babcia131 Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Spoko - sorry że się włączam w prywatną dyskusję -ale minęło dopiero 5 dni -może Artysta jest na urlopie , w podrózy , ma jakieś sprawy itp .Mamy sezon wakacyjny -nie wszyscy muszą siedzieć non-stop w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz W. Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Też tak pomyślałem i wyraziłem to w PW. Artysta ją odebrał 2 dni temu więc do sieci zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 15 Lipca 2012 Autor Share Napisano 15 Lipca 2012 Łukaszu jest mi przykro czytając takie słowa CYTAT "Nie dostałem odpowiedzi na forum, moją PW autor również "olał". I co ja mam o tym myśleć" a podobno modelarstwo uczy cierpliwości. Owszem przeczytałem twoją wiadomość na PW ale byłem w podróży służbowej i na chwilę zajrzałem do internetu. Pomyślałem sobie iż na spokojnie odpowiem tobie po powrocie do domu. masz pełne prawo znać malowanie mojego modelu za banalne i cukierowe-o gustach się nie dyskutuje-ale przedstawia ono samolot w momencie przylotu do Babimostu po zakończeniu służby i w momencie przekazania go do muzeum. Malowanie oparłem o materiał zdjęciowy pozyskany dzięki uprzejmości Jarka Sobocińskiego, który ten samolot zna od tzw. podszewki. Miał on również mozliwość obejrzenia modelu i uznał iż malowanie dobrze odzwierciedla oryginał z tamtego czasu. Co do kwesti nitowania to sam miałem z nim problem-robic nie robić o to jest pytanie. Być wierny realizmowi czy poddać się panującej modzie na robienie nitów. Nity w tym typie samolotu były zeszlifowane na gładko i po pomalowaniu samoltu w kamuflarz znikały one pod nim. Wielokrotnir oglądałem oryginał i mimo upływu lat i stania pod tzw. chmurką pod kamuflarzem nity nie były widoczne. W temcie kratownicy opierałem sie na rysunkach oraz zdjęciach. Poszycie powinno być zdejmowane zgodnie z tym jak sa położone na samolocie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Irku szczere gratulacje, niecierpliwie czekalem na ten moment!Atila z Wegier zrobil fajnego MiGa 15 UTI, ale do Twojego dziela go lata swietlne Jurku nie znam tego modelu. Czy możesz mi przesłać jakieś zdjęcia? Irku niestety model widzialem w Koprivnive a nie mialem aparatu, na forach nie znalazle zdjec tego modelu - niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz W. Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Irku, dziękuję za odpowiedź. Nie było moją intencją sprawianie Ci przykrości. Jeśli tak się stało to przepraszam. W temacie malowania każdy ma swój gust, Twój jest inny i szanuję to. W temcie kratownicy opierałem sie na rysunkach oraz zdjęciach. Poszycie powinno być zdejmowane zgodnie z tym jak sa położone na samolocie. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli? Mnie chodzi o pozbawione poszycia części skrzydeł, lotek i tył kadłuba. Czy to mogło tak wyglądać w rzeczywistości? I czy są na to tak zwane "kwity" w postaci zdjęć? Jeśli tak to proszę o nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Irku szczere gratulacje, niecierpliwie czekalem na ten moment!Atila z Wegier zrobil fajnego MiGa 15 UTI, ale do Twojego dziela go lata swietlne Jurku nie znam tego modelu. Czy możesz mi przesłać jakieś zdjęcia? Irku niestety model widzialem w Koprivnive a nie mialem aparatu, na forach nie znalazle zdjec tego modelu - niestety. Ja mam odmienne zdanie, ten model z Koprivnicy był lepszy od tego sztucznie pootwieranego Lima, ale to moje zdanie. Malowanie tego węgierskiego o klasę lepsze od Lima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Seweryn masz może foty tego Miga z Węgier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Seweryn masz może foty tego Miga z Węgier? Właśnie kurde nie, bo przy nim już nie miałem baterii w aparacie... Szukałem teraz jakiejkolwiek foty w sieciowych galeriach i nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 CYTAT: "Nie bardzo rozumiem co masz na myśli? Mnie chodzi o pozbawione poszycia części skrzydeł, lotek i tył kadłuba. Czy to mogło tak wyglądać w rzeczywistości? I czy są na to tak zwane "kwity" w postaci zdjęć? Jeśli tak to proszę o nie." Może tak to wyglądać w rzeczywistości. Sa to samoloty służące do nauki na uczelniach, mam takie zdjęcia w swoim posiadaniu. Jeśli ich szukasz spójrz chociażby w czeskie wydawnictwo 4+, tam jest klilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Seweryn, ja znam Atille osobiscie to swietny modelarz, sam mi pokazuje bledy i nieczystosci swoich modeli i nie wmowisz mi ze nie widziales baboli w modelu wegierskiego kolegi. Z bliska czystoscia wykonania powala model Irka. Malowanie jak pisano, kazdy lubi co innego. Irek zrobil bardziej szczegolowy model. Jako ze MiG Atilli nie startowal w Moson (jakos nie pamietam) to jest szansa, jezeli namowi sie Irka na porownanie tam obu modeli w przyszlym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Niesamowite............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Seweryn, ja znam Atille osobiscie to swietny modelarz, sam mi pokazuje bledy i nieczystosci swoich modeli i nie wmowisz mi ze nie widziales baboli w modelu wegierskiego kolegi. Z bliska czystoscia wykonania powala model Irka. Malowanie jak pisano, kazdy lubi co innego. Irek zrobil bardziej szczegolowy model. Jako ze MiG Atilli nie startowal w Moson (jakos nie pamietam) to jest szansa, jezeli namowi sie Irka na porownanie tam obu modeli w przyszlym roku. Tych modeli nie da się porównać konkursowo, nie o to chodzi, one są w innej kategorii, jeden jest robiony żeby ładnie wyglądał, a drugi, żeby nabijał punkty na konkursach, to jest różnica mi między tymi modelami, idealnie wyważone modele robi Zdenek Sebesta, pootwierane, ale nazwijmy to "eksploatacyjnie", obsługowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystiankr Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Jest to najlepszy model jaki widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 24 Września 2012 Autor Share Napisano 24 Września 2012 (edytowane) W dniach 22-23.09.2012 przebywałem wraz z modelem SBlima na zawodach w Łasku. Po pierwsze gratulacje za wspaniale zorganizowaną imprezę, wycieczkę na lotnisko oraz wieczór dla organizatorów. Model Lima otrzymał cztery nagrody: -wyróżnienie w swojej klasie -wyróżnienie-statuetkę pilota od Grupy ARCHEO za najlepszy model samolotu/śmigłowca w barwach polskich -puchar im. kom.por. Pawła Kowalskiego -Best of Show Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Września 2012 Share Napisano 24 Września 2012 model jest śliczny, na żywo jeszcze lepszy. pełen szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 25 Września 2012 Share Napisano 25 Września 2012 Miałem ten model okazje oglądać w Krakowie. Zachwycił mnie wkład pracy jaką autor włożył w model i jego otoczkę. Malowania bym się zbytnio nie czepiał. Sam jestem osobą lubiąca sobie "poużywać" w tej kwestii ale jeśli autor ma dobry materiał zdjęciowy a samolot rzeczywiście tak wyglądał to w mojej opinii autor w tym punkcie jak najbardziej sie broni. Nie podoba mi się jednak sposób prezentacji pracy oraz bardzo sztuczne pootwieranie modelu. Tak na marginesie to czy jesli blachy były nitowane do kratownic, po ich zdjęciu nie powinno być widać śladów po nitach? Ponadto: -Kiepsko wykonane podłoże, wyglądające bardzo nienaturalnie. -Generalny chaos panujący wszem i wobec. Jeśli mówimy o prezentacji samolotu dla studentów to czy w okolo prezentowanego samolotu bedą walały się klucze i fragmenty poszycia? Po co? żeby słuchacz narobili jeszcze wiekszych zniszczeń? W mojej subiektywnej ocenie poważny minus za prezentację za brak logiki w przedstawieniu maszyny. Tego, czego mi najbardziej brakuje to kilku figurek mechaników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 30 Września 2012 Autor Share Napisano 30 Września 2012 (edytowane) W dniach 29-30.09.2012 w Kołczygłowach odbył się dzięki zaangażowaniu Marka Świderskiego II Festiwal modelarski. Za model SBlima otrzymałem wyróżnienie w klasie w której startowałem oraz BEST of Show. Jedna z nagród osobiście mi wręczył gość honorowy Pan Czesław LANG. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 19 Listopada 2012 Autor Share Napisano 19 Listopada 2012 Mały sukcesik z 10-11.11.2012 z Telford -Złoty medal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Irku, gratulacje! Wg mnie nagroda w pełni zasłużona i oby ich było więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Również GRATULUJĘ! Mnóstwo niepotrzebnej nikomu roboty docenione przez ludzi, którzy widzą, co tą dantejską pracą osiągnąłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 ... Mnóstwo niepotrzebnej nikomu roboty ... ilekroć sklejam taka myśl często kołacze mi się po głowie, no i oczywiście przytacza mi to cały czas moja żona Dla Ciebie Irku oczywiście gratulacje choć po publikacji tel galerii nie miałem wątpliwości co do takich rezultatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 Nie pozostaje mi nic innego jak dołączyć się do gratulacji za dotychczasowe osiągnięcia i życzyć kolejnych sukcesów na niwie modelarskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Widziałem go w Gdańsku i trzeba przyznać, że na żywo robi jeszcze większe wrażenie. Jeszcze raz gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 Ponowne gratulacje, tym razem za Gdańsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azazello Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Czapki z głów! Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi