Cazador Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Pięknie to wszystko wychodzi koledze, od pewnego czasu leży u mnie w szafie ten model, ale niestety z braku czasu i odpowiednich umiejętności boję się za niego zabrać. Podziwiam i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 10 Lipca 2012 Autor Share Napisano 10 Lipca 2012 Witam po dość długiej przerwie bo ponad 2-miesięcznej. Na wstępie chciałem podziękować oczywiście za słowa uznania Czador Nie bój się rozpocząć tego modelu, powoli zrobisz nawet lepiej od mnie, to jest mój pierwszy model z blachami i wcale nie myślałem że pójdzie mi tak dobrze. Dlatego zachęcam do budowy. W tym czasie nie wiele u dało mi się zrobić. Pomalowałem części które w ostatniej relacji zaprezentowałem. Obecnie chciałbym pokazać co udało mi się znowu pokleić oraz co dorobiłem jeszcze do głównej nadbudówki. Może zrobię jutro relacje z kolejnych moich poczynaniem tym razem ale z całym osprzętem jaki jest gotowy do montażu. Na dzień dzisiejszy można powiedzieć że skończyłem już właściwie wszystkie nadbudówki i można je zamontować na modelu. teraz zabieram się za drobnicę czyli łódki, dalmierze, małe działka, radary itd... Na poniższych fotkach prezentuje ostatnie nadbudówki do malowania. Na poniższym zdjęciu widać jeszcze dwa doklejone hand relingi które zauważyłem na wizualizacji wydawnictwa kagero. Następna relacja już wkrótce !!! Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 Nie wiem co mógłbym napisać, czego już nie pisałem... Nadal ładnie, czysto, dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 12 Lipca 2012 Share Napisano 12 Lipca 2012 Bardzo fachowo to wszystko wygląda. Nie będziesz doklejał bulajów blaszkowych? Niezwykle czysto kleisz fototrawionki tak że szkoda zostawiać "gołe" dziury w nadbudówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 12 Lipca 2012 Autor Share Napisano 12 Lipca 2012 Nie wiem co mógłbym napisać, czego już nie pisałem...Nadal ładnie, czysto, dokładnie Miło mi to słyszeć, czasami sam sobie się dziwie że mi to tak czysto wychodzi. Bardzo fachowo to wszystko wygląda. Nie będziesz doklejał bulajów blaszkowych? Niezwykle czysto kleisz fototrawionki tak że szkoda zostawiać "gołe" dziury w nadbudówkach. Dzięki za pochwały związane z blaszkami. Generalnie to raz że skończyły mi sie już klapy na bulaje ( po części moja wina - pogubiłem :( a po za tym akurat na tych wyższych kondygnacjach według wizualizacji kagero i instrukcji edka nie ma klap na bulaje. Na zdjęcia to różnie nawet dobrze nie przeglądałem ale wydaję mi się że też nie było. tak czy inaczej nie ma z czego przykleić, a specjalnie nie będę kupował zestawu na parę bulajów choć w praktyce mogą sie jeszcze przydać. Jak znajdę na zdjęciach to może wkleję coś co sam wystrugam albo znajdę w nowym zestawię który zakupiłem - Od 2 miesięcy mam Z 39 od dragona tam jest parę blaszek których nie wykorzystam bo kupuję do niego zestaw Flyhawka. wkleję i pędzlem wymaluje bo też tak robiłem na pierwszej kondygnacji nadbudówek. Nie mniej dzięki za radę bo tak myślę ostatnio co by tu jeszcze zrobić żeby było może jeszcze lepiej Na razie coś ruszyłem dalej pokazuje dzisiaj mały widok ogólny - cienkie zdjęcia, jakoś brakowąło mi weny do lepszych ale za jakiś czas jak skleję wszytko do kupy to zrobię jakąś mini sesje w tym stanie wszystkie nadbudówki są jeszcze złożone tylko na sucho wiec jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie co do wykonania jest jeszcze szansa na ewentualne poprawki Dobra koniec gadania czas na foty . Ogólne I łódki z pokładami dla porównania z łódka z podstawowym kolorem "drewna" W sumie nie jestem jeszcze z tego efektu do końca zadowolony no ale coś trzeba próbować bo taki kolor jednolity przy całym ogromie pracy włożonym w model wyglądał by ohydnie. Czegoś brakuje jeszcze tym pokładom nie mniej myślę że lepiej to będzie wyglądało tak niż w zwykłym podstawowym kolorze. Jeszcze raz dzięki za pochwały i do następnej odsłony !!! Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 A ja mam pytanie hand relingi robisz z relingów 1/700 czy były zestawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Wracam z powrotem do stoczni na jesień Jak dotąd miałem trochę mało czasu i motywacji ale udało sie coś znowu zrobić przez ten czas Dzisiaj pokazuje trochę wyposażenia, kilka zdjęć ogólnych przed sklejeniem w całość ( to już niedługo ), zamierzam to zrobić zaraz po wykonaniu gabloty tak aby model już się nie kurzył w czasie dłuższych przerw w stoczni. A teraz kilka zdjęć. Najpierw widok ogólny. Działko 37 mm. Dźwigi Działko 105 mm. I cały rządek Zaczęte aparaty torpedowe I na koniec podstawa do modelu Trzymajcie kciuki za następne działka Flakvierling 20 mm Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Niedawno skończyłem Admirała hipka. No pięknie idzie praca przy "Gienku". Miałem blaszkę edka + drewniany pokładzik. Wyszło nie najgorzej . Nie wstawiałem relacji bo tak od połowy roboty to trochę głupio. Mam pewne zamiary co do nowego zestawu ale zawsze w którymś czegoś brak (lufki ,pokład ,blaszka). Może teraz kolej na coś co wywoła uśmiech na obliczu Admirała floty Okonka taki lub taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Niedawno skończyłem Admirała hipka. Wyszło nie najgorzej . Nie wstawiałem relacji bo tak od połowy roboty to trochę głupio. Z relacji rozgrzeszony ...ale brak galerii to już poważne zaniedbanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 16 Października 2012 Share Napisano 16 Października 2012 Poprawię się następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 Z relacji rozgrzeszony ...ale brak galerii to już poważne zaniedbanie Dokładnie, a teraz poprosimy o galerie Hipka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 17 Października 2012 Share Napisano 17 Października 2012 Musze potrenować zdjęć robienie,bo widać jak mi czasem w moim wątku wychodzą kulturalnie mówiąc nie za bardzo .Więcej nie widać jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 2 Listopada 2012 Autor Share Napisano 2 Listopada 2012 No i znowu kleje dalej... Udało mi się wykonać działka Flakvierling 20 mm. Póki co nic więcej nie zrobiłem ale i tak umieszczam zdjęcia z postępem. Pozdrawiam i do następnej odsłony. Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Listopada 2012 Share Napisano 7 Listopada 2012 Flaki to iście mrówcza praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 16 Listopada 2012 Share Napisano 16 Listopada 2012 Ładnie zaczyna to wszystko wyglądać. Misterna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Bardzo ładne p-lotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Bardzo mi się podoba ten model w twoim wykonaniu, pomimo że nie jest jeszcze skończony prezentuje się jak 1000000 dolarów na moim rachunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 Witam znowu po długiej przerwie. Dziękuję na wstępie oczywiście wszystkim podglądaczom mojego wątku Kolejna porcja fotek z budowy, która powoli zaczyna nabierać kształtu . Póki co zamontowałem już większość nadbudówek, wziąłem się również za montaż wyposażenia. Mam nadzieję na kolejną relacje jeszcze w przyszłym tygodniu. To na razie tyle, a teraz zdjęcia całokształtu. Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 Ładnie wygląda Nawet bardzo ładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Witam, po bardzo długiej przerwie, są one coraz dłuższe ale to nie znaczy że prace w stoczni nie postępują. Po za tym w zeszłym miesiącu moja modelarnia przeszła kapitalny remont i daje teraz znacznie lepsze warunki do tworzenia tak dokładnych modeli, przybyło także miejsca co ułatwi prace przy olinowaniu. W ostatnim czasie udało mi się ruszyć sporo do przodu, zrobiłem też zdjęcia z postępów które dzisiaj zamieszczę. Napotkałem też problem olinowania... I tu oczywiści nadal waham się z czego je wykonać, jak na razie chce spróbować wykonać je z nitek używanych do tkania rajstop. Sprułem już jedne, oczywiście podprowadzone z szafy mojej mamy , nie istotny szczegół, nie mniej są one super cienkie i najbardziej zbliżony do oryginału, niestety będę musiał je po przyklejeniu nasączać czarną farbą bo są na tyle cienkie że ich czarny pigment po wielu praniach stracił już odcień czarnego nie mniej zbliżam się ku końcowi co prawda zostały rzeczy które akurat mi nie leżą żeby je dłubać i na koniec został mi Arado i wszystkie łódki ratunkowe itp. Właściwie reszta jest już ukończona, zostały drobnostki i zamontowanie kilku gotowych części. W ostatnim czasie wykonałem maszt który również pokaże w tej relacji. Dobra koniec gadania, czas na foty i dalej do roboty !!! Najpierw model w gablocie i na nowej podstawce. A teraz bez gabloty. Na koniec maszt. Trzymajcie kciuki za dalsze postępy, kto wie może coś jeszcze zdążę wydłubać do końca wakacji aaa z resztą w co ja wierze, zawsze tak mówię i nigdy nie udaje mi się wstawić relacji w obiecanym terminie. Pozdrawiam i miłego krytykowania Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Model super oglądam ten Twój, Warspite, Mikasę i inne w 1:350 co się pojawiły na forum ostatnio i tak mnie powoli bierze na budowanie HMS Dreadnought w tej skali, fajnie mieć model okrętu na półce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 17 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2013 Witam po znowu długiej przerwie. Dziekuję tym którzy podglądają mój wątek. Właściwie model jest na ukończeniu ale pojawił się problem Nie wiem z czego wykonać oliowanie I tu mam prośbę abyście poradzili mi co najlepiej użyć, bo jak na razie wszystko co próbowałem jest za grube I kilka zdjęć z obecnego stanu: Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 Nie wiem z czego wykonać oliowanie Proponuje z drutu mosiężnego 0,1mm. Latwo sie układa i dobrze wygląda. P.S. piękny krążownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 17 Grudnia 2013 Share Napisano 17 Grudnia 2013 No, Panie, rzadko coś wrzucasz, ale jak już, to z przytupem Piękna druciarnia, blacharnia i model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 Nie wiem z czego wykonać oliowanie Proponuje z drutu mosiężnego 0,1mm. Latwo sie układa i dobrze wygląda. Chyba 0.01mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi