mirage3 Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 3 godziny temu, rudy0007 napisał: No tam malował przecie Ja bym sobie życzył w 1/48 bo zbieranie 1:1 to za cienki jestem Cytuj
Grzes Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 2 godziny temu, mirage3 napisał: zbieranie 1:1 to za cienki jestem Miejsca brak? Cytuj
boberm1 Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 W związku z tym , iz moja wiedza na temat "odkurzaczy ze skrzydełkami " czyli wspólzcesnych odrzutowców balansuje gdzies na poziomie "bociana we mgle" pozwalam sobie zadac pytanie w tej kwestii. Jaka jest róznica między Su 20 a Su 22 . A pytam dlatego , że mam chęć zrobic model takowej maszyny. NA oku mam "Smer 0855 Suchoj Su-17/22 M3". Myk w tym , że chciałbym "palnąć " go w naturalnym kolorze metalu . Su 20 chyba takowe bywały , a Su 22 raczej nie. No chyba ze jestem w błędzie:-) Cytuj
Grzes Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 @boberm1 skonkretyzuj nieco co chcesz zrobić docelowo. Pytasz o malowanie w naszym lotnictwie? Jeśli interesuje Cię Su-22M3 to ta wersja u nas nie latała. Cytuj
boberm1 Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 11 minut temu, Grzes napisał: @boberm1 skonkretyzuj nieco co chcesz zrobić docelowo. Pytasz o malowanie w naszym lotnictwie? Jeśli interesuje Cię Su-22M3 to ta wersja u nas nie latała. Cóz - ciut zagmatwałem . Mea culpa !. Otóz - chciałbym wykonac model Su 20 w NMF . I szukam modelu który pozwoliłby mi na takową realizacje . Miałem nadzieję że da się coś z onegoz Smerowego plastiku "wyrzeżbic " relatywnie małym nakładem sił i środków. Cytuj
imt Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 10 minut temu, boberm1 napisał: ... że da się coś z onegoz Smerowego plastiku "wyrzeżbic " relatywnie małym nakładem sił i środków. owszem da się. Jednak nie małym nakładem sił. Co do środków to może być różnie. Był taki temat, niestety część zdjęć nie istnieje: 1 Cytuj
boberm1 Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 No cóz. Nie pozostaje nic innego .... tylko zakupic MiGa 17 lub 15 . A Su-czke zrobimy kiedyś - może :-)) Dzieki panowie . Cytuj
mirage3 Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 6 godzin temu, Grzes napisał: Miejsca brak? I kasy na taki ekskluzywny złom Cytuj
boberm1 Napisano 4 Listopada 2022 Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) Godzinę temu, mirage3 napisał: I kasy na taki ekskluzywny złom Oj tam. Hobby plus kasa , hmmm..... Finalnie zamówiłem inny złom w MojeHobby . A mianowicie Su 7 . Jedyny słuszny "Smer" :-))) w 1/48. Zobacze czy mój -pożal sie boże - warsztat pozwoli mi na zrobienie zcegos poprawnego z tej staroci. MiGacze może póżniej :-)) BTW; Su 20/22 czy jak mu tam - i tak zrobie w przyszłości. Jak mnie zbierze na łaciate rury:-)) Edytowane 4 Listopada 2022 przez boberm1 Cytuj
boberm1 Napisano 7 Listopada 2022 Napisano 7 Listopada 2022 (edytowane) Przepraszam zapost pod postem - ale filmik "lezy " w temacie. A moze komus sie przydać troche informacji .. Edytowane 7 Listopada 2022 przez boberm1 Cytuj
Maxy Napisano 29 Sierpnia 2023 Napisano 29 Sierpnia 2023 Ktoś wie jaki może byc numer tego Su-22? Jakie są użyte kolory? szare czy zielone? Cytuj
Grzes Napisano 29 Sierpnia 2023 Napisano 29 Sierpnia 2023 8 minut temu, Maxy napisał: Jakie są użyte kolory? szare czy zielone? Jest to obecnie stosowany kamuflaż, czyli szare. Cytuj
Wymysl Napisano 22 Listopada 2023 Napisano 22 Listopada 2023 (edytowane) Taka ciekawostka. Su-22UM3-K z 39 elt sfotografowana 5.06.2003 w czasie ćwiczeń "Chopin 2003". Foto: Rafał Tokarski Twórca malowania, Arkadiusz Pasternak, na FB pisze tak: "Kazali jakoś podmalować , to ojechaliśmy ją natryskowo olejną , bo trwalsza powłoka niż nitro . 2 dni to zaklejanie napisów eksploat i 1, 5 dnia malowanie . Na oblot poszła lekko wilgotna i tylko z czerwonym obrysem wlotu powietrza żółte wypełnienie i czarne paski dokończyliśmy po oblocie Sam uczestniczylem.w tym niecnym procederze . Samolot oblatywał śp gen Andrzejewski i nawet nie zauważył że złotego na wlocie brakuje" "była na tzw "pracach" czyli po 200+40/-20 h nalotu . Odnowić powłokę lakierową . ...ciekawe czym ... Z technikiem właścicielem sami te farby zakupiliśmy . Kazali odnowić , odnowiliśmy . Nawet , te odcienie brązu prześwitujące , daliśmy szeroką mgiełkę z pistoletu natryskowego . Ja mieszałem proporcje farby , nafciarz Piotrek psikał , potem zmiana ręki . Wbrew pozorom , takie partyzanckie malowanie daje po nadgarstku i stawie łokciowym . Nagrody pieniężnej za to nie dostaliśmy ." Edytowane 22 Listopada 2023 przez Wymysl 6 Cytuj
Grzes Napisano 22 Listopada 2023 Napisano 22 Listopada 2023 A w tle świdwińska APA z równie oryginalnym kamuflażem. Pamiętam, gdy pierwszy raz widziałem jej fotki, doszedłem do wniosku z kolegą, że aparat na pewno przekłamał kolory. 2 Cytuj
Grzes Napisano 30 Sierpnia 2024 Napisano 30 Sierpnia 2024 No tak, powoli kończy swój czas "supertechnika" jak nazywano samoloty Su-22 gdy do nas trafiły w 1984, czyli 40 lat temu. Spróbuję się dowiedzieć jakie są plany co do czasu ich latania w naszym lotnictwie. 1 Cytuj
Grzes Napisano 31 Grudnia 2024 Napisano 31 Grudnia 2024 Na koniec roku niespodzianka - jubileuszowe malowanie na 40-lecie naszych Suczek. Podoba się? 4 1 Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 1 Stycznia 2025 Napisano 1 Stycznia 2025 Nie bardzo sie podoba, wygląda jak sklejocy z dwóch różnych egzemplarzy 1 Cytuj
jmx62 Napisano 11 Września 2025 Napisano 11 Września 2025 Gdzieś nam umknęło. Wczoraj był lot pożegnalny naszych "Suczek-22"? https://defence24.pl/sily-zbrojne/pozegnanie-z-polskimi-samolotami-su-22-foto#goog_rewarded To te drony zza granicy wprowadziły taki nieład informacyjny że takie info mogło gdzieś się ukryć Cytuj
Grzes Napisano 11 Września 2025 Napisano 11 Września 2025 (edytowane) 2 godziny temu, jmx62 napisał: Wczoraj był lot pożegnalny naszych "Suczek-22"? Oficjalne pożegnanie było przewidziane podczas Air Show w Radomiu... ale wiadomo co. Edytowane 11 Września 2025 przez Grzes 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi