Mikele Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Muszę przyznać, że jestem zaskoczony. Ciekawe, ile plagiatów składa się na tę konstrukcję. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Ciekawe, ile plagiatów składa się na tę konstrukcję. ;) Pewne rozwiązania konstrukcyjne są takie same przy projektowaniu określonego typu samolotu. Tutaj można dostrzec wspólne rozwiązania konstrukcyjne z F-22,F-35 jak i z PAK-FA i ciężko żeby ich nie było skoro J-20 ma być trudnowykrywalny przez radar. Nie twierdzę przez to że pewnego "odgapienia" nie było ale jak to napisał dziś ktoś na ARC "Nie sądzę że J-20 bazuje na wykradzionych danych F-35. W odróżnieniu od F-35 po tym co widzimy to pojawił się w wyznaczonym terminie, mieści się w planowanej kwocie i jest gotowy do lotu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Panowie , nie żartujcie, przecież widać że papierowy. Nawet drabinkę do kabiny ma z końskiego włosia. Przecież Chińczycy nic nie potrafią zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Tzn. jasne, że obowiązują standardy, ale biorąc pod uwagę, że nawet Mercedes próbował się sądzić o plagiat Smarta z Chińczykami (bezskutecznie) ja o prawdziwych plagiatach mówię Z drugiej storny, świat pompuje w nich tyle kasy, ze technologie mogliby po prostu kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Technologie mają ,kadre -mają ,pieniadze -mają. Nie po to kupują licencje na Airbusy, Embraery i co tam jeszcze żeby ich inżynierowie nie mogli tego przetrawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Dobra... to wiemy, że potrafi jeździć... ale czy lata??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 31 Grudnia 2010 Share Napisano 31 Grudnia 2010 Skoro Nasi geniali przodkowie rozwalali sobie łby sękatymi pałami , a Ludek Chiński już wtedy wymyślił proch , to sądzisz Nexus że teraz to się cofnęli w rozwoju ? A co Nasze lata ? Bo ostatnią makietę jaką widziałem to była jakaś kompozytowa wersja pod nazwą Iskra -2000 ? I w Nowym Roku życzę Wszystkim Miłośnikom Lotnictwa , abyśmy się musieli martwić o wysyp i różnorodność Naszych Konstrukcji Lotniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 31 Grudnia 2010 Share Napisano 31 Grudnia 2010 Żadna makieta - samolot. Nie bardzo widzę porównanie dla produktu prywatnej firmy powstałego z inicjatywy własnej do wyrobu firmy państwowej z budżetem rocznym zapewnie większym, niż cała kasa, jaką kiedykolwiek miały bielskie zakłady ;) I nikt tu raczej nie wątpi w inteligencję inzynierów z Chin (ale czy w polską inteligencję nikt tu nie wątpi tego już pewien nie jestem), ale przeskok na przestrzeni dekady od J-8 poprzez J-10 aż do tego prototypu to naprawdę żwawe tempo prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 31 Grudnia 2010 Share Napisano 31 Grudnia 2010 PS. Ja chyba obstawiam jakąś makietę zbudowaną dla celów reklamowych/ filmowych/ wizyt gospodarczych naczelnika partii/ innych No to odszczekuje... HAU! HAU! HAU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Grudnia 2010 Share Napisano 31 Grudnia 2010 Jest w tym wszystkim trochę reklamy własnych możliwości technologicznych. Coś w rodzaju, "skoro Rosjanie chwalą się, to czemu my nie moglibyśmy". Chiny to obecnie najniebezpieczniejszy przeciwnik Rosji, USA i Europy, ciągle niedoceniany, przynajmniej przez tzw. "zwykłych zjadaczy chleba". Dla nich, czy też dla wielu z nas po prostu producent komórek za 1Zł i tanich zabawek z plastiku. Kiedyś jednak ten niepohamowany transfer wiedzy i technologii z całego świata, do państwa środka, zemści się straszliwie. W Chińczykach drzemie ciąg do bycia mocarstwem, w pełnym tego słowa znaczeniu, przy którym zakusy Stalina czy USA to mały pikuś. Jeśli jeszcze zważymy jaki potencjał ludzki za tym stoi to włos jeży się na głowie, widząc z jaką nonszalancją Europa i reszta świata przenosi swoją produkcję do Chin. Bo tam taniej. Pewnie już niedługo spotkamy się z informacjami, że Chińczycy płacą lepiej niż zbrojeniówka USA i wtedy dopiero przekonanmy się ile warte są te wszystkie MIT i Yale w porównaniu z "Instytutami Chu-Jao-Pinga". Ta makieta czy też prototyp J-XX to kolejny dowód na niewątpliwe zdolności "ucznia czarnoksiężnika". Nawet jeśli jeszcze nie lata, to kiedyś poleci i może wejdzie do producji - za 5 czy 10 lat. Dystans do czołówki wyraźnie się zmniejszył. Teraz pozostaje tylko pytanie, kto wykaże się dłuższym oddechem na ostatnich okrążeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 31 Grudnia 2010 Share Napisano 31 Grudnia 2010 I nikt tu raczej nie wątpi w inteligencję inzynierów z Chin (ale czy w polską inteligencję nikt tu nie wątpi tego już pewien nie jestem), ale przeskok na przestrzeni dekady od J-8 poprzez J-10 aż do tego prototypu to naprawdę żwawe tempo prac. Mikele -chyba się nie zrozumieliśmy.Nikt nie podważa dorobku intelektualnego polskich konstruktorów [ jaki by on nie był ], ale co z tego jak to zostaje w większości na papierze , albo w formie prototypów. Wszysto zależy od "władzy " i wojskowej i cywilnej , a z tego wychodzi że rządzili Nami .......Przez kilkanaście lat Chińczycy przeszli od rozwijania 21 do J-20, a u Nas ? Rozwalilismy po muzeach nawet te kilkanaście Iryd , jakby nie mogły dalej latać .Kilkudziesięcioletnie Ts-11 mogą , a Iryda nie mogła. W swoich postach nawiązywałem po prostu do wypowiedzi co niektórych userów , negujących możliwość stworzenia czegoś takiego przez Chińczyków .Nie , bo nie mają tego , nie bo nie mają dostępu ....itd .Mają zdolnych ludzi , mają chęci i mają przede wszystkim kasę, że zapewne o jakiś Ich planach nie wspomnę , bo nie wiem . Bielik lata [ chylę czoło ] ale co z tego wynika dla Naszego lotnictwa ? A w perspektywie mamy zakup s-tu szkolnego .A Chińczycy tworzą i s-loty treningowe i latają. No ale u Nas już zaczyna się tworzyć lobby optujące za koreańskim Orłem .Za wszy chyba kupią. Ale to tak obok, bo Szanowna Moderacja zaraz wykasuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 Coraz ciekawiej. http://www.altair.com.pl/start-5591 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Skoro Nasi geniali przodkowie rozwalali sobie łby sękatymi pałami , a Ludek Chiński już wtedy wymyślił proch , to sądzisz Nexus że teraz to się cofnęli w rozwoju ? Tylko, że gdybyśmy w ten sposób patrzyli na ich rozwój, to Chińczycy powinni już skolonizować Układ Słoneczny. A jakoś na razie nie słychać było o ich pobycie na Neptunie. Chińczycy zatrzymali się, a to niestety oznacza zacofanie przy takim tempie rozwoju technologii. Próbują to teraz nadrobić i robią to błyskawicznie. Śledzę ten rozwój z punktu widzenia trochę innej branży (motoryzacyjnej) i jeszcze muszą się dużo nauczyć, ale są chętni i chłonni wiedzy. Dlatego na razie jestem sceptycznie nastawiony do takich nowinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Chińczycy zatrzymali się, a to niestety oznacza zacofanie przy takim tempie rozwoju technologii. Próbują to teraz nadrobić i robią to błyskawicznie. No to jak Oni się zatrzymali , to co możemy powiedzieć o Naszych dokonaniach ? I myślę tu tylko o przemyśle lotniczym w ostatnich latach, bo nie powiesz mi chyba że tworzenie k-bów śmigłowców [ nawet święconych ] to wielki postep i koniec możliwości Naszych Inżynierów. Albo przygotowanie Naszych WZL do ew. odnawiania powłoki malarskiej na F-16 [ jak się łaskawie Jankesi zgodzą ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Trudno jest porównywać oba kraje. My też się zatrzymaliśmy, tyle że później i hamowanie było zdecydowanie ostrzejsze O to dlaczego tak a nie inaczej stało się z naszym przemysłem lotniczym, to trzeba zapytać tych, którzy decydowali o jego rozwoju (lub nie) w różnych okresach naszej historii. Myślę, że umiejętności naszych inżynierów są na światowym poziomie, tylko możliwości mamy na skalę chatki ze słomy... Ale jestem optymistą i widzę świetlaną przyszłość Sam nad nią pracuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 No to trzymam kciuki, ale z Tym "Wielkim Bratem "może być gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Już niestety jest... Ale mamy przewagę odległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Pozdr. Pawel Edytowane 11 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 5 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2011 Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Zobaczymy jak sobie Chińczycy poradzą z farbą dla radarowej "niewidzialności". Bo jak na razie amerykanie porzucili Raptora właśnie przez olbrzymie koszty malowania po każdym locie. I jeśli to jest samolot 5 generacji, to ja jestem Bill Gates - szczególnie z tymi silnikami. Chińczycy chcieli by mieć taki sprzęt, ale prędzej Rosjanie taki samolot zbudują niż Chińczycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Takie tam bla bla: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8907869,Chiny_testuja_prototyp__niewidzialnego__mysliwca_J_20.html A najbardziej podoba mi się takie oto zdanie, perełka kwiecista zaiste: Suchoj T-50 miał swój pierwszy udany lot w styczniu 2010 roku. Myśliwiec ma wprawdzie starsze silniki, ale za to jest niewykrywalny przez radary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Zgodnie z tym co doniósł "Niu Jork Tajms" dziś miał (lub ma) się odbyć pierwszy lot J-20 Nie wiem na ile to prawda ale podobno jego obecna nazwa własna to "Lurking Dragon" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 What is reported to be a Chinese 'stealth' fighter, is seen in Chengdu, Sichuan province, January 5, 2011. The U.S. military believes the aircraft is a J-20 stealth fighter prototype. The picture was supplied by Kyodo news agency on January 6, 2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 Filmik na youtube http://www.youtube.com/watch?v=0PVUskrrQrI&feature=player_embedded Dwa inne, w innym miejscu (trzeba odczekac chwile po kliknieciu) http://t.sina.com.cn/fyjs2010 Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 Dzis polecial... Edit: filmiki http://bbs.anti-cnn.com/thread-295682-1-1.html Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi