Skocz do zawartości

T-34/76 Model 1943 Bitwa na Łuku Kurskim [1/48 HobbyBoss]

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Niesamowity postęp modelarski zrobiłeś ostatnio. Teciak wygląda świetnie. Aż chce się go mieć.

Dzięki

Kalki położone, na górnej części wieży zmyłem farbę bo było parę sporych paprochów (pewnie aerograf mi napluł). Jutro to pociągnie z pędzle i będzie dobrze, błoto z błotników zmyte i ostatecznie gotowe. Tu mała ciekawostka, w ramkach HobbyBossa można ujrzeć dwie części które w ogóle nie są oznaczone w instrukcji lecz powinny na czołgu być. Chodzi o piłę ręczną oraz klakson (?).

dsc08586lq.jpg

dsc08587h.jpg

dsc08584f.jpg

• Odpowiedzi 145
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam!

No to zaczynaj od nowa....

Pytanie? Jesteś pewien co co rozmieszczenia kół jezdnych z bandażem? To że były montowane jako pierwsze i ostatnie chyba nie było przypadkowe....

Witam!

No to zaczynaj od nowa....

Pytanie? Jesteś pewien co co rozmieszczenia kół jezdnych z bandażem? To że były montowane jako pierwsze i ostatnie chyba nie było przypadkowe....

Zaczynam.

Tak - oto zdjęcia na poparcie tego:

t_34_1943_01.jpg

t_34_76_1943_02.jpg

das_reich3.jpg

Witam!

Wieża już czysta lecz mam pewien kłopot. Otóż HobbyBoss dołączył nawet spory arkusz kalek lecz tylko jedno malowanie, które już wykorzystałem, jest oznaczone w instrukcji. Chciałbym z Waszą pomocą rozszyfrować malowania z tego arkusza oraz z dostępnych źródeł.

Proszę o pomoc!

dsc08645e.jpg

dsc08646b.jpg

Rosjanie malowali tanki na dwa sposoby, jednolite zielone kamo lub zielono-brązowe. Starsze maszyny mogły mieć czarną linie podziału kolorów), we wczesnych Teciaka było ono też stosowane. Kamo dwubarwne możesz wykorzystać do wer. RKKA lub ambuszowej niemieckiej (w kolejnym modelu).

Z racji tego, że już pomalowałeś, nie masz dużego wyboru. Możesz wykorzystać kalki niemieckie lub same numery taktyczne do wersji rosyjskiej, czerwone napisy były w 99% stosowane przy kamo zimowym.

BTW.: Niemcy sporo ich posiadali sprzętu rosyjskiego, tanków najwięcej po remoncie technicznym silnika, skrzynia biegów, awarie spowodowane przez niedoświadczone załogi.

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?50986-Battle-Of-Kursk

Co pomalowałem? Jeszcze nic nie malowałem tylko chcę rozszyfrować te kalki:

Do jednej wersji już znalazłem i nawet mi się podoba takie zimowe malowanko.

t34color3.jpg

Dwubarwne też by było fajne ale zrobię je dopiero jak ujrzę jakieś kwinty.

Widzę, że z malowaniami nikt nie pomoże...

Może macie jakieś ciekawe plansze barwne tego czołgu?

Przed chwilą zmyłem farbę oraz błoto, naniosłem delikatna fakturę ziemi na wannę, na to pójdzie kurz z aerografu robiony pigmentami.

Zgubiły mi się dwie proste do zrobienia części ale to nie problem. Problemem będzie poskładania uk. jednego który się rozleciał w docie ale damy rade.

dsc08647f.jpg

dsc08648w.jpg

dsc08649w.jpg

O boże... Coś Ty z nim zrobił...

Z drugiej strony będzie teraz na maxa zdemolowany, jak po Kursku...

To znaczy?

Dodałem tylko linę ...