maszynista93 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam serdecznie Minęło już 100 lato od zatonięcia TITANICA, a on wciąż nie przestaje inspirować... Zapraszam was w podróż na dno oceanu do wraku tego pięknego statku Podstawowym, a zarazem wielkim błędem w tym modelu jest to że "przełamany" jest on w złym miejscu, tak więc wrak jest za długi o kilka metrów Na swoją obronę mogę jedynie dodać to, że kiedy model powstawał (był łamany) wszelkie źródła (łącznie z literaturą oraz filmem i animacjami Jamesa Camerona) wskazywały na to, że statek przełamał się tuż za 3 kominem - dziś wiadomo już że Titanic złamał się przed 3 kominem, co potwierdził sam James Ponad to samo wykonanie też nie jest powalające ale w pierwotnej wersji miał to być cały statek, dopiero w połowie roboty zdecydowałem o zmianie koncepcji I tyle... Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Bardzo fajnie wyszedł - błędem przełamania bym się nie przejmował bo w sumie co ekspedycja to coś nowego wynajdują i sam wrak też sie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Piękny wrak, i bardzo fajny sposób prezentacji. Tylko zdjęcia małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Bardzo mi się podoba, zarówno model jak i sposób prezentacji. Zastanawia mnie tylko, co jest na 7 fotce od końca, na samym dnie statku takie 4 okrągłe cosie? Co to imituje? Dopiero teraz, czytając post Maszynisty dowiedziałem się, że złamał się gdzie indziej. Myślę, że gdybyś dodał jakiś niebieski filtr i trochę popracował nad światłem, zdjęcia "podwodne" byłyby jeszcze lepsze - wszak tam, gdzie było światło, widać też było trochę wodę. Podsumowując, model zasługuje na co najmniej szkolne 5+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ruderigo Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Rewelacja! Kocham wraki, i modele wraków, a ten, co tu dużo gadać wyszedł Ci wspaniale!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Model bardzo fajny, choć brakuje trochę "imitacji" wody tak by wiać było że spoczywa na dnie. Jak uzyskałeś zamuloną i rdzewiejącą fakturę burt i pokładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam Pomimo wymienionych przez Ciebie niedoskonałości i tak muszę stwierdzić, że Twój model jest wspaniały. Na tę opinię składa się kilka rzeczy: 1. Oryginalny pomysł upamiętnienia Titanica, jego pasażerów i samego wydarzenia 2. Jakość wykonania wraku i dna 3. Sposób prezentacji Słowem Magnifico! Byłoby super gdybyś napisał nieco więcej na temat samej budowy. Co było zestawem bazowym ? Jakich technik i chemii używałeś do przygotowania wraku ? Pozostaje tylko bić brawo i mieć nadzieję, że jeszcze kiedyś pokusisz się o wykonanie jakiegoś morskiego wraku (może jakiś okręt wojenny ?), bo wygląda to wszystko niezmiernie efektownie Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Dzięki, fajnie że wam się podoba ... Model powstał niejako z przypadku dawno temu kupiłem sobie zestaw Academy 1/400 , szybko jednak okazało się że nie jestem w stanie sobie z nim poradzić W tedy nie malowałem jeszcze aerografem i akrylami, nie mówiąc już o szpachlowaniu Dziś pewnie dał bym radę bo i moje techniki modelarskie jak i wiedza na temat samego statku znacznie się poprawiły, na pewno wrócę jeszcze kiedyś do tematu ale nie o tym Nie chcąc zmarnować plastiku postanowiłem go zwraczyć, by choć tyle z niego było Jednak przez kolejne lata model stał niedokończony na półce, aż do teraz kiedy zbliżająca się 100 rocznica zatonięcia skłoniła mnie do dokończenia go Postanowiłem skończyć go dokładnie na 14 kwietnia i chyba się udało choć jeszcze wczoraj po 22 miałem go na warsztacie Materiały? Jak zwykle w przypadku moich modeli to zbiór różnych śmieci Jako baza wspomniany już zestaw Academy 1/400 + trochę PCV gdzieniegdzie, całości faktury nadaje silikon nakładany to palcem to patyczkiem, w ten sposób powstały zacieki W niektórych miejscach zauważyć też można nitki imitujące liny Następnie odpowiednie malowanie, użytych zostało bardzo wiele odcieni brązu, zieleni oraz czarny Muł na pokładzie to mieszanina różnych pigmentów (czytaj. sproszkowany węgiel drzewny, popiół, itp.) i drobnej glinki Podłoże to nic innego jak drobny piasek związany wikolem i napylonu rdzawymi kolorami z aerografu Mam nadzieję że rozwiałem wszelkie wątpliwości na temat powstania modelu ale jeśli są pytania to chętnie odpowiem Ta winietka to moja wizja upamiętnienia tamtych dni ... w nieco innym swietle zdjęcia wciąż są ciemne ale myślę że przez to bardziej naturalne, po dłuższym wpatrywaniu się w zdjęcie z ciemności wyłania się coraz większa część wraku zbliżając się do wraku dziobówka kiedyś sterówka pokład łodziowy dziób i lewa burta widok lewej burty, zniszczony pokład łodziowy miejsce rozerwania kadłuba - kotłownia nr 6 i (tylko) imitacja kotłów opuszczone żurawiki łodziowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Te ostatnie foty wyszły świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Genialne! Ciekawe czy ktos kiedyś zrobi diorame jak Titanic jest w wodziie jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 SUPER!!!! Z tego co widać wygląda świetnie.Jeszcze raz wielkie gratulacje. Niełatwo jest zrobić model zeby realistycznie wyglądał, a zrobić realistycznie wyglądający wrak to jest dopiero wyższa szkoła jazdy na brzytwie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Genialne! Ciekawe czy ktos kiedyś zrobi diorame jak Titanic jest w wodziie jeszcze. Do 200-ej rocznicy Gunze coś wymyśli aby wrak był w akwarium razem z rybkami Jesli chodzi o Twój projekt - świetny sam mam ochotę taki kiedyś zrobić - a Ty jeszcze wstrzeliłeś się w 100 rocznicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Ja pierdziu. Jestem pod tak wielkim wrażeniem, że nie wim co powiedzieć. Na zdjęciach prezentuje się fenomenalnie. Masz talent chłopie. Wielki szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Piękny wrak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) No i kto by pomyślał nie sądziłem że aż tak wam się spodoba - dzięki Pozostaje tylko bić brawo i mieć nadzieję, że jeszcze kiedyś pokusisz się o wykonanie jakiegoś morskiego wraku No cóż nie wykluczone - można by zrobić do kolekcji wrak HMHS Britannica jeśli ktoś z was ma w magazynku niedokończony i niechciany już model Titanica 1/400 to w odpowiedniej cenie byłbym zainteresowany znane już foty w nieco większym formacie - widocznych więcej niedoskonałości Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bowendurth Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Model wygląda fenomenalnie:). Na początku myślałem, że to jest jakiś gotowy zestaw do sklejenia, że też udało Ci się z normalnego modelu zrobić wrak- podziw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Świetny pomysł, świetne wykonanie, rewelacyjne zdjęcia! Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 21 Maja 2012 Share Napisano 21 Maja 2012 Nie często wchodzę do tego działu , ale muszę przyznać ze było warto. Model jest powalający . Pelen szacunek za wykonanie i foty - naprawdę jestem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 Mam starzejący się na półce (bo pierwszy jaki zrobiłem) model Bismarcka Tamki 1/350. Jakbyś był zainteresowany nabyciem i przerobieniem na wrak to pisz na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 To jest genialne, zwłaszcza na tych zdjęciach co to są niby za ciemne. Moim zdaniem nic im nie brakuje, a ma się wrażenie, że oglądamy autentyczny wrak. Brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Jak mogłem przegapić wiosną takie cudo!?! Świetna praca tu trudno coś dodać, żeby nie było banałów. Widziałem kiedyś podobne potraktowanie tematu z tym, że w roli głównej występował Bismarck. Model był eksponowany na środku ciemnego pomieszczenia w akwarium pełnym wody oświetlony jedynie skupionym soczewką ostrym punktowym światłem z góry. Nie wiele więcej pamiętam ze sporej wystawy, po za właśnie wrakiem okrętu. Był prawie tak dobry jak Twój. Gratuluję, rocznicowego pomysłu, warsztatu i końcowego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi