KosteK Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 Witam. Chciałem zabrudzić mój modelik pigmentem, jednak obawiam się ze później przy każdym dotknięciu pigment będzie schodzić z modelu i zostawać na palcach. Czy jest jakaś możliwość żeby zabezpieczyć ten pigment na modelu??. Może jakiś lakier bezbarwny??. Chodzi mi o pancerke, więc musi być mat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 Z tego, co się orientuję, modelarze z pancerki (ci lepsi, nie tecy jak ja...) zawsze kładą na cały model bezbarwny mat (już po wszystkich washach i kalkach). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KosteK Napisano 17 Marca 2007 Autor Share Napisano 17 Marca 2007 Tak, masz racje. Ale zależy tez czy brudzą je pigmentami. Pigment wiadomo sucha farba (farba w proszku), więc jak ją potraktuje jakimś lakierem (a lakier jest wilgotny, bo to woda), to moze mi się pigment rozpuścic. Tylko się tak domyślam, choć z drugiej strony jak się ten pigment rozpuści to nic się nie powinno stać, przecież fajnie wycieniowane będzie. No sam nie wiem. Pomocy profesjonaliści !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 dodaj niewiele wody do pigmetu gdzies 2-3 kropelki on powinien sie przykleic do modelu nie sprawdzalem tego u siebie albo wez sprobuj polozyc suchy pigment na kartce papieru albo na jakims plastiku i zoaczy czy bedzie schodzil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 Nakładać mat na cały model pędzlem? To może być trudne. Kostek nie posiada aero tak jak i ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 hmmm no to problem bo jakbyscie mieli aero to co innego a niewiem czy sie da pedzlem polozyc pigmet nie kladlem pedzlem ani nie sluszalem zeby ktos kladl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 hmmm no to problem bo jakbyscie mieli aero to co innego a niewiem czy sie da pedzlem polozyc pigmet nie kladlem pedzlem ani nie sluszalem zeby ktos kladl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinL Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 bez aero nie da rady. Można spróbować lakierem ze spraya np Motipa są też matowe ale proponuję wykonać próbę. Po za tym położenie lakieru nieco wzmacnia efekt pigmentu więc trzeba najpierw popróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 jak polozysz lakier bezwarwny to niby zabezpieczy ale bedzie wygladalo jakby to byl wyprodukowany model z tymi zabrudzeniami jak maja byc wiec lepiej polozyc kolor mat a puzniej pigment suszy ale poprzez aero chyba ze jakas emajle klejaca niewidoczna kupic i posypac ale niewiem czy tak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 Skyline! Ostrzegam Cie po raz ostatni. Jak nie zaczniesz uzywac znakow interpunkcyjnych i duzych liter, bez wiekszego zastanowienia bede wywalal Twoje posty. Zebys nie byl zaskoczony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 I najlepiej żeby jeszcze liter: ś,ć,ę,ą itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Marca 2007 Share Napisano 17 Marca 2007 I najlepiej żeby jeszcze liter: ś,ć,ę,ą itd. Tego juz nie wymagam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KosteK Napisano 18 Marca 2007 Autor Share Napisano 18 Marca 2007 Panowie.... Panowie...... Offtopic mi tu robicie no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyline Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 Jak byś chciał zauwarzyć to używam Dużych liter i znaków inter punkcyjnych a ze tamten post bez Dużych liter napisalem i znaków interpunkcyjny to wielkie halo ,zobacz też inne dzialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 18 Marca 2007 Share Napisano 18 Marca 2007 Jak używasz to już używaj wszędzie. Zapewniam Cię, że jeśli będziesz się do tego stosował ZAWSZE, to nie będzie więcej związanych z tym sprzeczek. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Sorki za wyciągnięcie tematu. Bo drodze zauważyłem jakieś uwagi o ortografii. Zamiast tego może ktoś podpowie jak położyć pigmenty tak by nie odpadały i jak je potem zabezpieczyć lakierem...? Może ma ktoś konkretny link do jakiegoś tutoriala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Dla mnie sprawdza się metoda mieszania pigmentu z fixerem MiG'a. Co prawda przyciemnia kolory, ale dobrze zabezpiecza. No i do tego efekty można poprawiać samym fixerem/white spiritem nawet po wyschnięciu. Co do lakierów to staram się ich unikać na pigmentach, bo strasznie zmieniają/wypławiają kolory, tak że czasami z pigmentów nic nie zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmura Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Wejdz sobie na kanal Humbrola na yourubie i zobacz filmiki o weathering powder'ach. Sa tam calkiem spoko techniki uzywania pigmentow opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 tomek14147, Chmura Dzięki za rady. Na pewno będę szedł tym tropem! Dzięki bardzo. W jednym filmiku gość pokazuje, żeby nakładać lakier 600mm od lakierowanej powierzchni - będę szedł też tym tropem jak je potem zabezpieczyć lakierem a po co? Po to żeby podczas czyszczenia z kurzu nie zetrzeć pigmentu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 A jak fixatywa działa na farby bazowe? Nie jest zbyt agresywna? O ile się nie mylę, to zawiera np. aceton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 W każdym poście musisz zamieścić jakąś zgryźliwość? Akurat Pani koleżanka bazgrze czasami jakimiś pastelami, węglem i czymś tam jeszcze, więc z ciekawości zapytałem czy ma taki specyfik i miała. Ten jej ma w składzie aceton, alkohol, eter i coś tam jeszcze. Stąd takie zwykłe jak się wydawało pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Dosyć popularny producent zza naszej południowej granicy KOH-I-NOOR, kupiony w jakimś hipermarkecie: 21% aceton 46% etanol 30% eter Jak widać można i z ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 A mnie skąd to wiedzieć? ;) Po to pytałem Ciebie, bo pisałeś ogólnie o fixatywach, a nie o jakiś konkretnych typach czy markach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Ale o tym napisałeś później. Robi się jałowa dyskusja ;) W każdym bądź razie wniosek jest chyba taki, iż prawdopodobnie nie każda się nadaje i najlepiej przeczytać skład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keisyzrk Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Ja używałem swego czasu fixatywy w sprayu Talens kupioną w sklepie dla plastyków, użyłem jej raz na modelu malowanym humbrolem..efekt taki sobie. Ogólnie "wzmacniam" pigmenty mocno rozcieńczonymi emaliami lub olejami efekt bardzo podobny. Model zazwyczaj zakrywam folią aby się mocno nie kurzyły to też jakieś zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi