Milos Varak Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Postanowiłem wystartować w konkursie z najładniejszym niemieckim myśliwcem II WS . Znając moje talenta modelarskie pierwsze miejsce od końca gwarantowane . W zgodzie z regulaminem - in box: Malowanie będzie pudełkowe, z tulipanem. Jak dobrze rozumiem, operowanie szpachlą, pilnikiem i papierem ściernym dozwolone....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Jak dobrze rozumiem, operowanie szpachlą, pilnikiem i papierem ściernym dozwolone....? Taka jest właśnie idea konkursu Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Milos czy nie zaginęła CI ramka z kokpitem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Sklejałem kiedyś ten model - oszklenie było beznadziejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Milos czy nie zaginęła CI ramka z kokpitem? O żesz..... Chodzi o owiewkę? Jeśli tak to jest, zdjęcia zapomniałem zrobić. A kokpit to te dwie części w ramce na ostatniej fotce, po prawej koło goleni . Sklejałem kiedyś ten model - oszklenie było beznadziejne. Wiem, ale co poradzić? Kiedyś zrobiłem przeszczep z Academowskiej Foki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 A kokpit to te dwie części w ramce na ostatniej fotce, po prawej koło goleni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Najbardziej obawiam się o działka w skrzydłach, żebym ich nie skosił w czasie sklejania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Najbardziej obawiam się o działka w skrzydłach, żebym ich nie skosił w czasie sklejania. Podmień je na igłę, prooooszę. Tak myślę, czy jak zrobisz kokpit od podstaw, to nie będzie już [OPEN]? Bo chyba nie zostawisz tylko tego, co jest w zestawie, to by była profanacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Najbardziej obawiam się o działka w skrzydłach, żebym ich nie skosił w czasie sklejania. Podmień je na igłę, prooooszę. Tak myślę, czy jak zrobisz kokpit od podstaw, to nie będzie już [OPEN]? Bo chyba nie zostawisz tylko tego, co jest w zestawie, to by była profanacja. Podmiana na igły to już waloryzacja- także bardzo was proszę o pilnowanie klasy Standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Najbardziej obawiam się o działka w skrzydłach, żebym ich nie skosił w czasie sklejania. Podmień je na igłę, prooooszę. Tak myślę, czy jak zrobisz kokpit od podstaw, to nie będzie już [OPEN]? Bo chyba nie zostawisz tylko tego, co jest w zestawie, to by była profanacja. Podmiana na igły to już waloryzacja- także bardzo was proszę o pilnowanie klasy Standard Podjudzacze! To wroga klasa społeczna! Wcześniej zrzucała stonkę z "amierikańskich samaliotów" a teraz się bierze za modelarzy!!! A tak nieco poważniej - to już chyba wiem, kto będzie miał najszybciej ukończony model konkursowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Postanowiłem wystartować w konkursie z najładniejszym niemieckim myśliwcem II WS Hehe, wypadołoby dodać, że startujesz chyba z najgorszym modelem "ever" tego najładniejszego myśliwca! To mi wygląda na zgrubna kopię starej Hasegawy. Także brawa za odwagę! Jestem ciekawy efektu końcowego. Tylko taka uwaga, jak malujesz pędzlem to mogłeś wybrać inne malowanie, np Novotnego. Ciapki na kadłubie cięzko odtworzyć pędzlowaniem. A tak BTW to dyspozycyjna maszyna Hermana Grafa: Więcej: http://falkeeins.blogspot.com/2010/04/hermann-graf-and-his-jgr-ost-focke-wulf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 18 Listopada 2011 Autor Share Napisano 18 Listopada 2011 Najbardziej obawiam się o działka w skrzydłach, żebym ich nie skosił w czasie sklejania. Podmień je na igłę, prooooszę. Tak myślę, czy jak zrobisz kokpit od podstaw, to nie będzie już [OPEN]? Bo chyba nie zostawisz tylko tego, co jest w zestawie, to by była profanacja. Podmiana na igły to już waloryzacja- także bardzo was proszę o pilnowanie klasy Standard W sumie to korci mnie trochę że by je zrobić z igieł, ale nie warte jest to, aby przychodzić klasę wyżej, skoro by to była jedyna waloryzacja. Tak się zapytam, jakby tak, nie daj bogowie, uwalił owe działka, to można je dorobić z rozciągniętej ramki po modelu? Czy tym sposobem naruszę regulamin i będę musiał przejść do klasy open? A kokpit zostanie taki, jaki jest, za cieńki jestem, aby samemu dorabiać. A tak nieco poważniej - to już chyba wiem, kto będzie miał najszybciej ukończony model konkursowy Dobra, dobra.... Ty mi tutaj, nie tutaj..... Na razie to skrzydła z ramki wyciąłem... Postanowiłem wystartować w konkursie z najładniejszym niemieckim myśliwcem II WS Hehe, wypadołoby dodać, że startujesz chyba z najgorszym modelem "ever" tego najładniejszego myśliwca! To mi wygląda na zgrubna kopię starej Hasegawy. Także brawa za odwagę! Jestem ciekawy efektu końcowego. Tylko taka uwaga, jak malujesz pędzlem to mogłeś wybrać inne malowanie, np Novotnego. Ciapki na kadłubie cięzko odtworzyć pędzlowaniem. A tak BTW to dyspozycyjna maszyna Hermana Grafa: Więcej: http://falkeeins.blogspot.com/2010/04/hermann-graf-and-his-jgr-ost-focke-wulf.html Trochę się ich na sklejało : Wszystkie Plastyk/MasterCraft, jedynie Dora czerwona 13 jest z Academy. Sam jestem ciekaw kto projektował ten model. Czy formy są stricte Plastyka? Bo spotkałem się z opinią, że tą Fokę projektowało Kopro. A co do malowania to Foka Nowotnego rzeczywiście ma fajne malowania, zwłaszcza to: Źródło: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=155147 Ale i tak się rozbiją o brak kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 A co do malowania to Foka Nowotnego rzeczywiście ma fajne malowania, zwłaszcza to: Źródło: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=155147 Ale i tak się rozbiją o brak kalek. Milos: Mastercraft kiedyś robił Fokę w takim malowaniu: http://www.rema.com.pl/produkty/237874,Model-samolot-Fw-190A-6-Grun-Hertz-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 A co do malowania to Foka Nowotnego rzeczywiście ma fajne malowania, zwłaszcza to: Źródło: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=155147 Ale i tak się rozbiją o brak kalek. Milos: Mastercraft kiedyś robił Fokę w takim malowaniu: http://www.rema.com.pl/produkty/237874,Model-samolot-Fw-190A-6-Grun-Hertz-.html Jeżeli masz ochotę szybko je zaprojektuję jutro i dodam do najbliższego wydruku czyli w poniedziałek. i będziesz mógł wystartować z nim w konkursie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 19 Listopada 2011 Autor Share Napisano 19 Listopada 2011 Sklejone skrzydła. Piękne jamki skurczowe . Trochę drapania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Dobra Panowie jeszcze raz ostatni się wtrącam a potem będę oglądał zrobiłem projekcik i mogę go dodać do druku za 35zł od sztuki. jak ktoś chce proszę pisać PW. Pozdrawiam Albert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Z przykrością muszę zrezygnować z oferty albert091283. Mój budżet trzeszczy w szwach, a także trochę dziwnie bym się czuł kładąc na model kalki prawie 4-krotnie droższe od niego . Ale dzięki za propozycję . Stan na dzisiaj to sklejony kadłub i poszpachlowana osłona silnika. Przymiarka na sucho skrzydeł z kadłubem, owiewką i osłoną z km`ami. Półtorej godziny szlifowania i piłowania, a i tak czarno to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 Powoli do przodu. Ma ktoś pomysł, jak zaszpachlować i oszlifować, przejście kadłub/skzydło przy silniku, tak żeby działek nie uwalić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Zamaskuj wokół szczeliny tasmą maskującą, zostaw niewielką przestrzeń, w którą naniesiesz szpachlę, po zaschnięciu szpachli zerwij taśmę i zostanie Ci tylko wąski pasek szpachli do obrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Ewentualnie szpachla w płynie Gunze, a potem zmywać nadmiar zmywaczem Wamodu lub rozpuszczalnikiem Gunze zamiast szlifowania. Wersja bardziej hardcore to superglue+debonder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 Jakoś to poszło i obyło się bez strat, ale był moment że niewiele brakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Jak są tak płytkie wnęki podwozia, to lepiej je malować ciemniejszym kolorem. Wtedy sprawiają wrażenie głębszych. Poza tym nie opiłowałeś luf działek, widać szwy i będzie to szpetnie wyglądać w modelu. Obróbka tak drobnych elementów jest trudna, dlatego najlepiej je wykonać z ramek wyciąganych nad świeczką. Albo z patyczków higienicznych, wtedy w ogóle jest bajer, bo lufa jest wydrążona w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 W klasie standart lepszym (bo dopuszczalnym) jest nawiercenie cienkim wiertłem otworu w lufie. Najpierw, jako prowadzenie bardzo małym, 0.3-0.4 mm, później na docelową średnicę otworu. A oszlifowanie luf da się zrobić i teraz. Tylko ostrożnie, najlepiej trzymając za końcówkę lufy pincetą czy szczypcami, wówczas ryzyko złamania będzie mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filon Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 W tej skali 0,3 to już rozsądny wymiar docelowy. 0,3mm x 72 = 21,6mm A odwrotnie np. 7,62 / 72 = ok. 0.1mm ale to już prawie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Fakt, że ciężko upilnować skali dokładnie, ale lepiej będzie wyglądać nawiercona lufa niż tępo zakończony plastikowy pręcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi