p_bladek Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 (edytowane) Witam wszystkich. Udało mi się już ukończyć projekt. Jak się sklejał widzieliscie w warsztacie. Warsztat znajdziecie tutaj viewtopic.php?t=25306 Jest to chyba pierwszy Hawkeye w 1:48 na naszym forum. Zapraszam do oceny. Pozdrawiam. Przemek. Edytowane 15 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian70n Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 Gratulacje ! Model bardzo ładnie wykonany , świetnie się prezentuje . Szkoda jednak że nie zdecydowałeś się na malowanie płomieni z przodu samolotu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 No piękna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 Gratuluję świetnego modelu, złożone skrzydła z bambetlami wpływają jescze bardziej na pozytywny odbiór. Jedynie smużenia na skrzydłach nie do końca mnie się podobają, gdyż zaczynają się od czystych nie zapuszczonych po obrysie klap. Widać też na lewej stronie inny kształt ramy szyby bocznej. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 Należy Ci sie porządne Gratulację, świetny model !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 Bardzo udany model. Delikatnie podcieniowany. Ja osobiście uważam jednak, ze wersja ze złożonymi skrzydłami gubi trochę sylwetkę tego ciekawego samolotu. Ale to tylko takie moje spostrzeżenie. Zwróćcie uwagę na ciekawy efekt na ostatnim zdjęciu. Załamanie światła w szybie bocznej wygląda jak by w kabinie siedział pilot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bojap Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 Jest to moja pierwsza ocena na tym forum i myślę że nie ostatnia. Zajrzałem z ciekawości, bo sam zacząłem ten model już dawno robić, ale poszedł w odstawkę i powiem, że bardzo bym chciał, żeby mój też tak wyglądał. Jedyne co mnie razi na minus to wycieraczki. (te na stopniach schodków są super - chodzi o te na szybach) Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 14 Marca 2011 Share Napisano 14 Marca 2011 Przepiękny gratulacje! Śledziłem relację z budowy i szczerze mówiąc nie mogłem się doczekać wyniku końcowego. Big respect! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Co tu dużo gadać...wspaniała robota Gratulacje ! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 śledziłem relację od samego początku, świetna praca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kameleon145 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Witam. Jak zwykle przepiękny model w twoim wykonaniu. Nic dodać, nic ująć. Gratulacje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Ja bym jedynie mocniej washował, no i z oszkleniem coś niedobrego się stało. Tak to jest fantastyczny po prostu, temat też niszowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Ale czyścioszek Bardzo fajnie zrobiony model - gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Również gratuluję - wspaniała robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Bardzo ładny model , fajnie poprowadzony warsztat , podoba mi się . Zawsze lepiej podpatrzeć kogoś przy pracy i jak będzie wygłądał po zakończeniu pracy. Do końca nie wiem w jakiej konfiguracji zrobić ale , miejsca zabiera mniej na pewno . Pozdrawiam Tomasz Bilkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Napisałbym coś o twoim modelu, ale boję się, że znowu ktoś się przyczepi mojego posta Tak na serio to wygląda wprost przepięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Ja mimo wszystko napiszę co mi się nie podoba, a jest to tylko jedna - chociaż dość widoczna - rzecz. Od razu zastrzegam, że to nie ma być czepialstwo, bo model schludny i fajny. Ale te jasne plamy nałożone miejscami przypadkowo, a miejscami po prostu nie wcelowane w punkt przy zbyt obfitym strzale z aero, psują mi nieco przyjemność oglądania. Ja rozumiem, że to miało być delikatne cieniowanie, ale coś tu jednak nie zagrało. Niektóre obszary, które na logikę powinny być ciemniejsze rozjaśniłeś, a farbę dobrałeś według mnie za jasną - nie ma żadnych tonów przejściowych. Trochę to zbyt schematyczne i niedokładne. Nie wpadnij w taki nawyk (tak jak wcześniej z ciemnym washem na wszystkich - skądinąd fajnych) myśliwcach Navy. Gratuluję udanego modelu i czekam na jeszcze lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Te jasne plamki to nic innego jak próba oddania podmałówek w miejscach otwierania, które sa wykonywane przez obsługę, fakt może trochę za obficie. Nie traktuję tego jako czepialstwo gdyż odnosisz się do modelu za co dziękuję. A dokładniej takie efekty. Skrzydła -> Kadłub Pozdrawiam. Przemek Edytowane 16 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Podoba mi się... Ładny model pięknej maszyny. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Ja mimo wszystko napiszę co mi się nie podoba, a jest to tylko jedna - chociaż dość widoczna - rzecz. Od razu zastrzegam, że to nie ma być czepialstwo, bo model schludny i fajny. Ale te jasne plamy nałożone miejscami przypadkowo, a miejscami po prostu nie wcelowane w punkt przy zbyt obfitym strzale z aero, psują mi nieco przyjemność oglądania. Ja rozumiem, że to miało być delikatne cieniowanie, ale coś tu jednak nie zagrało. Niektóre obszary, które na logikę powinny być ciemniejsze rozjaśniłeś, a farbę dobrałeś według mnie za jasną - nie ma żadnych tonów przejściowych. Trochę to zbyt schematyczne i niedokładne. Nie wpadnij w taki nawyk (tak jak wcześniej z ciemnym washem na wszystkich - skądinąd fajnych) myśliwcach Navy.Gratuluję udanego modelu i czekam na jeszcze lepszy. Wyjąłeś mi to z ust Z tym, że u mnie to też nie czepialstwo ale taka refleksja. Dość nienaturalnie, też - bo wbrew grawitacji - tak na pierwszy rzut oka wyglądają te ciemne zacieki na skrzydłach, szczególnie że są one złożone Przeglądnąłem kilkadziesiąt zdjęć na airliners.net ale nie potrafiłem znaleść takich śladów. Macie może gdzieś taką fotkę bardzo jestem ciekaw jak to wygląda w naturze, a mam w planach jeszcze jeden w skali 1:144 A sam model bardzo udany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 THX Zacieki na klapach. Fakt być może poszalałem za mocno , ale Pilex7 jesli leciałeś chociazby pasażerem to podczas lotu obserwując skrzydła (jeśli nie jestes wrażliwy na ich ruch, bo moja żona to......) zauważysz wyciskane strugi brudu spod klapek i innych szczelin. Wyciska je prędkość i cisnienie powietrza. Na samolocie na postoju te ślady zostana zwłaszcza jeżeli jest on myty raz na 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Zacieki na klapach są super, bardziej mi chodziło o te trzy zacieki które wychodzą spod otworów inspekcyjnych na skrzydle, w jego poprzek. Jeden przechodzi przez 0 napisu 601 na tym zdjęciu: http://i1023.photobucket.com/albums/af360/p_bladek/DSCF5066.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Jednak dyskusja z odrobiną krytyki ma jakiś walor edukacyjny. Przejrzałem teraz trochę fotek i merytoryczne wyjaśnienie w sprawie plamek przyjmuje. Trochę inaczej na nie patrzę, jednak zdaje mi się, że nie wykorzystałeś do końca potencjału tych ciekawych śladów (często widoczne ciemniejsze obwódki). Ale uznanie za analizę materiału foto i podjęcie prób - następne pewnie będą jeszcze bardziej udane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 Zacieki na klapach są super, bardziej mi chodziło o te trzy zacieki które wychodzą spod otworów inspekcyjnych na skrzydle, w jego poprzek. Jeden przechodzi przez 0 napisu 601 na tym zdjęciu: http://i1023.photobucket.com/albums/af360/p_bladek/DSCF5066.jpg No troche mnie poniosło Nadgorliwość jest jednak gorsza od faszyzmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Zacieki na klapach są super, bardziej mi chodziło o te trzy zacieki które wychodzą spod otworów inspekcyjnych na skrzydle, w jego poprzek. Jeden przechodzi przez 0 napisu 601 na tym zdjęciu: http://i1023.photobucket.com/albums/af360/p_bladek/DSCF5066.jpg No troche mnie poniosło Nadgorliwość jest jednak gorsza od faszyzmu Spoko. Ważne, że się miło dyskutuje Wracając do tematu, ciekawie też wyglądają zabrudzenia na spodzie skrzydła, chyba są to zabrudzenia od silnika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi