qalimar Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Mi-14PŁ – wersja do zwalczania okrętów podwodnych posiadająca radiolokator, sonar, magnetometr itd; Mi-14PS – wersja ratownictwa morskiego; Mi-14BT – wariant do poszukiwania i niszczenia min; Mi-14PŁM – udoskonalona wersja Mi-14PŁ; Mi-14PŁ/R- dwa egzemplarze polskie Mi-14PŁ przystosowane do ratownictwa morskiego poprzez gruntowną ich przebudowę; Mi-14PX – polski egzemplarz Mi-14PŁ przystosowany w ograniczonym stopniu do wykonywania zadań poszukiwawczo-ratowniczych; Mi-14P – cywilna wersja pasażerska; Mi-14GP – cywilna wersja pasażersko-transportowa; Mi-14PŻ – wersja pożarnicza. Sukcesywnie, w miarę wolnego czasu pojawi się tu trochę zdjęć i malowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Stycznia 2011 Share Napisano 7 Stycznia 2011 Ale, czy te wszystkie wersje Mi-14 były w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 7 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2011 W polsce były/są następujące wersje: -Mi-14PŁ- A-1001, A-1002, A-1003, A-1004, A-1005, A-1006, A-1007, A-1008, A-1009, A-1010, A-1011, A-1012. -Mi-14PS- A-1013, A-1014, A-1015, A-1016, 75137. -Mi-14PX- A-1003. -Mi-14PŁ/R- A-1012, A-1009. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Cześć Było jeszcze ponoć oznaczenie Ми-14ПЛЭ lub Ми-14Э dla wersji eksportowej Mi-14 PŁ. Jeszcze kilka zdjęć. Mi-14PŁ z uzbrojeniem torpedowym którego u nas nie było. Wersja pasażersko-transportowa. Wersja ppoż? Wersja Mi-14BT I ostatnia najciekawsza chyba to jest PS (mam nadzieję że kolega qalimar potwierdzi lub wyjaśni co to za wersja) do poszukiwania kosmonautów spadających z Sojuzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Potwierdzam- to Mi-14PS przystosowane do poszukiwania kosmonautów. Jako, że głównie operowały nad stepem miały na wlotach silników założone pyłofiltry. Nasz Mi-14PS n/b 5137 był w bardzo zbliżonej konfiguracji. Podczas I remontu głównego zamontowano mu "dziób" z reflektorami FPP-7, ale jak się okazało,że ma trafić do Polski nie wycięto dodatkowych okien, zaślepiono tylko pozostałości po reflektoraj łatami z duralu. Ten niebieski z kolei to libijski PŁ I serii produkcyjnej z wciągarką ŁPG-150 z II serii produkcyjnej, zmodernizowany do standardu Mi-14PŻ. Wypruto mu cały środek- zdemontowano APM-60 i OKA-2 co najmniej i zamontowano wyposażenie gaśnicze. Nie jest to jednakże typowa modernizacja PŻ- gdyby tak było, nie miałby osłony stacji radiolokacyjnej, tak jak wyżej pokazana wersja pasażersko- transportowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Nie jest to jednakże typowa modernizacja PŻ- gdyby tak było, nie miałby osłony stacji radiolokacyjnej, tak jak wyżej pokazana wersja pasażersko- transportowa. Dzięki. Nie zwróciłem na to uwagi. Faktycznie pierwotna rosyjska wersja to pewnie to: Tu jeszcze zdjęcie tego nietypowego Mi-14PS z czasów swietności. I taka kubańska ciekawostka. Bardzo małe zdjęcie ale jakie to są wersje UB i po co to zamontowali na PŁ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 To UB-16. Tu masz lepszy numer: Rakiety jeszcze rozumiem, ale ub-ki były całkowicie bez sensu na morzem. Chyba, że strzelali tym do uciekinierów salwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 To UB-16. Tu masz lepszy numer: To jakiś niezrealizowany projekt? Wiesz może coś więcej? Były może jakieś próby czy telko na papierze? Rakiety jeszcze rozumiem, ale ub-ki były całkowicie bez sensu na morzem. Chyba, że strzelali tym do uciekinierów salwą. Jak zobaczyłem to zdjęcie kubańskiego Mi-14 to też sobie pomyslałem o strzelaniu do uciekinierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Melduję posłusznie, że książka z serii Polish Wings o Mi-14 jest już dostępna: http://stratusbooks.com.pl/str/books.php?book_id=155 Kupa roboty, mam więc nadzieję, że się wam zawartość spodoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Pozycja obowiązkowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Melduję posłusznie, że książka z serii Polish Wings o Mi-14 jest już dostępna: http://stratusbooks.com.pl/str/books.php?book_id=155 Kupa roboty, mam więc nadzieję, że się wam zawartość spodoba. Dobra robota. Poniżej chyba Mi-14PŁM. Widać inaczej zamontowaną gondolę APM-60. Czy ktoś wie od kogo lotnictwo Pakistanu kupiło Mi-14 i ile sztuk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 4 Lipca 2012 Autor Share Napisano 4 Lipca 2012 Tak, toPŁM. Z nowości: Malowanie jeszcze nie do końca skończone. Brakuje napisów i godła, ale to w wolnym czasie. Więcej tutaj: http://www.airplane-pictures.net/news.php?p=1176 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 4 Lipca 2012 Autor Share Napisano 4 Lipca 2012 Najprawdopodobniej taki sam jak na 1012 (szablon istnieje), ale sam wiesz, że wszystko może się zmienić. Teraz zabrakło po prostu czasu na duperele...;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 No brawo !!!! Aż serce rośnie!!! Nieststy na Farnborough nie dam rady... Może gdzieś w Polsce będzie można wkrótce zobaczyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Lipca 2012 Share Napisano 4 Lipca 2012 A nikt tam nie wymyślił, żeby zrobić małą partyzantkę i wymalować szachownicę po bożemu? Chociaż na parę godzin, fotek napstrykać, potem powiedzieć o sorry już malujemy zgodnie z nową tradycją. Człowiek by mógł z czystym sumieniem model zrobić, bo kwity by były... Malowanie fajne - napisy dajcie w poważnej czcionce - kiedyś żaliłem się w tej sprawie przy omawianiu Mi-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 5 Lipca 2012 Share Napisano 5 Lipca 2012 a gdzie tym latałeś jaki las jakie województwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Bardzo fajnie, że Orka wróciła na niebo. Nie ukrywam jednak, że po cichu liczyłem na jakieś zupełnie nowe malowanie z okazji jubileuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Ładnie wyszło malowanko Mariusz czy ten szary kolor to już takie nawiązanie do ogólnej szarości lotnictwa MW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 http://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,1754,aktualnosci-z-polski,powrot-orki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 9 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2012 Ostatnia podróż Mi-14PS: http://www.airplane-pictures.net/news.php?p=1185 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Nowość: http://www.airplane-pictures.net/photo/232935/1010-poland-navy-mil-mi-14pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Więcej takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Nowość:http://www.airplane-pictures.net/photo/232935/1010-poland-navy-mil-mi-14pl/ jak kiedykolwiek będę robił Mi-14, a jestem przekonany że będę, to będzie z tym godłem. Byłbym wdzięczny, gdyby udało się zaprezentować więcej fotek tego egzemplarza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2012 W przyszłym tygodniu wrzucę. Najpierw trzeba drzwi założyć ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi