Moses Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Świat się kończy....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Szpar tam nie ma to SG ,będę musiał tam linie naciąć i jeszcze popracowac tam tymi pokrywami bo Edek w tym rejonie się nie popisał. Świat się kończy....... Dobre Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 No, no - ale już widać ładną, rasową sylwetkę.. Wnętrzem kabiny się jeszcze trochę pochwal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Szpar tam nie ma to SG A co to SG? Ze mnie taki znawca lotnictwa jak z koziej d..y trąbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Krzysiu SG to : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Powierzchniak Mr.Motip położony ,wylazło kilka nie doróbek ,jutro trzeba poszpachlować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Świetnie idzie Robercie! Czekam na malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Świetnie idzie Robercie!Czekam na malowanie. Dzięki A ja sie boje tego jak diabli ,będę musiał kadłub z ręki malować te germańskie plamki a ja dalej nad swoją Ultrą nie panuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Fajny po tym podkładzie, a SG - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Super glut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Ee, nie musisz od ręki malować. Zrób szablony - mniej stresu, mniej przypadkowości. W dość dawnych czasach, kiedy to budowałem dwie 190 z Italeri - wyciąłem z tekturki szablony na boki - linia główna i poniżej plamki. Jak na tamte czasy wyszło dość fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Wydaje mi się Mikołaj ,że szablon nie przejdzie zobacz jak ten kamuflaż wygląda ,malowany był bez maskowania ,muszę na boku poćwiczyć i sory ,że nie dałem fotek kabiny ale z rozpędu zamaskowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Patrze se bo mnie też malowanie takiego kamo czeka w schwalbe mam nadzieję, że opracujesz złoty środek xD Jak na razie gitara, ale tych bebechów to szkoda było zamykać w kadłubie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 No to masz jeszcze łatwiej, bo nie musisz wycinać odrębnych plamek - z wyjątkiem ogona. Odrysowujesz kształt linii, wycinasz, przyklejasz z zachowaniem 2-3 mm dystansu i malujesz. A jak Ci się nie chce to przynajmniej poćwicz, ale ja powiem jedno - bez bardzo precyzyjnego aero będzie ciężko jeśli kamuflaż ma odpowiadać oryginałowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 A może wałeczki z blue tack ponalepiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) ...ale tych bebechów to szkoda było zamykać w kadłubie :( szczególnie tych przed kabiną ,fajnie to Edek zrobił ,ale chciałem nie zaburzoną sylwetkę ,zresztą jak widać po moich warsztatach nie lubię "negliżu" Niby tą Ultrą mozna takie cuda wymalowac tylko ,że ja go okiełznać nie mogę ostatnio prze regulowałem spust za radą Piotrka /Pankota/ i jest juz troche lepiej ,maski hm..nie głupię nigdy tak nie malowałem ale podobny efekt blutakiem chyba można uzyskać /dzięki Krzychu/ poćwiczę obie metody i zobaczymy. Panowie mam pytanie ,bo ja ni hu,hu sie na tym nie znam ,mam dylemat : w instrukcji każą wkleić stopień a na planach nie ma ,za to na planach jest antena na spodzie a w instrukcji nie ma za to na art boxie jest ,pomóżcie /w/w elementy zaznaczyłem kółeczkami/ i baniak :ma być czy nie Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Stopień raz jest, a raz go nie ma, bo jest chowany wraz z podwoziem. Na planach widocznie zapomnieli. Antenka raczej jest na każdym zdjęciu w Monografii i na planach też. Z baniakiem do D-11 to nie wiem, ale ponieważ podają, że powstała siedmioegzemplarzowa seria prototypowa, to ja bym robił bez baniaka, tym bardziej, że bez baniaka lepiej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 No właśnie a mi się bardziej z bańką podoba ale coś mi tam majaczy jak Kuba Plewka pisał ,że one latały tylko w pobliżu lotniska i zbiornik był zbyteczny ,więc chyba będzie bez niego,co do stopnia jak stoi na podwoziu ma być ?dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Tak pokazują wszelakie fotki - stopień jest zawsze widoczny jak samolot stoi na lotnisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Jeżeli ten rysunek to prawda, to plasteliną nie wymaskujesz tego. Żeby uzyskać płynne przejścia wałeczki musiałyby być zbyt grube. Trzeba by robić bardzo precyzyjną rzeźbę jako maskę. Z szablonem da chyba radę. Ja takie klimaty wolę z ręki, bo szablon daje zbyt 'techniczne' i jednorodne przejście, ale z ręki to jednak nie jest spacerek. Konieczne są wielokrotne poprawki. Przynajmniej u mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Robercie nie pękaj. Właśnie takie malowanie daje samą radość. Tak jak pisze greatgonzo poprawki raczej będą konieczne. Najważniejsze to dobrze przygotować farbę, i poćwiczyć na kawałku papieru. Dobrać najbardziej odpowiednią odległość dyszy od modelu. A tak na marginesie to mnie zaskoczyłeś z wyborem modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Robert, robiłem kiedyś podobne malowanie, tak jak Gonzo sugeruje - zwolnej ręki. Nie staraj się zrobić wszystkiego od razu, jak coś pójdzie nie tak to można fragmenty porawiać/zamalowywać. Zobacz na obrazki poniżej, malowanie odbywało się w kilku sesjach, przez kilka dni, bardzo cienkimi transparentnymi warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Dzięki Wojtek ,musze potrenować na boku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Trzeba tylko pamiętać, że o ile chce się dokładnie odwzorować to co było namalowane na samolocie, a nie tylko prysnąć 'jakiś' kamuflaż mniej więcej w tym styl, to ilość sesji wzrasta gwałtownie. Zawsze zdarzy się drgnięcie ręki, czy niedopatrzenie przy przenoszeniu wizerunku ze zdjęcia. Mnie same przejścia kolorów góra dół w Spitfire zajęły kilka dni. Chyba, że jeszcze coś znajdę, to się przeciągnie, bo poprawka może wiązać się ze zrobieniem nowego błędu (cały kamuflaż bazowy bez jakichkolwiek elementów eksploatacji zacząłem w zeszłym roku). Piszę to tylko po to, by zasugerować, że nie ma co przejmować się, gdyby pojawiły się jakieś niepowodzenia. One są w zasadzie stałym elementem tego procesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Dzięki greatgonzo Dzisiaj położyłem preszajding z czarnej gunze i pierwszy kolorek RLM 76 z Pactry ,może troszke za mocne cieniowanie wyszło ale ja tak lubie po czołgowemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi