. jeszcze nie zdążyłem dobrze posta napisać a Ty już kolejną relację wstawiasz... to jest szybkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Jędrek - wstaw moze fotki o ktorych mowa.... Mysle ze okonek rufe jeszcze bedzie szlifowal - bo poczatkowo na wysokosci linii wodnej mial "dziubek" - ktory teraz sie rozmyl - ale jak pisal beda poprawki ... No i okonek duzy szacunek za model Troche sie rozjechalo i wydaje sie, ze kadub jest wiekszy a wszystkiemu winien kat robienia fotki - zawsze jak przykladam wypraski do planow to mam wrazenie ze model jest wiekszy - ale chyba tak juz jest w konfrontacji 3D z 2D... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 (edytowane) wstaw moze fotki o ktorych mowa.... dwie wspomniane fotki od dziobu Mysle ze okonek rufe jeszcze bedzie szlifowal - bo poczatkowo na wysokosci linii wodnej mial "dziubek" - ktory teraz sie rozmyl - ale jak pisal beda poprawki ... myślę, że żaden dziubek na linii wodnej nie jest potrzebny fotka od rufy a swoją drogą to ma Okonek samozaparcie, podziwiam Jędrek ps. fotki z forum Balancera Edytowane 21 Marca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Tnx. za fotki myślę, że żaden dziubek na linii wodnej nie jest potrzebny - a to zalezy jaka definicje okreslimy dla pojecia "dziubek" - ja mialem na mysli ostra krawedz - taka jak okonek wyrysowal i pokazl w drugim wpisie w tym watku Sorrensen za mala jasnosc/precyzje wypowiedzi... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Ej, no co Wy... W rzucie bocznym dziobnica zrownuje sie prawie z pokladem sporo ponizej linii wodnej. Natomiast punkt przegiecia krzywizny jest ciutke nad linia wodna. Okonek to dobrze odwzorowal, natomiast faktycznie moglby jeszcze pilnikiem popracowac i zrobic ostrzejsza krawedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Marca 2007 Share Napisano 19 Marca 2007 Okonek to dobrze odwzorowal, natomiast faktycznie moglby jeszcze pilnikiem popracowac i zrobic ostrzejsza krawedz. nie ma lekko... wola ludu a ja cichaczem Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 20 Marca 2007 Autor Share Napisano 20 Marca 2007 A co to koncert zyczen Z takimi materialami wykonczycie czlowieka Rufe trzeba i da sie zrobic, dziob na lini wodnej tez ale gorna jego czesc raczej odbiegac bedzie od orginalu. Ta fotka mi to uswiadomila: Rzut z gory, ktorym dysponowalem pokazuje szerokosc pokladu w tym miejscu razem z nadburciami. I kurde tego wlasnie na nim nie widac. Poklad dziobowy powinien calkiem inaczej wygladac ! Przez to wlasnie nadburcie na samym dziobie nie bedzie mialo takiego szpicu a i burty powinny miec inne skosy. Gdyby byly plany .... ale strona rosyjska milczy. Na tym etapie prac juz nie do poprawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 postawisz go między dwa okrętami i w połączeniu ze skalą to się zgubi w tłumie... Jędrek ps. to o tej fotce napisałem na gadulcu, że piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 Model wychodzi tobie swietnie wpros podoba mi sie wykonanie musisz nad nim popracowac jeszcze ale chyba juz sam wiesz ,mam pytanie w jakiej jest to skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 Model wychodzi tobie swietnie wpros podoba mi sie wykonanie musisz nad nim popracowac jeszcze ale chyba juz sam wiesz ,mam pytanie w jakiej jest to skali Sorry, za OT... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 20 Marca 2007 Autor Share Napisano 20 Marca 2007 (edytowane) postawisz go między dwa okrętami i w połączeniu ze skalą to się zgubi w tłumie... No kurde bedzie musial. Szczerze mowiac co mozna wymagac od takiej skali ? Orginalne modele tez nie sa perfekcyjnie odwzorowane. Kombinowalem z dziobem i wiele nie da sie zrobic. Zaczynaja sie pokazywac przetarcia na burtach. Pracuje nadal ale i tak na dioramie bedzie w tym miejscu spietrzona woda. Damy mu troche wiecej ladunku i bedzie git. Czas na przednie nadburcie. Dla jego zamocowania wykonalem skalpelem maly uskok na wysokosci pokladu. Samo nadburcie tzn. jego ksztalt zasnaczylem sobie ostrym olowkiem przykladajac wybrany na nie material w sposob pokazany na fotce. Musialem to zrobic dwa razy dla dolnej i gornej krawedzi. Gotowe przykleilem wpierw na dziobie a potem stopniowo w kierunku na tyl jego boki. Tu juz przyklejone ale jeszcze bez skosow na koncach. Teraz widoczne stalo sie to czym wspominalem wczesniej czyli zbyt plaskaty dziob Jako materialu uzylem plytki polisterynowej 0,25 mm. Przy wczesniejszych pracach tzn. poklady, burty itp. uzywalem takowej o grubosci 0,75 mm i sa to na razie dwa jedyne materialy uzyte do budowy cdn. Edytowane 4 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 Andrzej... PRZEGINASZ!!! Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 dobrze Ci idzie będziesz robił "żeberka" wzmacniające nadburcie? jak tak, to tu dopiero czeka Cię dłubanina Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 20 Marca 2007 Share Napisano 20 Marca 2007 Nawet synowi ołówek zaiwanił. Już teraz roboty jest od cholery, na samą myśl ile jej jeszcze będzie, robi mi się niedobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Marca 2007 Autor Share Napisano 21 Marca 2007 będziesz robił "żeberka" wzmacniające nadburcie? jak tak, to tu dopiero czeka Cię dłubanina Wlasnie skonczylem i padam na r..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 21 Marca 2007 Share Napisano 21 Marca 2007 qrw.... genialnie ! Stachanowskie tempo Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 21 Marca 2007 Share Napisano 21 Marca 2007 Świetnie to wygląda Kibicuje dalej Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 21 Marca 2007 Share Napisano 21 Marca 2007 Teraz widoczne stalo sie to czym wspominalem wczesniej czyli zbyt plaskaty dziob a mi się wydaje, że jest za mało plaskaty. No ale ja się na kajakach tak nie znam. Okonek, tak w ogóle to po co kupujesz modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Marca 2007 Autor Share Napisano 21 Marca 2007 (edytowane) a mi się wydaje, że jest za mało plaskaty Irek rozumiem o co Ci chodzi. Lukajac na fotke orginalu pokazana pare postow wczesniej to oczywiscie tak to wyglada ale tylko z gory. Gdybym pojechal w/g nie posiadanych planow i zrobil poklad tak jak pokazuje 2-czka zachowujac wyglad nadburci bylbym w domu . Mi chodzilo poprzez to okreslenie o sam dziobek, gdzie pokazuje 1-ka. Nabazgralem te kreski tak na szybkiego aby pokazac jak powinno a jak wyglada. Nastepnym razem ( hmm...moze taki bedzie) bez planow nie ruszam Edytowane 21 Marca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Marca 2007 Share Napisano 21 Marca 2007 Wlasnie skonczylem a jakie wszystkie równe aby pokazac jak powinno a jak wyglada taa... mogłem Ci tych fotek nie wysyłać Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 21 Marca 2007 Share Napisano 21 Marca 2007 Mala ta skala ale podoba mi sie ten tankowiec. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 ale zapierdzielasz z robotą, a jaki efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 26 Marca 2007 Autor Share Napisano 26 Marca 2007 Czesc. Wielu z Was zwrocilo uwage na szybkie tempo prac. Musze w tym miejscu wyjasnic, ze prace ruszyly pare dni przed rozpoczeciem relacji co tez powiedzialem w temacie o dioramie. Mialem wiec maly zapas fotek aby je odpowiednio dozowac w relacji. W tej chwili juz to sie zmienilo co widac zreszta w aktualizacji postow. Minelo pare dni a przy modelu porobilem niewiele. Przybyl kolorek na pokladzie dziobowym oraz kolor nadburcia od strony pokladu. Porobilem tez pewne czynnosci w kierunku poprawy ksztaltu rufy ale to jeszcze nie koniec co zreszta widac. Jak widac niewiele teraz tego ale bede sie w miare wolnego czasu staral cos porobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 26 Marca 2007 Share Napisano 26 Marca 2007 Przybyl kolorek na pokladzie dziobowym a jednak szary Porobilem tez pewne czynnosci w kierunku poprawy ksztaltu rufy teraz zdecydowanie lepiej wygląda Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Marca 2007 Share Napisano 26 Marca 2007 Fiu fiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi