kornik_69 Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Witam Chciałbym wam zaprezentować mój najnowszy projekt, którym jest ten skromny IS-2M z 4 pułku czołgów ciężkich, który w kwietniu 1945 roku brał udział w Operacji Berlińskiej. Za bazę mojego modelu wybrałem starszy zestaw Dragona (nr kat. 6018) w skali 1:35. Obyło się bez zestawów fototrawionych, a jedyne ingerencje w pudełkowego IS-a to: 1. Urżnięte błotniki (po czym górna część pancerza wymagała podklejenia kartami telefonicznymi, aby mogła spokojnie osiąść na wannie). 2. Klosz reflektora zapożyczony z modelu Trabanta firmy Revell 3. Figurka pancerniaka firmy Toro Model 4. Bambetle gipsowe i plastikowe z zestawu MiniArt i złomu modelarskiego 5. Dodany kabel reflektora i klaksonu Model przedstawia pojazd sprzed przeprawy przez Kanał Hohenzollernów. Pancerniak wyluzowany popija zdobyczne napoje i obserwuje piechociarzy obładowujących pancerz jego "maleństwa" na czas przeprawy swoimi precjozami. Chciałbym bardzo serdecznie podziękować kolegom Timiemu za wykonanie sesji zdjęciowej oraz Nuggetowi za niektóre bambetle. To chyba tyle. Życzę miłego oglądania i czekam na wasze komentarze Miło mi również poinformować, że IS został doceniony przez szanowne Jury I Festiwalu Modelarskiego w Łasku Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Praca bardzo ładna. Bambetle-super. CM-super. Naprawdę na bardzo wysokim poziomie. Od reszty odbiega tylko figurka, która nadrabia fajną pozą. Kornel naprawdę gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Zauważyłem właśnie w ciągu mojej bardzo krótkiej przygody modelarskiej że ciężko jest stworzyć figurantów. Często model piękny a figurka trocha taka nie tego. Oczywiście gratulacje wyróżnienia i pięknego modelu. Można wiedzieć ile tych wyróżnień zainkasowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Gratuluje sukcesu, bardzo fajny ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Model pierwsza klasa. Wydaje mi się tylko że nawet jak na IS-a to zwisy gąsienic ma ciut nadmierne - ale to absolutny drobiazg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Września 2011 Autor Share Napisano 29 Września 2011 Witam i dziękuję za miłe komentarze Co do uwag to: Od reszty odbiega tylko figurka, która nadrabia fajną pozą. Kornel naprawdę gratulacje. Zauważyłem właśnie w ciągu mojej bardzo krótkiej przygody modelarskiej że ciężko jest stworzyć figurantów. Często model piękny a figurka trocha taka nie tego. Moje "figuranctwo" jest jeszcze w fazie doskonalenia. Jeśli doświadczeni w temacie koledzy widzą niedoskonałości, to prosiłbym o ich wymienienie i podpowiedzenie, co wypadałoby poprawić. Wydaje mi się tylko że nawet jak na IS-a to zwisy gąsienic ma ciut nadmierne - ale to absolutny drobiazg. Tutaj bym jednak trochę polemizował, gdyż zarówno na fotografiach mojego egzemplarza (który nie miał jednego koła): Źródło: Odkrywca.pl jak i pojazdów radzieckich: Źródło: http://www.moddb.com/groups/tanks/image ... 5#imagebox widać dość dobrze, że gąsienicom konkretnie zwisało Jeszcze raz bardzo dziękuję za komentarze i mam nadzieję, że pojawi się ich więcej Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Za te miniaturki masz ode mnie po uszach bo niewygodne to jak nie wiem co. A za model ... brak słów - świetny jest i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Figurant zdaje się mówić " Jakoś mnie to nie dziwi, że dostał nagrodę za tę baryłę" Gratuluję modelu i oczywiście nagrody. Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Września 2011 Autor Share Napisano 29 Września 2011 Dzięki Panowie! Bardzo się cieszę, że wam się podoba W następnej galerii miniaturki pójdą won. Obiecuję! Z powodu wysokiego cholesterolu, zamętu w pracy i kilku innych czynników zapomniałem w pierwszym poście gorąco podziękować koledze MrDyzio, za konsultacje dokumentacyjno - techniczne i mobilizowanie mnie do pracy Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Super Ci to wyszło Dzięki za rady ,spróbuję zrobić podobną podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Widziałem w Łasku. Na żywo jest jeszcze ładniejszy. Ładne bambetle i figura, razem z czołgiem tworzą fajną tematycznie podstawkę. Tylko morda czołgisty wybitnie kaprawa, ale to wina rzeźby raczej, nie Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Ładny model. Gratuluję nagrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Chodzi o cienie na mundurze, są jednak za mocno jak na mój gust przerysowane i za mocne w niektórych miejscach, gdzie powinny być delikatniejsze. Może to być spowodowane techniką ścierania oleji, która jest moim zdaniem za twarda do tej skali. Zresztą ja też się dopiero uczę. Nie ma co komentować bo wszystko wyszło zajebiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Kornel, przede wszystkim gratuluję dobrnięcia z sukcesem do końca. Wrażenie jak najbardziej pozytywne, za wyjątkiem małych drobiazgów... Jak już wcześniej wspomniano - figurant. Niestety jest najsłabszym elementem. Mam nadzieję, że następny będzie lepszy. Sam czołg ładnie cieniowany, nieortodoksyjnie dobrane bambetle, fajny pomysł z beczułką. Zwisy gąsienic jak najbardziej pasują do ISa. Mam jednak odczucie niekonsekwencji w brudzeniu. Stoi w błotku, błotko osiadło na tylnych częściach błotników, a na przedzie błotników jakoś czysto... Numer na wieży nieco za czysty w stosunku do reszty. Czy może tak tylko wydaje się na zdjęciach? Czy z reflektorem nie dałoby rady nieco podziałać? Wygląda bardzo mętnie... A poza tym... kawał dobrej roboty Pozdrawiam serdecznie Marcin PS. Za miniaturki należą się baty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Witaj Marcinie Bardzo się cieszę, że znalazłeś trochę czasu aby zajrzeć do tej galerii Teraz odniosę się do Twoich uwag: Jak już wcześniej wspomniano - figurant. Niestety jest najsłabszym elementem. Mam nadzieję, że następny będzie lepszy. Jak już wcześniej pisałem dopiero się uczę malować figurki.Tak na dobrą sprawę to dopiero moja druga cieniowana figura. Powiem, szczerze, że myślałem, że jednak lepiej to wygląda, ale chyba się jednak pomyliłem Pozostaje ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Może przy okazji scenki z Monte Cassino wyjdą mi trochę lepiej... Mam jednak odczucie niekonsekwencji w brudzeniu. Stoi w błotku, błotko osiadło na tylnych częściach błotników, a na przedzie błotników jakoś czysto... Tutaj biję się w piersi i spróbuję jeszcze coś z tym zrobić. Nie chciałem go mocno ubłocić i może dlatego odpuściłem te przednie krawędzie urżniętych błotników. Numer na wieży nieco za czysty w stosunku do reszty. Czy może tak tylko wydaje się na zdjęciach? Tutaj się nie zgodzę. Kalki podobnie jak reszta wieży dostały "biedronkę". Ściekają na nie również strużki zacieków od uchwytów. Możliwe, że na zdjęciach jest to słabo widoczne, tak jak i podmalowana ciemną zielenią czwarta cyfra numeru czołgu (1). Czy z reflektorem nie dałoby rady nieco podziałać? Wygląda bardzo mętnie... Chciałem uzyskać efekt brudnego reflektora i myślę, że nie najgorzej mi to wyszło. Co prawda klosz powinien być bardziej wypukły, ale tylko taki udało mi się wykombinować. Teraz czekam na Twojego IS-a, a przede wszystkim na Panzer IV LWP Jeszcze raz bardzo dziękuję Tobie i reszcie kolegów za odwiedziny i komentarze. Cieszę się, że pomimo pewnych niedoskonałości, mój IS został odebrany pozytywnie Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Mocna rzecz . Bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Fajnie wyszedł ,podobuje sie wszystko no może wszystko ..oprócz figuranta ale to już było ,tak na marginesie jak on to wszystko /buteleczki i beczułkę/wprowadzi w siebie to do Berlina nie trafi Gratuluję Wyróżnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Ładnie korniczku, bardzo ładnie . Ale żeby Cię nie zemdliło od słodzenia to do uwag kolegów dorzucę jeszcze moje spostrzeżenie odnośnie bambetli. Otóż, albo mi się wydaje, albo niektóre błyszczą się cokolwiek nadmiernie. Poza tym tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Fajnie wyszedł ,podobuje sie wszystko no może wszystko ..oprócz figuranta ale to już było ,tak na marginesie jak on to wszystko /buteleczki i beczułkę/wprowadzi w siebie to do Berlina nie trafi Tak jak każdy polski szwagier podczas prac budowlano-remontowych: Da se radę Ale żeby Cię nie zemdliło od słodzenia to do uwag kolegów dorzucę jeszcze moje spostrzeżenie odnośnie bambetli. Otóż, albo mi się wydaje, albo niektóre błyszczą się cokolwiek nadmiernie. Tak to wyszło na zdjęciach. Z tych wszystkich bambetli tylko wiadro się trochę błyszczy. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie komentarze Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike79 Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Realistyczny ale jak dla mnie troche nudny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Fajny "smok", ciekawie wykonany, ładnie ciemny, a miniaturki fotek - to już sam wiesz. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Po pierwsze Gratuluje nagrody. Bardzo ładny model. Wykonanie pierwsza klasa ! Niestety mam ten sam model na warsztacie i ... 1. katy na kolach podtrzymujących po prawej stronie są nienaturalne. 2. na zdjęciach widać zamalowana jedynkę ( w tym okresie czasu zmieniono oznakowanie z 4-ro cyfrowego na 3 cyfrowe ) 3. braki jakichkolwiek śladów zużycia na dachu wieży 4. na zdjęciach widać dużo większe okopcenia z wydechów Sorry za uwagi ale to tak na szybko cisnęło mi się na oczy. Jeszcze raz gratulacje za ładnego IS-a . ( rzadki model i mało dokumentacji fotograficznej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Witam i dziękuję za kolejną porcję waszych opinii Realistyczny ale jak dla mnie troche nudny Jak kto lubi... 1. katy na kolach podtrzymujących po prawej stronie są nienaturalne. Może i trochę tak 2. na zdjęciach widać zamalowana jedynkę ( w tym okresie czasu zmieniono oznakowanie z 4-ro cyfrowego na 3 cyfrowe ) Jedynka jest wymalowana, ale słabo widoczna na zdjęciach. 3. braki jakichkolwiek śladów zużycia na dachu wieży Są przetarcia jaśniejszą zielenią, obicia z ciemnej stali, rdzawe zacieki i rainsy. 4. na zdjęciach widać dużo większe okopcenia z wydechów Może jeszcze uda się nad tym popracować. Jeszcze raz gratulacje za ładnego IS-a . ( rzadki model i mało dokumentacji fotograficznej ) Dzięki! Porządnej dokumentacji (szczególnie IS-ów w polskich barwach) jest rzeczywiście niewiele, a szkoda, bo to świetny czołg. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi