Jarekk Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Siatki wyszły bardzo cienko. Poszukaj u Parta lub Abera trawionej siatki, nie jest droga i na kopycie pięknie ukształtujesz pożądany kształt wlotu (sprawdzone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 Jarekk dzięki za podpowiedź. Siatki już kupione, dziś może wytnę te małe koszmarki i zrobię nowe. Fajnie budujesz ten model ale jak widzę takie krzywe linie podziału i te rysy od papieru ściernego...to coś mi się nie zgadza. Linie podziału nie są moją mocną stroną to prawda. Jednak jak na pierwsze rycie linii to chyba nie jest tak tragicznie. Z obrysu drzwiczek inspekcyjnych wyszedł rzeczywiście straszny kulfon, dlatego postanowiłem wyciąć prawidłowy otwór i dorobić nowe drzwiczki z polistyrenu. Jak znajdę trochę czasu to wrzucę zdjęcia wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Sorry, że się tak znęcam. Lepiej znać błędy na etapie budowy niż zobaczyć je przy malowaniu. Skoro budujesz tak dokładnie to wszystko trzeba wymuskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Gratulacje. Nie będę pisał dla odmiany co jest do poprawki, bo już inni napisali, ale fajnie, że się nie poddałeś jak większość tych, którzy próbowali zbudować ten model. Po tym nakładzie pracy przy malowaniu poczujesz strach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Strach? Ogarnie go wszechobecna panika, ręce zaczną dygotać a palec na spuście aero zacznie się pocić. I w końcu naciśne przycisk z lekko przymróżonymi oczyma i drżącym sercem, a z dyszy rozlegnie sie szzzzzz. I wtedy poczuje ulgę, błogi spokój ogarnie jego rozdygotane ciało a oczy ujrzą delikatną warstwę farby otulającą model. Piękna robota. Naprawdę nie mogę doczekać sie tego malowania. Edytowane 7 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragonis013 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Panowie, czy jarzmo armaty nie powinno być trochę cieńsze?? Wydaje mi się, że tak ale powinni się wypowiedzieć "Fachowcy" w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 Witam! Dzięki za doping. Po tym nakładzie pracy przy malowaniu poczujesz strach...Właśnie tego etapu obawiam się najbardziej. Dzisiejsza aktualizacja. Dziś dotarły zawiasy eduarda więc udało mi się ukończyć wieżę. Dodałem jeszcze zaślepkę na opcjonalne mocowanie masztu antenowego. Teraz podkład i śledzenie ewntualnych niedoróbek szlifierskich. Poniżej zdjęcia nowych siatek nad wlotami oraz drzwiczek inspekcyjnych (na razie wszystko wstawione na sucho). Wystąpił pewien problem z odchudzonymi płytami bocznymi. Mianowicie po ich przyłożeniu na miejsce powstaje leki schodek w miejscu łączenia ze ścianką boczną kadłuba. Jeszcze nie rozgryzłem jak to zniwelować. pierwszy pomysł to wklejenie kawałka polistyrenu w kształcie klina między płytę boczną a tylną ściankę z klapami do silnika. Ale to z kolei będzie pewnie wiązało się z koniecznością przesunięcia śrub. Zobaczę jeszcze jak to będzie wyglądało po przyłożeniu błotników. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to chętnie skorzystam. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Może ją odetnij lekko spiłuj skos/kąt i przyklej ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Myski79 nie za bardzo rozumiem. Problem polega na tym że płyty boczne już odchudziłem. Na razie nie są przyklejone. Kolor czarny grubość płyty bocznej z zestawu, kolor czerwony grubość płyty po odchudzeniu strzałka czerwona wskazuje schodek który powstaje po przyłożeniu płyty na miejsce. Po lewej przedstawiłem alternatywne położenie płyty bocznej niwelujące schodek ale za to powstaje szczelina zaznaczona kolorem zielonym. Będę się jednak skłaniał w kierunku wklejenia klina z polistyrenu w miejsce zielonej szczeliny. W miedzy czasie dowiedziałem się, że zamówienie na friulki nie może zostać zrealizowane ponieważ "importer wycofał się z dystrybucji." Zdaje się, że zostają ogniwka RPM-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 To teraz ja rozumiem dorób nową tylną płytę z polistyreny A z tymi fruilami to nie wierze że co akurat ten typ czy w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Z friulami to lipa na całego. Jedyny dystrybutor na Polskę nie dogadał się z Friulmodel i zaprzestał sprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
analogic Napisano 23 Lutego 2012 Share Napisano 23 Lutego 2012 Moze spróbuj zrobić tak aby nie dodawać klina tylko prosty kawałek. Łatwiej i kat tej płyty się nie zmieni.. ale będziesz musiał dołożyć taki sam kawałek wzdłuż górnej płyty silnikowej tak to widzę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 14 Marca 2012 Share Napisano 14 Marca 2012 Helloł gdzie Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 15 Marca 2012 Autor Share Napisano 15 Marca 2012 Niestety czasu mało na dłubanie przy modelach. Jednak cały czas coś tam przy siódemce dłubię ale postępy są tak małe, że nie wrzucam fotek. Niedawno wieża dostała podkład Tamiya. Obecnie przerabiam boki w miejscu łączenia z bocznymi płytami. Wybrałem metodę którą podpowiedział mi kolega analogic, nie wiem jak to wyjdzie zobaczymy. Może w weekend będzie więcej czasu to wrzucę aktualizację. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Dawaj czekamy na foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Czekamy czekamy. Sposób podany przez analogica jest ok, ja bym tak zrobił. Do tylnej płyty podklej w miejscu przerwy która powstała pasek polistyrenu - nieco rozszerzysz tą płytę ale to i tak chyba pomoże, a nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 17 Marca 2012 Autor Share Napisano 17 Marca 2012 Witam! Weekend nastał i jakoś udało mi się wygospodarować kilka chwil na modelowanie. Poniżej zamieszczam najnowszą aktualizację postępów prac nad 7TP. Wieża już na gotowo. Podkład uwidocznił kilka baboli szlifierskich których się już pozbyłem Kadłub już zamknięty. Wyszło jako tako. Zobaczymy jak to będzie wyglądało po położeniu podkładu. Założyłem 2 zawiasy na klapie kierowcy. Nie jestem z nich zadowolony. Z całego zestawu trawionych zawiasów zaden nie pasuje w 100%. Te chyba jednak zostaną usunięte. Ponadto wyryłem kilka linii podziału blach i założyłem zawiasy na płycie silnikowej. A teraz zdjęcia Jutro może zabiorę się za tylną belkę i nitowanie kadłuba. Na razie nie mam jeszcze koncepcji jak odchudzić zbieracze błota. Chyba nie pozostanie nic innego jak je po prostu zeszlifować i odtworzyć nity. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Marca 2012 Share Napisano 18 Marca 2012 Bardzo dobrze ci idzie. Ile nitów zamawiałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 18 Marca 2012 Share Napisano 18 Marca 2012 Podziwiam mrówczą prace nad tym modelem . A wygląda co raz ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Marca 2012 Autor Share Napisano 18 Marca 2012 Witam! Dzięki za pozytywne komentarze. Dziś udało mi się wykonać tylną belkę. Postanowiłem wykorzystać tylną część z zestawu. Dorobiłem tylko wnętrze belki w kształcie teownika. Poddałem też kuracji odchudzającej zbieracze błota. Całość wygląda tak: Sama belka A tu przylepiona na ślinę. Wydaje mi się, że jest minimalnie za szeroka. Powinna chyba być bardziej schowana między zbieracze. Niestety nie mogę się dopatrzeć na zdjęciach jak to powinno wyglądać poprawnie. CDN. EDIT Kontynuacja dnia dzisiejszego. Dorobiłem wlewy paliwa (jeszcze nie przyklejone) oraz wykonałem zawiasy przy włazie kierowcy. Rozpocząłem również mozolne wiercenie otworów na śruby. Na dziś to tyle. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 21 Marca 2012 Autor Share Napisano 21 Marca 2012 Witam! Post pod postem, ale cóż skoro nikt nic nie pisze to ja coś skrobnę. Czasu mało ale dziś udało mi się uruchomić warsztat. Małymi kroczkami posuwam się do przodu. Połamałem wszystkie wiertła więc na razie wiercenie otworów na śruby zawieszam. W między czasie postanowiłem zabrać się za napinasz tylnego koła. Udało mi się wydłubać takie coś. Zębatka napinacza i dźwignia do regulacji. Wszystko wymaga jeszcze lekkiego szlifowania i dorobienia kilku elementów. Podczas przymiarki okazało się, że trzeba zmienić umiejscowienie koła napinającego (wg. planów otwór na oś powinien znajdować się w miejscu czerwonej kropki). Proszę mnie skorygować jeśli się mylę. Pomału zabrałem się również za kompletowanie farb. Malowanie postanowiłem wykonać farbami Vallejo Air. Na razie dobrałem dwa kolory (nr widać na zdjęciu). Myślicie że będą ok? Pozostało dobrać zielony. Możecie doradzić jakiś kolor z palety Vallejo Air? Elementy napinacza wykonałem trochę na czuja więc jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia chętnie przyjmę. pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 31 Marca 2012 Autor Share Napisano 31 Marca 2012 Witam! Czasu niestety jak na lekarstwo ale cały czas pomału coś dłubie przy siódemce. Mała aktualizacja - zakończyłem walkę z mechanizmem napinacza. Powiedzmy, że starałem się odwzorować coś co chociaż trochę będzie przypominało rzeczony mechanizm. Wygląda to tak. W miedzy czasie kontynuowałem wiercenie otworów pod śruby i zabrałem się za lepienie błotników. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Marcin, ja bym poprosił o duże zbliżenie tego napinacza.Nawet jeżeli nie jest doskonały (w twoim mniemaniu, nie moim) to będzie chociaż pogląd jak to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 To pierwszy napinacz jaki widzę w modelach 7TP. Trzeba pamiętać, że będzie bardzo mało widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Duże brawa za waloryzację modelu! Skleiłem kiedyś bardzo szczegółowo opracowany kartonowy model 7TP: Jak ktoś jest zainteresowany, to zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi