ministersan Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 (edytowane) Co prawda prace nad MiG-17F dopiero zaczęte, ale dużo przede mną problemów i ponieważ regulamin już pozwala postanowiłem wystartować drugim modelem w klasie standard, aby chociaż jeden skończyć na czas. Mam zamiar skleić F-16A z MasterCrafta (inbox jutro - baterie w aparacie padły). Piszę już dzisiaj, bo chciałem zapytać, czy ktość ma schemat malowania, albo dokładne zdjęcia z których można go odtworzyć poniższego F-16 http://www.airport-data.com/aircraft/photo/341722L.html Bądź ma propozycje innego malowania. Właśnie zreanimowałem aparat, więc inbox poniżej: Edytowane 20 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 no cóz powodzenia - jesteś pierwszym zawodniekim który zgłosił drugi model i to w wymagającym malowaniu - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Zdjęcia już mam, ale nie bardzo wiem jakich kolorów użyć > Tak więc wielka prośba o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Zdjęcia J-015 na Airliners.net Na wp.scn.ru jest tylko jedno zdjęcie, ale bez numerów farb. Ciężki temat sobie wybrałeś, ale jeśli misja zakończy się powodzeniem bedzie na co popatrzeć. Holendrzy generalnie mają mnóstwo ciekawych malowań. Dla przykładu, jako ewentualna alternatywa: Do tego malowania kalkomanie dostaniesz z łatwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Spokojnie - zamieść in-box a kolory zdefiniujesz później - regulamin w STANDARD nie ogranicza malowania i kalkomani modelu - też tak sądzę że jeśli chcesz pozostać przy pokazanym malowaniu to może Ci trochę zejść z pokazaniem go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 (...)Ciężki temat sobie wybrałeś, ale jeśli misja zakończy się powodzeniem bedzie na co popatrzeć. Holendrzy generalnie mają mnóstwo ciekawych malowań. Dla przykładu, jako ewentualna alternatywa: Do tego malowania kalkomanie dostaniesz z łatwością. Do tego mam już kalki właśnie z Mastercrafta i podobne z Revella (Pani w pełni ubrana ), ale jednak są monotonne -szare. Są też tygrysy, ale dużo bardziej pracochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Jak rozszyfrujesz te dwa pierwsze kolory to masz piwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Coś kłamią z tymi kolorami - standard FS przewiduje 5 cyfr pierwsza - stopien połysku druga - grupa kolorów ostatnie trzy - już nie pamiętam Licze na kogoś z dobrym okiem, kto wzrokowo podpowie jakich kolorów użyć (ewentualnie je rozjaśniając lub przyciemniając) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 http://www.f16demoteam.nl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Ja mam kilka fotek tego egzemplaza z pokazow, jak je znajde to moge wrzucic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milos Varak Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Zajrzyj tutaj http://scalemodeldb.com/paint, stronka może być pomocna w doborze numeracji farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Chciałbym ostrzec przed tym zestawem... No cóż, powyższa uwaga może dotyczyć większości (jeśli nie wszystkich) zestawów będących clou tego konkursu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Chciałbym ostrzec przed tym zestawem, a zwłaszcza przed pakowaniem się w ambitny schemat malowania. Szkoda roboty. Jeśli model ma cieszyć oko, to radzę zainwestować w Revella. Mastercraft pochłania dużo wysiłku, a efekt i tak jest w najlepszym wypadku "taki sobie". Bez pewnych niezbędnych przeróbek jest wręcz karykaturą Falcona. W tym wątku są opisane przygody z dwoma F-16A z Mastercraftu:[projekt grupowy] Tigermeet, czyli latające kociaki... Wiem, że zestaw taki sobie, ale do poćwiczenia malowania w sam raz. Mam zamiar zrobić trzy F-16 z tego właśnie Teamu (na stronie podają schemtay). Nie będzie żal jak coś nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Zestaw taki sobie to mało powiedziane, aby przypominał F-16 trzeba wywalić wiadro szpachli i kilometr papieru ściernego, zobaczymy co wyjdzie bo malowanie bardzo ładne a szczególnie na żywo Widziałem kiedyś kalki do tego malowania jak znajdę zapodam link. EDIT: Oto link do kalek niestety wyprzedane ale może się przyda : http://www.syhartdecal.fr/references.php?lang=ENG&ref=48/72-055&page=description Kolory są podane ale obrazki za małe i nie widać możesz spróbować powiększyć i odszyfrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 21 Listopada 2011 Autor Share Napisano 21 Listopada 2011 Właśnie daltego, że model bardzo słabej jakości przy zwykłym malowaniu nie ma szans na cokolwiek. Ciekawe malowanie może go jednak uratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Nieudolne próby malowania kokpitu Wiedziałem, że będzie źle, ale że aż tak... Zero spasowania, mnóstwo szpachli potrzebne będzie,ale sa jeszcze lepsze kwiatki... Tak według MasterCrafta wygląda dysza w F-16. No cóż, klasa standard i trzeba będzie malowaniem spróbować zasymulować panele dyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Wiedziałem, że będzie źle, ale że aż tak... A to dopiero początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Nie dołujcie chłopaka ;) (ps. już wiem dlaczego przy okazji dostaje się nagrodę pocieszenia za zakończenie modelu w czasie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Kolego nie martw się tubka szpachli i będzie super ! Ja jestem w trakcie produkcji Polskiego Jastrzębia, jak chcesz to podepnę fotkę pod temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Kolego nie martw się tubka szpachli i będzie super ! Ja jestem w trakcie produkcji Polskiego Jastrzębia, jak chcesz to podepnę fotkę pod temat Z miłą chęcią oglądnę fotke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Tak na szybko zrobiona fotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Po wyschnięciu kleju i szpachli wyczyść dość dokładnie linie podziałowe klapolotek, bo zanikły a dobrze byłoby, żeby były widoczne. Poza tym, generalnie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 27 Listopada 2011 Autor Share Napisano 27 Listopada 2011 Przepraszam za jakość fotek, ale akumulatorek aparatu się ładuje, więc zrobiłem zdjęcia kamerką. Powoli montuje kadłub. Szpachli potrzeba tyle, że na modelarską nie zarobię, więc kupiłem gips Trochę pracy będzie - niedopasowanie, jamki skurczowe, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2012 Udało mi się znaleźć farbę na ciemniejszy kolor (lwa) Humbrol nr 18 (może trzeba będzie jeszcze delikatnie go podrasować - niestety to gloss, więc łatwo sie może nie dać położyć). Nie mam jeszcze jasnej, ale chyba można ja uzyskać rozjaśniając ciemniejszą (to chyba bardzo podobny odcień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Skorzystaj z tej strony http://scalemodeldb.com/paint i przez url submituj ten obrazek: http://img835.imageshack.us/img835/7118/b541fa8d.jpg. Klikasz na obrazku, potem show matching paint i włala! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi