Skocz do zawartości

[PG] Tankowiec Dniestr pr.1559V ( Okonek- 1/700 )

okonek

Rekomendowane odpowiedzi

hmm... coś mi się w Twoim dziobie nie podoba (mam na myśli dziób okrętu )

zerkam na fotki i na nich jest on jak żyletka, zerknij na fotkę "boris butoma" jaką Tobie wysłałem, tankowiec ma na niej bardzo małe zanurzenie (pewnie stoi pusty na redzie) i mimo to nie widać jeszcze takiego zgrubienia na dziobie, podobnie fotka "1559B" na niej również dziób to żyletka i takie piękne rozłożyste V, ja bym tam przeszlifował jeszcze dziób modelu

gorzej z rufą... foto "kołeczickij2" rufa wygląda ma ostre załamanie, a to większy zgryz, może dokleić pasek na niej i go doszlifować na załamanie?

Jędrek

p.s. jeszcze nie zdążyłem dobrze posta napisać a Ty już kolejną relację wstawiasz... to jest szybkość

• Odpowiedzi 276
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jędrek - wstaw moze fotki o ktorych mowa....

Mysle ze okonek rufe jeszcze bedzie szlifowal - bo poczatkowo na wysokosci linii wodnej mial "dziubek" - ktory teraz sie rozmyl - ale jak pisal beda poprawki ... No i okonek duzy szacunek za model

Troche sie rozjechalo i wydaje sie, ze kadub jest wiekszy a wszystkiemu winien kat robienia fotki

- zawsze jak przykladam wypraski do planow to mam wrazenie ze model jest wiekszy - ale chyba tak juz jest w konfrontacji 3D z 2D...

Pozdr.

Pawel

wstaw moze fotki o ktorych mowa....

dwie wspomniane fotki od dziobu

borisbutoma.jpg

1559B.jpg

Mysle ze okonek rufe jeszcze bedzie szlifowal - bo poczatkowo na wysokosci linii wodnej mial "dziubek" - ktory teraz sie rozmyl - ale jak pisal beda poprawki ...

myślę, że żaden dziubek na linii wodnej nie jest potrzebny

fotka od rufy

koeczickij2.jpg

a swoją drogą to ma Okonek samozaparcie, podziwiam

Jędrek

ps. fotki z forum Balancera

Edytowane przez Gość

Tnx. za fotki

myślę, że żaden dziubek na linii wodnej nie jest potrzebny
- a to zalezy jaka definicje okreslimy dla pojecia "dziubek" - ja mialem na mysli ostra krawedz - taka jak okonek wyrysowal i pokazl w drugim wpisie w tym watku Sorrensen za mala jasnosc/precyzje wypowiedzi...

Pozdr.

Pawel

Ej, no co Wy... W rzucie bocznym dziobnica zrownuje sie prawie z pokladem sporo ponizej linii wodnej. Natomiast punkt przegiecia krzywizny jest ciutke nad linia wodna. Okonek to dobrze odwzorowal, natomiast faktycznie moglby jeszcze pilnikiem popracowac i zrobic ostrzejsza krawedz.

Okonek to dobrze odwzorowal, natomiast faktycznie moglby jeszcze pilnikiem popracowac i zrobic ostrzejsza krawedz.

nie ma lekko... wola ludu

a ja cichaczem

Jędrek

A co to koncert zyczen

Z takimi materialami wykonczycie czlowieka Rufe trzeba i da sie zrobic, dziob na lini wodnej tez ale gorna jego czesc raczej odbiegac bedzie od orginalu. Ta fotka mi to uswiadomila:

82a4b24359bd1397.jpg

Rzut z gory, ktorym dysponowalem pokazuje szerokosc pokladu w tym miejscu razem z nadburciami. I kurde tego wlasnie na nim nie widac.

Poklad dziobowy powinien calkiem inaczej wygladac ! Przez to wlasnie nadburcie na samym dziobie nie bedzie mialo takiego szpicu a i burty powinny miec inne skosy. Gdyby byly plany .... ale strona rosyjska milczy. Na tym etapie prac juz nie do poprawienia

Model wychodzi tobie swietnie wpros podoba mi sie wykonanie musisz nad nim popracowac jeszcze ale chyba juz sam wiesz ,mam pytanie w jakiej jest to skali

postawisz go między dwa okrętami i w połączeniu ze skalą to się zgubi w tłumie...

No kurde bedzie musial. Szczerze mowiac co mozna wymagac od takiej skali ? Orginalne modele tez nie sa perfekcyjnie odwzorowane. Kombinowalem z dziobem i wiele nie da sie zrobic. Zaczynaja sie pokazywac przetarcia na burtach. Pracuje nadal ale i tak na dioramie bedzie w tym miejscu spietrzona woda. Damy mu troche wiecej ladunku i bedzie git.

Czas na przednie nadburcie. Dla jego zamocowania wykonalem skalpelem maly uskok na wysokosci pokladu.

005ee1b4f6454f6e.jpg

Samo nadburcie tzn. jego ksztalt zasnaczylem sobie ostrym olowkiem przykladajac wybrany na nie material w sposob pokazany na fotce. Musialem to zrobic dwa razy dla dolnej i gornej krawedzi.

3b1eed77518437af.jpg

Gotowe przykleilem wpierw na dziobie a potem stopniowo w kierunku na tyl jego boki.

719820dc0a9bc19d.jpg

Tu juz przyklejone ale jeszcze bez skosow na koncach.

6ac8560ae35d0679.jpg

Teraz widoczne stalo sie to czym wspominalem wczesniej czyli zbyt plaskaty dziob

4c79c6f8cd1484c4.jpg

Jako materialu uzylem plytki polisterynowej 0,25 mm. Przy wczesniejszych pracach tzn. poklady, burty itp. uzywalem takowej o grubosci 0,75 mm i sa to na razie dwa jedyne materialy uzyte do budowy

cdn.

Edytowane przez Gość

Teraz widoczne stalo sie to czym wspominalem wczesniej czyli zbyt plaskaty dziob

a mi się wydaje, że jest za mało plaskaty. No ale ja się na kajakach tak nie znam.

Okonek, tak w ogóle to po co kupujesz modele?

a mi się wydaje, że jest za mało plaskaty

Irek rozumiem o co Ci chodzi. Lukajac na fotke orginalu pokazana pare postow wczesniej to oczywiscie tak to wyglada ale tylko z gory. Gdybym pojechal w/g nie posiadanych planow i zrobil poklad tak jak pokazuje 2-czka zachowujac wyglad nadburci bylbym w domu . Mi chodzilo poprzez to okreslenie o sam dziobek, gdzie pokazuje 1-ka. Nabazgralem te kreski tak na szybkiego aby pokazac jak powinno a jak wyglada. Nastepnym razem ( hmm...moze taki bedzie) bez planow nie ruszam

3286b1239a7ffa3d.jpg

Edytowane przez Gość

Czesc.

Wielu z Was zwrocilo uwage na szybkie tempo prac. Musze w tym miejscu wyjasnic, ze prace ruszyly pare dni przed rozpoczeciem relacji co tez powiedzialem w temacie o dioramie. Mialem wiec maly zapas fotek aby je odpowiednio dozowac w relacji. W tej chwili juz to sie zmienilo co widac zreszta w aktualizacji postow. Minelo pare dni a przy modelu porobilem niewiele. Przybyl kolorek na pokladzie dziobowym oraz kolor nadburcia od strony pokladu.

450db36daebc9fed.jpg

a1d0738a84243560.jpg

Porobilem tez pewne czynnosci w kierunku poprawy ksztaltu rufy ale to jeszcze nie koniec co zreszta widac.

385dd2e622ffdb84.jpg

Jak widac niewiele teraz tego ale bede sie w miare wolnego czasu staral cos porobic.

Przybyl kolorek na pokladzie dziobowym

a jednak szary

Porobilem tez pewne czynnosci w kierunku poprawy ksztaltu rufy

teraz zdecydowanie lepiej wygląda

Jędrek