szwabu87 Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Krótko o samej konstrukcji: Samochód ten zaprojektowany został przez Węgra Miklos’a Straussler’a, w 1938 roku w zakładach Manfred Weiss powstał prototyp, a po udanych testach w 1939r. ruszyła produkcja seryjna pod oznaczeniem 39.M Csaba (imię najmłodszego syna Atylli). Produkcja tego modelu trwała do ‘44 roku, zamknęła się liczbą ok.104 pojazdów. 39.M był pojazdem o układzie 4x4, napędzany silnikiem Forda V8 o mocy 87KM, 5 biegów do przodu i do tyłu (samochód miał zdwojony układ kierowniczy) pozwalało mu na poruszanie się z prędkością ok. 65km/h, i przejechanie ok. 150km. 3 osobowa załoga dysponowała umieszczonym w obrotowej wieży uzbrojeniem: 20mm działkiem Solothurn 36.M, 8mm karabinem maszynowym Gebauer 1934/37, oraz przeciwlotniczym 8mm Gebauer 31M. Pancerz nitowany z płyt pancernych o grubości 9-13mm. 39.M wpadł mi w oko gdy pewnego razu przeglądałem sobie jakieś materiały i zdjęcia z walk na froncie wschodnim. Sam pojazd tak mnie zauroczył, że po zebraniu jakichś materiałów na jego temat, postanowiłem sobie zbudować jego model. Po kilkunastu godzinach przed laptopem miałem już w miarę dokładny model 3D, który posłużył mi do rozrysowania głównych elementów konstrukcyjnych pojazdu w odpowiedniej podziałce. Po pewnym czasie kadłub był już w plastiku, teraz pora na reszte... Zapraszam do oglądania i komentowania. Piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skoti Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 No ładnie, model zupełnie od podstaw. No to jest modelarstwo. Z przyjemnością będę obserwował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cloner16 Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 No ładnie, model zupełnie od podstaw. No to jest modelarstwo. Z przyjemnością będę obserwował. A ja podstawę do zrobienia własnego cudaka ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted September 25, 2011 Share Posted September 25, 2011 Tworzenie od podstaw mnie przerasta, ale z przyjemnością popodglądam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Na zdjęciu i modelu 3D wizjery kierowcy w kwadratowej obudowie z przodu są nieco na prawo od osi pojazdu, patrzac od przodu. u Ciebie jest na lewo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dumo Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Mniam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwabu87 Posted September 26, 2011 Author Share Posted September 26, 2011 Na zdjęciu i modelu 3D wizjery kierowcy w kwadratowej obudowie z przodu są nieco na prawo od osi pojazdu, patrzac od przodu. u Ciebie jest na lewo ale gafa.... musze to zweryfikowac, i jkc - sie poprawi , jeszcze jest na to czas. Dzięki za uwagę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jo Posted September 26, 2011 Share Posted September 26, 2011 Tak nowy temacik ,a galerii Twardego jak nie było,tak nie ma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwabu87 Posted September 26, 2011 Author Share Posted September 26, 2011 Tak nowy temacik ,a galerii Twardego jak nie było,tak nie ma aaa.... mi sie juz twardy opatrzył... pozatym przegrał walkę z jakąś książką która z pomocą mojej rodzicielki na nim wylądowała... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwabu87 Posted October 2, 2011 Author Share Posted October 2, 2011 Doszły włazy obu kierowców, wieża, elementy podwozia, oraz błotniki za sponsorowane przez pewien browar Obecnie prace trochę stanęły, bo brakło mi szpachli… Jak paczka z materiałem dojdzie to się wszystko ruszy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted October 2, 2011 Share Posted October 2, 2011 Mam nadzieję że poczta się pośpieszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwabu87 Posted December 4, 2011 Author Share Posted December 4, 2011 Witam! Mały raport z postępu prac: zainstalowałem na stałe wszystkie błotniki, przykleiłem tą wypukłość na prawej burcie kadłuba, powstała również żaluzja nad przedziałem silnikowym, oraz zasobniki na tylnich błotnikach, zdetalowałem troszkę oba włazy kierowców. Zacząłem również nitowanie, które będę powoli kontynuował… Pozdrawiam Piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted December 4, 2011 Share Posted December 4, 2011 REWELACJA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZzB Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Działasz dalej. Z czego robisz nity? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwabu87 Posted December 5, 2011 Author Share Posted December 5, 2011 Działasz dalej. Z czego robisz nity? Nity albo z rozciągniętej ramki, albo z gotowego profilu, które sobie ostatnio zakupiłem. Tnę na 'plasterki' i naklejam, potem jeszcze papier ścierny i delikatnie nitro na pędzlu przelece żeby się troszkę zaokrągliły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil83 Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Rewelacja. Gratuluję pomysłu. kibicuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwabu87 Posted December 5, 2011 Author Share Posted December 5, 2011 Przed zajęciami wpadłem sobie do Phantom'a po mikołajkowy prezent: załoga dla Csaba'y Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDisneyland Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 No i jak tam? Projekt porzucony? A tak się ciekawie rozpoczęło , szkoda :/ ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwabu87 Posted December 21, 2011 Author Share Posted December 21, 2011 No i jak tam? Projekt porzucony? A tak się ciekawie rozpoczęło , szkoda :/ ... Haha! Prowokujesz do odpowiedzi strasznie. Nie, nie zarzuciłem budowy, choć…. Się nad tym zastanawiałem – nitowanie mnie dobija . Może jutro jakieś zdjęcia się pojawią. Pozdrawiam Piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub 24 Posted December 21, 2011 Share Posted December 21, 2011 Przed zajęciami wpadłem sobie do Phantom'a po mikołajkowy prezent: załoga dla Csaba'y To widze, że zaopatrujemy się w tym samym sklepie Powodzenia z projektem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szwabu87 Posted December 24, 2011 Author Share Posted December 24, 2011 Witam! Skończyłem nitowanie… Straszna robota , w trakcie naprawdę myślałem o zmianie hobby . Poniżej fotki Csaby z piegami, wraz z nowym gąsienicowym kolegą . To widze, że zaopatrujemy się w tym samym sklepie Ja tam się nie zaopatruje, raczej tak z doskoku kupuje, jak coś pilnie potrzebuje… Przy okazji chciałbym Wszystkim kolegom życzyć Wesołych Świąt! Pozdrawiam Piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peter Posted December 24, 2011 Share Posted December 24, 2011 No i świetnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darek M Posted December 25, 2011 Share Posted December 25, 2011 Podziwiam precyzje w nawierceniu tych wszystkich otworów na nity (bo chyba tak je wklejałeś). Prezentują się super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekW Posted December 25, 2011 Share Posted December 25, 2011 Dawaj dalej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts