tees Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Witam. Dawno nic tutaj nie prezentowalem z modeli co nie znaczy że leniuchowałem. Tak dla relaksu zbudowałem miniaturke ,kolejna z reszta samolotu An-2 z zestawu firmy Amodel w skali 1/144. Modelik otrzymal barwy samolotu z 42 Eskadry Lotniczej stacjonujacej na Warszawskim Bemowie . Malowanie z początku lat dziewięćdziesiątych wykonane na podstawie zdjęć oryginału otrzymane od zaprzyjaznionego byłego pilota tejże eskadry który latał między innymi na tym właśnie egzemplazu. Jeszcze raz w tym miejscu serdeczne podziękowania dla pana Ireneusza za zdjęcia. Co do budowy samego modelu to oczywiście większych problemów nie było. Troszeczkę podrasowałem silnik i jego osłonę. Dorobiłem na nim widoczne od przodu popychacze i inne małe pierdołki. Wykonałem również nowe zastrzały podwozia gdyż te zestawowe w formie blaszek foto nie miały nic wspólnego z oryginałem. Nie mając większego doświadczenia w malowaniu tak małych modeli ,malowałem go aero. Niestety po pomalowaniu stwierdzilem ( co uwydatniają zdjęcia) że rozmycie plam kamuflażowych jest zbyt duże do skali modelu. Nie chciało mi sie juz poprawiać tego ale nastepny antek w tej skali który jest przewidziany w planach juz bedzie malowany od szablonów. Przedstawiam poniżej dwie fotki oryginału. A to co mi wyszło z mojej dłubaniny. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 No proszę, dwa plusy już na samym początku Pierwszy za Antka a drugi za 1/144 Ładnie dobrałeś kolory, wyglądają naturalnie aczkolwiek różnią się jednak od tych ze zdjęć, zwłaszcza ten najjaśniejszy, żółtawo-zielonkawy. Gratuluję i czekam na kolejnego, obiecanego Antka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Piękny krasnalek elegancko się prezentuje. A możesz napisać jakich kolorów użyłeś do kamo, bo ja chcę jego, albo 5155 w 1/72 zrobić. Zaczyna mi się klarować przestrzeń czasowa, więc wreszcie ruszę dalej z moim lotowskim Antkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Świetnie wykonany Antek. W tej skali wygląda równie fajnie, jak w 72 czy 48 Gratuluję i pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Piękny samolocik w pięknym, historycznym malowaniu. Do pary pasowałby An-2 ze 103.PL z biało niebieską górą statecznika A na marginesie - mam wrażenie, że zdjęcia użytkowników fotosika są tylko malutkim dodatkiem do całego tego syfu reklamowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Cudne maleństwo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaszczyt Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Bardzo ładny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chazek Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Ładnyyyy!!!!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Bardzo fajny, sam z nim kiedyś walczyłem. Gdyby nie ordynarnie niechlujna kabina jaką serwuje producent pewnie pokusił bym się o całą rodzinkę. Tym bardziej gratuluje, że znam mankamenty zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Witam. Dziękuje bardzo za pozytywne opinie o modelu. Wiem jakie popełniłem błędy o których w pierwszym poście wspominałem i których postaram się nie popełnić w następnym Antku a kontynuacja będzie na pewno. Woit - pytasz o kolorki. Ten zielonkawo -zółty to Humbrol 83 ( ochra) , Zielonkawy jasny to mieszanka białej,błękitu, zieleni i szarości ale numerów nie pamiętam bo to na oko robiłem. Najgorzej wypadł zielony. Tu użyłem farbki Valejo nr71015 gdyż miał to być zielono brązowy ale efekt okazał się jak dla mnie niezadowalajacy. Poniżej prezentuje fotki Ana-2 w skali 1/48 który popełniłem jakiś czas temu a wielu z was na pewno go widziało na Allegro. W tym modelu użyłem zieleni z gamy Pactry a była nim 112ka. I tu również Woit tobie dedykowane fotki by rozwiać zarzut o zbyt jasnym kolorze ochra. Widać na tych zdjęciach ze wszystko zależy od świetlenia obiektu. na samym tym modelu można by żec ze są różne odcienie ochry a jednak to cały czas ten sam kolor. Następny będzie egzemplarz 9868 w kamo dwubarwnym . To tak dla ciekawskich a na razie na warsztacie Bryza 1R z Estern Express i brrrrrrr..... Sokół z Aj modelu który musze skończyc dla mkolegi a za który od roku zabieram się jak pies do jeża. Nawiasem mówiąc to fajnie że nasi sąsiedzi z za wschodniej granicy wprowadzają na rynek modele samolotów w skali 144 z polskimi malowaniami. I to takie perełki jak Iły-14 czy Any -24 . Od dawna czekałem na te modele ale o Bryzach nawet nie marzyłem . A tu niespodzianka. Chwała im za to. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Ale fajny szkrab,chyba go z lupą w ręku malowałeś daj fotkę z jakąś groszówką albo innym ojro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 (...) Woit - pytasz o kolorki. Ten zielonkawo -zółty to Humbrol 83 ( ochra) , Zielonkawy jasny to mieszanka białej,błękitu, zieleni i szarości ale numerów nie pamiętam bo to na oko robiłem. Najgorzej wypadł zielony. Tu użyłem farbki Valejo nr71015 gdyż miał to być zielono brązowy ale efekt okazał się jak dla mnie niezadowalajacy. Poniżej prezentuje fotki Ana-2 w skali 1/48 który popełniłem jakiś czas temu a wielu z was na pewno go widziało na Allegro. W tym modelu użyłem zieleni z gamy Pactry a była nim 112ka.(...) I tu również Woit tobie dedykowane fotki by rozwiać zarzut o zbyt jasnym kolorze ochra. Widać na tych zdjęciach ze wszystko zależy od świetlenia obiektu. na samym tym modelu można by żec ze są różne odcienie ochry a jednak to cały czas ten sam kolor. (...) Zarzut, zarzut, strasznie to brzmi To tylko takie moje spostrzeżenie, że kolory na zdjęciach wyglądają różnie, skoro uważasz że są takie same to git. Dziękuję, za opis farb, mam nadzieję,że nie tylko mi się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 13 Lutego 2012 Autor Share Napisano 13 Lutego 2012 Robert nie mam fotek z grosikiem a juz tym bardziej oiro ale mam cos takiego co moze cie zadowoli. Woit- oczywiscie że tego nie odbieram jako zarzut . tak tylko niesfornie napisałem. Sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 O kurczę ale to małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 (...) Woit- oczywiscie że tego nie odbieram jako zarzut . tak tylko niesfornie napisałem. Sorry. Luzik Jak dla mnie to kandydat na fotkę admina, a jak nie to jest to moja kandydatura do zdjęcia użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Darek a gdzie taką wielką suwmiarkę kupiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Moje gratulacje, model jest śliczny, mimo swoich błędów. Wiedziałem,że model jest mały, ale dopiero fotki z suwmiarką dają obraz staranności z jaką wykonałeś to maleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Pięknie wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 Witam was wszystkich. Raz jeszcze dziękuje za opinie i bardzo się ciesze że modelik sie wam podoba pomimo błędów merytorycznych. Robert - za niedługo będe potrzebował jeszcze większej suwmiarki Na warsztacie jak już wspomniałem w poprzednim poście Bryza bis. Zastanawiałem sie czy nie założyć warsztatu bo roboty jak z modelem w skali 1/72 ale jednak doszedłem do wniosku ze zrobię relacje z galeria razem. Warsztat może przy następnym modelu,jakimś większym. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Przez Ciebie przestałem kleić modele! Proszę nie wpędzać innych w kompleksy!! ;) Kciuki w górę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Jak dla mnie to kandydat na fotkę admina, a jak nie to jest to moja kandydatura do zdjęcia użytkowników "a słowo ciałem się stało" i trafiło na czołówkę Jest fotka admina. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Bardzo fajna fotka (admina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Niestety, jak wiecie mam kilka projektów niedokończonych ale Antosia znając od podszewki nie omieszkam go popełnić, tym bardziej to maleństwo jest inspiracją. Wspaniałe robota !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi