bazylms Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Dzieki Tomek. Ten pierwszy zestaw Dragona jest super. Bronco ma niewłaściwy model Thompsona. Będę chyba kupował zestaw Tamiya U.S. Infantry Weapons set. Jest najtanszy ze wszystkich, a w końcu potrzebuję tylko jeden element, który i tak nie będzie bardzo eksponowany. P.S. Dragona pewno kupię do jakieś scenki z Shermanem lub coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Bronco ma niewłaściwy model Thompsona. Dlaczego? Z dyskusji w poniższym wątku wynika, że były one wtedy w użyciu: http://armorama.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=177175 Zresztą Dragon ma nawet figurki z 8 Armii z takim właśnie modelem Thompsona: http://armorama.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=3030 P.S. Jest jeszcze stary zestaw Dragona z samą bronią: http://armorama.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=4997 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Zgadza się Tomku były w użyciu. Jednak na pierwszej stronie jest zdjęcie Bigmodela na którym widać zamontowanego Thomsona. Myślę, że te były praktyczniejsze i dlatego montowano je w czołgach. Poszukam gdzieś tego zestawu broni Dragona. Wygląda obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Głównym modelem Thompsona używanym podczas walk w Afryce był model M1928 (podchwyt z rączką, żebra chłodzące,hamulec wylotowy zamek półswobodny,często pojawiające się magazynki bębnowe), które pochodziły z zamówień złożonych w USA jeszcze na początku II wojny. Później pojawiły się jeszcze modele w wersji M1928A1. Jeśli chodzi o wersje uproszczone M1 i M1A1 (podchwyt poziomy, brak hamulca wylotowego, żeber chłodzących,zamek swobodny,rękojeść napinająca na boku, magazynki pudełkowe 30 i 20 pocisków) to już sprawa późniejsza, bo po drugiej połowie 1943 roku. EDIT: Wiele zależało również od rodzajów jednostek, do których były dostarczane i daty dostaw. Sowieci dostawali Thompsony M1928A1 jako standardowe wyposażenie lekkich czołgów amerykańskich w ramach Lend Lease'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 ...also, a tray with 24 50-round Thompson drums is provided with the locker. Whilethis is correct, the Thompson is not provided! Ten cytat pochodzi ze strony Cybermodeler. To by potwierdzało waszą tezę, że powinien być Thompson z rączką i magazynkiem bębnowym. Tak więc mam kupować zestaw z tym właśnie modelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Trochę dziś posiedziłem nad Grantem. Niewiele, ale za to szpachlowania mnóstwo. Skleciłem barbetę (tak to się chyba poprawnie nazywa). Ten brązowy nalot to efekt thinnera przy usuwniu nadmiaru szpachli Gunze Dissolved Putty. Pewnie i tak będzie widać łączenie elementów, ale już brakło mi chęci do dalszej walki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Ten cytat pochodzi ze strony Cybermodeler. To by potwierdzało waszą tezę, że powinien być Thompson z rączką i magazynkiem bębnowym. Tak więc mam kupować zestaw z tym właśnie modelem? Sprawdzałem czy zachował mi się jakiś M1928 z bębnem, ale niestety mam tylko model z poziomym podchwytem i pudełkowym magazynkiem. Niestety nie poratuję Cię i chyba będziesz musiał go kupić. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2011 I tak wielkie dzięki za chęci. Kupiłem zestaw Bronco podany przez Tomka. Droższy od Tamki, ale co tam. Ten model i tak już mnie trochę kasy kosztował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Ten Thompson będzie ładnym uzupełnieniem tego wszystkiego co tam wyprawiasz we wnętrzu. Koszty są zawsze, ale w tym wypadku wydają się uzasadnione, bo coś mi się wydaje, że będzie hicior Powodzenia w dalszych pracach! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Pogadamy jak go pomaluję. Coraz bardziej rośnie poziom cykorii jak myślę o tych czarno-białych liniach pomiedzy kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Minął tylko tydzień od ostatniego postu, a tu już musiałem szukać tematu na drugiej stronie. Ale wszyscy cisną. Zabrałem się za składanie wnętrza do kupy. I tu okazało się, że niestety jest problem. Thompson z cylindrycznym magazynkiem za Chiny nie chciał się zmieścić. Dlatego będzie to właściwy model, ale z płaskim magazynkiem. Zawsze można powiedzieć, że taki był dostępny od razu a okrągły magazynki leżały w zapasie. Wnętrze pomalowane w kolorze pseudo mini, bo chce wypróbować jak wyjdzie jako podkład pod Vallejo Off-white. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Jak już pisałem temat bardzo ciekawy sobie do złożenia wybrałeś. I bardzo to ładnie idzie. Swoją drogą jak Ci się składa model od Academy?, jakoś jeszcze tej marki na warsztacie nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Dzięki za dobre słowo. Zdetalowany jest bardzo ładnie. Przede wszystkim na plus jest to że poprawili zawieszenie - kiedyś było za wysokie i model wyglądał nienaturalnie. Gorzej niestety jest ze spasowaniem. Nie wiem jak inne modele tej firmy, ale góra kadłuba jako że składała się z kilku osobnych elementów była cała do szpachlowania i ścinania plastiku. Górna płyta zwichrowana, tak jak i podłoga we wnętrzu. Ale najgorzej chyba złożony jest tył. Wielkie szpary, a przez to że cały model usiany jest nitami, dwóch pewnie nie będę ruszał. Spróbuję je jakimś cieniowaniem zamaskować. Inaczej trzeba by nity zeszlifować i nowe dorabiać, a to już mnie przerasta. Zmorą są ślady po wypychaczach - niektóre w naprawde upierdliwych miejscach. Niestety jest to jedyna firma która robi ten model, więc jak ze Skifem, Zvezdą i kilkoma innymi - jak sie ma co się lubi, trzeba lubic co sie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Dziś miały być zdjęcia z pomalowanego na biało wnętrza, ale ja i mój aerograf polegliśmy w starciu z Vallejo Model Colour Off White. Aero ma nawet gorzej, bo uszczelka mu poszła. Trzeba go będzie jutro zreanimować. A oto co się działo. Farbę rozcieńczałem wódką i zanim dodełem retarder, po ok. 10 sekundach z farbą zaczynało dziać się coś dziwnego. Jakby się z niej kolor żółty wydzielał i tworzył małe grudy. Próbowałem malować, ale szlag mnie jasny trafiał bo aero co chwila się zapychał (oczywiście retatder był). Czyszczenie doprowadzało mnie do szału. Nawet zastąpienie wódki wodą nic nie dało. Chyba Vallejo Model Colour ma u mnie po zawodach jeśli chodzi o aero. Jak myślicie co robię źle? Czy jest może Vallejo Model Air Off White? Jutro chyba malnę go białą Tamiya, bo te farby jeszcze mnie nigdy nie zawiodły. Może kolor nie będzie taki ładny, ale co tam. Academy też dało popis z wypychaczami. Na szpachlę już patrzeć nie mogę. Są po prostu wszędzie, a szczególnie tam gdzie ciężko się dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Academy też dało popis z wypychaczami. Na szpachlę już patrzeć nie mogę. Są po prostu wszędzie, a szczególnie tam gdzie ciężko się dostać. Mam to samo, przy Rosyjskim łaziku. Normalnie nie mam siły - wziąłem się dla wytchnienia za Pz II. Co do twojej farby miałem ten sam problem - było to podczas malowania podkładem TAMIY. Powodem był prawdopodobnie rozcieńczalnik. Ja nie świadom wszystkiego dolałem (do rozcieńczenia) wody. Farba w pojemniczku mi się ścieła, porobiły się grdki, które w następstwie zapchały mi aerograf. Rozwiązanie było tylko jedno w moim przypadku- rozebrać aerograf, wsadzić do cleanuxa i odczekać noc. Potem, żmuda praca z watą. Jeżeli dałeś retader-a to prawdopodobnie też mam rozwiązanie. Ja malując vallejo (pędzel) dodałem retadera mr hobby bodajże - farba tak jak wyżej ścieła się w grutki - porobiły się takie gluty - farba się ciągła. Poeodem jest retader/rozcieńczalnik. Może użyj profesjonalnego rozcieńczalnika do farb. Może Ci jakąś poszlakę podsunąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Jakoś udało się wskrzesić aero i pomalowałem wnętrze. Tylko jedno zdjęcie, bo i tak reszta wygląda tak samo. Kolory to Tamiya biały ze śladową ilością czarnego (kolor na zdjęciu przekłamany, ale nie chciało mi się go już poprawiać - zdjęcia oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Wnętrze świetne (będziesz łoszował?) nie poznałbym co było dorabiane a co nie. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Pewnie że wash będzie. Zastanawiam się tylko jaki - czrny, ciemny brąz czy szary? Ale najpierw to jeszcze kilka elementów dojdzie, trzeba to wszystko pomalować na i sido zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
screamer17 Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Thompson z cylindrycznym magazynkiem za Chiny nie chciał się zmieścić. Dlatego będzie to właściwy model, ale z płaskim magazynkiem. Zawsze można powiedzieć, że taki był dostępny od razu a okrągły magazynki leżały w zapasie. Nie musisz nic kombinować taka wersja thompsona też normalnie funkcjonowała tu potwierdzenie http://world.guns.ru/smg/usa/thompson-e.html Zerknij tylko na szczerbinkę w swoim modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Zerknij tylko na szczerbinkę w swoim modelu.Dzięki. Zaraz jak przyjdę z roboty to sprawdzę.Zabrałem się za malowanie dodatków we wnętrzu Granta. Kilka elementów jeszcze będzie wykańczanych, a na przedsmak pokrowce na zapasowe lufy do Browningów (jeszcze trochę nad nimi popracuję, ale jak przeschną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prop Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 O kurde, te pokrowce to ja się przez chwilę zastanawiałem, po cholerę dajesz zdjęcie oryginału? Good Job!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 O kurcze! Chciał bym umieć dorabiać takie drobiazgi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Dzięki z pozytywny odbiór moich wypocin. Malownie wnętrza ciąg dalszy. Wszystko na razie poustawiane na sucho, bo najpierw będzie robione postarzanie wnętrza. Jest teraz czas na krytykę lub ewentualne pochwały zanim będzie za późno. Zdjęcia robione moją starą kochaną Minoltą Z1. Mam nadzieję, że nie sa najgorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam A więc, generator był czarny, butle systemu p-poz - czerwone, obejmy białe. Odnośnie Shermana o którego pytałeś na PW, mój Sherman którego obecnie sobie dłubie, wygląda tak http://bigmodel120.blogspot.com/2011_03_01_archive.html http://bigmodel120.blogspot.com/2011/07/sherman-m4a4-dozer-m1-135.html Moje wnętrze w Shermanie jest na razie pociągnięte ciemnym, mocno rozcieńczonym washem, a później przyjdzie czas na jakieś delikatne pigmentowanie w nie których miejscach. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Kurde a miałem go czarny, a potem coś mnie naszło i walnąłem go na biało. No nic wyrwę go i przemaluję. To samo spróbuję z gaśnicami. A jaki kolor powinny mieć zaorki na górze tych butli? To powinno nieco uatrakcyjnić wnętrze. Proszę o szybkie wskazówki co jeszcze. Bo jak poprzyklejam to już nie urwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi