erkamo Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Próbowałeś może najpierw malutką porcję żywicy wprowadzić w najgłębsze zakamarki za pomocą wykałaczki, pędzelka? Następnie odczekać trochę, aż zacznie wiązać i resztę dolać już bez większych obaw, choć nadal starannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Po pierwsze widzę zagazowaną formę. Po wymieszaniu silikonu z katalizatorem warto go odgazować nawet w najprostszej pompie próżniowej w postaci np dużego słoika z zakrętką z wklejonym króćcem. Podłączasz to do ssania w kompresorze lodówkowym i wstępnie sobie odgazujesz. Jeśli tego nie masz to spróbuj zalewać silikon do formy metodą (od 4 minuty). W skrócie polega na zalewaniu formy silikonem z wysokości 70-80 cm. Strumień silikonu podczas spadania rozciąga się dzięki czemu część powietrza zostaje usunięta z masy. Do zalewania formy żywicą możesz użyć strzykawki z igłą 1-1,2 mm. Dzięki temu precyzyjnie trafisz w wszystkie zakamarki. Zalej silikonem raz jeszcze z uwzględnieniem uwag z filmiku (chyba, że fachowcy z forum doradzą coś lepszego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 Po pierwsze widzę zagazowaną formę. Po wymieszaniu silikonu z katalizatorem warto go odgazować nawet w najprostszej pompie próżniowej w postaci np dużego słoika z zakrętką z wklejonym króćcem. Podłączasz to do ssania w kompresorze lodówkowym i wstępnie sobie odgazujesz.Jeśli tego nie masz to spróbuj zalewać silikon do formy metodą (od 4 minuty). W skrócie polega na zalewaniu formy silikonem z wysokości 70-80 cm. Strumień silikonu podczas spadania rozciąga się dzięki czemu część powietrza zostaje usunięta z masy. Do zalewania formy żywicą możesz użyć strzykawki z igłą 1-1,2 mm. Dzięki temu precyzyjnie trafisz w wszystkie zakamarki. Zalej silikonem raz jeszcze z uwzględnieniem uwag z filmiku (chyba, że fachowcy z forum doradzą coś lepszego). Dzięki za ten film - odlewania w żywicy dopiero się uczę, więc każda nauka się przyda. Ktoś próbował ten kompresor przerabiać na pompę prózniową? Jak się dobrać do tematu, żeby nie uszkodzić ustrojstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Michał ale to będzie dmuchać a nie robić próżnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 (edytowane) YYYYY nie próbuj nawet. Jak chcesz się w to bawić to kup chinkę na allegro, zwykłą jednostopniową. Podobno można próbować z pojemnikami próżniowymi ale takimi z pompkami ręcznymi. Edytowane 21 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 A zwykły domowy odkurzacz ? To chyba idealna rzecz do tego celu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Jak zobaczę na modelworku jak ktoś przerabia rure od odkurzacza spadnę z krzesła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Jak zobaczę na modelworku jak ktoś przerabia rure od odkurzacza spadnę z krzesła Spoko, z rury od odkurzacza można zrobić dosłownie wszystko. Kumpel na ten przykład odkurzaczem, rurą i kolejnymi jej "zwężkami" czyścił matrycę lustrzanki Nikona, gdyż taka była potrzeba chwili. I co najciekawsze zadziałało. Bez najmniejszych uszkodzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Bardzo odważny kolega jak tak zrobił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G0rny Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Może kolega @Mikele podać numery i markę jakich farb używał do malowania wnętrza? Sam będę się zabierać za montowanie swojego Mi-24V Hind E i chciałbym wiedzieć jakie mam farby zamówić. Żeby nie było, mam pewną sugestię co do robienia odlewów i pozbycia się z nich powietrza. W programie "Pogromcy Mitów" chcieli uzyskać lodową soczewkę do rozpalenia ogniska, ale po wyciągnięciu z zamrażarki niebyła ona przezroczysta, więc udali się tam do jakiejś firmy i kupili bloki przezroczystego lodu. Potem chcieli ten sam efekt uzyskać u siebie w warsztacie i zrobili to z użyciem wibratora (nie, nie używali oni akcesorium erotycznego - tylko coś http://pl.wikipedia.org/wiki/Wibrator_(elektronika)). Myślę, że łatwiej będzie to zrobić właśnie z użyciem w/w wibratora niż z próżnią. Pozdrawiam i powodzenia w dalszych pracach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Już podaję: Przede wszystkim, farby to olejne Humbrole, wszystkie, poza jedną, barwy były mieszane. Wnętrza kabiny transportowej to niebieski: Mat 89+Mat147, szaty(podsufitka): Mat147. Brudzenia suchymi pastelami. Wnętrze kabin załogi czarne Mat33, otatcia aluminium Met56 (suchy pędzel). Kolor pulpitów to niebieski Mat89+ zielony Mat80. Z doborrem proporcji trzeba na oko, ale zielony nalezy dodawać bardzo ostrożnie, bo od pewnego momentu zaczyna bardzo dominować barwę. I na koniec kolor wnętrza przedziału napędowego to Mat89+Mat87. Proporcje początkowo dobierałem 1:1, później w zależności od oceny zwiększałem jeden bądź drugi składnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Po z grubsza półrocznej przerwie wracam do pracy nad Milami. Dziś trochę prac nad WN i SO z Hobby Bossa. Model w zasadzie jest samosklejalny, bardzo przyjemny w obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Model Hobby Bossa skleja się idealnie, za to Zvezda idzie mi jak po grudzie. Musiałem wywinąc konkretnego babola gdzieś przy sklejaniu wnętrza kadłuba, bo teraz na łączeniach części mam takie rowy mariańskie, że klękajcie narody. Da się to oczywiście załatać, ale co się dodatkowo narobię, to moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Fajnie, że wróciła ochota do prac ... Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 No ładnie. A Hinda Zvezdy nie chciałeś? Też się nad tym zastanawiałem ;) Czemu taki wybór? Model Hobby Bossa skleja się idealnie, za to Zvezda idzie mi jak po grudzie. I sam sobie Michał dałeś odpowiedz Fajnie ,że wróciłeś z warsztatami ,coś tam podpatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2012 No jest duzo łatwiejszy, to trzeba przyznać, ale to wnętrze Zvezdy - coś za coś ;) Co do powrotu do warsztatów - przerwałem je tylko ze względu na konkurs, biorąc pod uwagę, że Mi-24 to moja ulubiona konstrukcja lotnica nie było nawet mowy, żebym ich nie dokończył ;) Podwieszenia do Mi-24D: ppk 9M17, UPK-23-250 i PTB-450. Do Mi-24W planuję dwie wyrzutnie 8W20 i cztery wyrzutnie ppk 9M114. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahata Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie wieszaj zewnętrznych zbiorników na Mi-24D. Wersja D nie ma instalacji do zewnętrznych zbiorników. Ewentualne zbiorniki dodatkowe innej konstrukcji mogą być zabudowywane w kabinie ładunkowej. UPK tylko do śmigłowców w numeracji 4xx i powyżej. Węzły mocowania nad drzwiami kabiny ładunkowej i nad pierwszym okienkiem za kabiną ładunkową występowały tylko na numerach 584, 585 i służyły do mocowania rozpraszaczy gazów wylotowych. Do pewnego momentu wiązało się to z mniejszym możliwym zakresem otwierania pokryw przedziału WR-24. Dobra robota. Robotę też szanujesz, jak nie przymierzając Zakłady Remontowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Kurde takie szpary w zvezdzie?? A każdy chwali ten zestaw.....Kibicuje i nie mogę doczekać się kamo A może skusił byś sie na zrobienie hinda o nr "459" w tedy mógłbyś podwiesić ppk 9M17, UPK-23 i UB-32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Dzięki za informację z tymi zbiornikami. Zamiast nich zawisną UB-32. Węzły do EWU też usunę. Mi-24D bedzie z numerem 461, więc UPK jak najbardziej się nadadzą. A z tymi szparami w Zvezdzie - parę osób mówiło, że ciężko spasować te elementy, ale pewien jestem, że w głównej mierze to moja własna zasługa. Z resztą, na pudełku przecież są zdjęcia sklejonego modelu i wszystko pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Z resztą, na pudełku przecież są zdjęcia sklejonego modelu i wszystko pasuje. Michał chyba na takie chwyty już sie nie łapiesz Nie sklejałem i nie pasowałem HB,ale w sieci wyczytałem,że jest bardziej pasowny , jeśli nie robię z "flakami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 A'propos odlewania żywicy i próżni. Dwa proste ułatwiacze życia: - pierwszy to przystawka do odkurzacza służąca do formowania próżniowego np. kabin. Jako, że formowałem małe kabinki nadmiar otworów przesłoniłem taśmą malarską. - druga przystawka to "komora próżniowa" do odsysania powietrza z form podczas ich powstawania i podczas odlewania żywicy - dość skuteczna, choć zbyt miękka Gąbka wewnątrz rurki zapobiega przypadkowemu zassaniu tego, co w pudełku, a rurki to rolki od folii spożywczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Dzięki za patent z komorą próżniową - będę musiał popróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Ale proponuję sztywniejsze pudełko lub wewnętrzne usztywnienie, bo ścianki podczas "odsysania" zapadają się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Będę pamiętał. Uzupełniłem szpary płytkami plastiku i połozyłem na to szpachlę. Póki co schnie. Bedzie zabawy z odtwarzaniem linii, ale najważniejsze, że da się wyprowadzić poprawną sylwetkę ;) ps. w międzyczasie zacząłem szpachlować kijowe żebrowanie skrzydeł Antka z trumpetera, szykując już sobie materiał na kolejny warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Czemu te połówki kadłuba takie po przesuwane wzgledem siebie ? wneki podwozia tez nie halo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi