Kacperek315 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Oj nudzisz się człowieku... Ten temat akurat nie jest taki zły, a mi się spodobał. Według mnie ten "czołg" jest zupełnie bezsensowny.... Co prawda to prawda. Jednakże mi sam pojadz i plany się bardzo podobają i jakiś czas temu zrobiłem sobie wydruk wg mnie najfajniejszego rysunku i powiesiłem na ściance. Najbardziej rozwaliła mnie waga tego czegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Oj nudzisz się człowieku... A mnie to zaciekawiło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 To monstrum jest wielkości pociągu pancernego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Jaka jest waga tego giganta i długośc w 1:1 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 waga Dokładnie nie była ustalona, ale gdzieś czytałem, że 1000-1600 ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Tutaj jest fajna stronka o modelu tego czołgu w skali 1:87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 (edytowane) waga Ważący 1000 ton P-1000 Ratte byłby ponad 5 razy cięższy od największego wyprodukowanego kiedykolwiek czołgu Maus. To znalazłem na wikipedii . http://pl.wikipedia.org/wiki/P-1000_Ratte Edit: Ta sama chwila Edytowane 5 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudziutki Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/P-1000_Ratte Trochę informacji na temat Szczura szczególnie polecam ostatni akapit. EDIT Troszkę się spóźniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 http://www.kartonbau.de/wbb2/thread.php?threadid=15085 Tutaj jest warsztat tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Miał mieć długość około 32 metrów a wysokość koło 10 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 No to prawie jak blok mieszkalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomko10 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 A co po tym wynalazku ? Dorobiliby Prinz Eugen-owi podwozie gąsiennicowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 rozumiem, że jego wieża to to samo co było na Bismarcku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Takim na podwórko wjechać :0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 Fajne miał gąski, z każdej strony po 3 gąsienice po 1.5 m szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 rozumiem, że jego wieża to to samo co było na Bismarcku No nie Bismarck ale Scharnhorst, z tą różnicą, że 2 działa zamiast 3. Bismarck miał 380 mm, a ten tu 280 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 5 Grudnia 2008 Share Napisano 5 Grudnia 2008 jeśli chodzi o historię to wszystko mogło się zdarzyć 1. Niemcy byli o 3-4 miesiące od wprowadzenia do produkcji jakiejś tam substancji której kropelka na 1m kwadratowy zabija człowieka, a oni mieli to produkować tonami... 2.praktycznie taki ratte nie miał by sensownego zastosowania. po niczym by nie przejechał, a ewentualne popsucie się np. gąsienic, chyb nie musze dodawać co mam ytu na myśli... postawić go na brzegu Francji płn. i by strzelał do Anglii... ale samolocik z bombą i mamy z wraku materiału na budowę paru dziesięciu Tygrysów... 3. "wujek Adolf" mógł by wygrać tą wojnę, tzn. a) tak, skoro D-day był możliwy w te to i był możliwy w drugą stronę b) odparcie D-day było możliwe tylko ten się uparł c) El-Alamein tak samo potem ładna droga na Kair i do szybów naftowych, co by też wpłynęło na sytuacje w Rosji d) największy problem to amerykanie, daleko a silni... no ale myślę że cały "nowy świat" nie został by zdobyty lecz gnił by w radioaktywnym gruzie 4. no wiele błędów Adolf popełnił które mogły bardzo zmienić tą wojne: a) same u-booty wygranej nie czynią - brakowało lotniskowców, i szybkich fregat b) powinni opracować nowy szyfr bo Enigma to wiadomo c) złe wykorzystanie samolotów - Ju-87 w bitwie o Anglię d) odwlekanie z Me-262 e) i to się tyczy też pancerki ale bardziej latawideł - więcej pomysłów niż konkretów no można by dalej pisać ale mi się nie chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 jeśli chodzi o historię to wszystko mogło się zdarzyć1. Niemcy byli o 3-4 miesiące od wprowadzenia do produkcji jakiejś tam substancji której kropelka na 1m kwadratowy zabija człowieka, a oni mieli to produkować tonami... 2.praktycznie taki ratte nie miał by sensownego zastosowania. po niczym by nie przejechał, a ewentualne popsucie się np. gąsienic, chyb nie musze dodawać co mam ytu na myśli... postawić go na brzegu Francji płn. i by strzelał do Anglii... ale samolocik z bombą i mamy z wraku materiału na budowę paru dziesięciu Tygrysów... 3. "wujek Adolf" mógł by wygrać tą wojnę, tzn. a) tak, skoro D-day był możliwy w te to i był możliwy w drugą stronę b) odparcie D-day było możliwe tylko ten się uparł c) El-Alamein tak samo potem ładna droga na Kair i do szybów naftowych, co by też wpłynęło na sytuacje w Rosji d) największy problem to amerykanie, daleko a silni... no ale myślę że cały "nowy świat" nie został by zdobyty lecz gnił by w radioaktywnym gruzie 4. no wiele błędów Adolf popełnił które mogły bardzo zmienić tą wojne: a) same u-booty wygranej nie czynią - brakowało lotniskowców, i szybkich fregat b) powinni opracować nowy szyfr bo Enigma to wiadomo c) złe wykorzystanie samolotów - Ju-87 w bitwie o Anglię d) odwlekanie z Me-262 e) i to się tyczy też pancerki ale bardziej latawideł - więcej pomysłów niż konkretów no można by dalej pisać ale mi się nie chce... Zważywszy, ze wypisujesz w większości bzdury większe niż w Fakcie czy Superexpresie. Zastanów się czasami, przeanalizuj, a nie kopiuj jakieś pierdoły nie wiadomo skąd. Czasem odnoszę wrażenie, że wszystkim jest cholernie żal, ze to Niemcy przegrały wojnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Czasem odnoszę wrażenie, że wszystkim jest cholernie żal, ze to Niemcy przegrały wojnę Confused Nie tylko Ty odnosisz takie wrażenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Czasem odnoszę wrażenie, że wszystkim jest cholernie żal, ze to Niemcy przegrały wojnę Confused Nie tylko Ty odnosisz takie wrażenie... Sądzę, że to tylko fascynacja techniką, pomieszana z wyobraźnią zaczerpniętą ze świata gier komputerowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 Czasem odnoszę wrażenie, że wszystkim jest cholernie żal, ze to Niemcy przegrały wojnę Confused Nie tylko Ty odnosisz takie wrażenie... Sądzę, że to tylko fascynacja techniką, pomieszana z wyobraźnią zaczerpniętą ze świata gier komputerowych... Miejmy nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 6 Grudnia 2008 Share Napisano 6 Grudnia 2008 z wyobraźnią zaczerpniętą ze świata gier komputerowych... nasze forum będzie w CD-action Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 To ja dodam dość ciekawy artykuł o wspomnianych wielkich działach: http://www.konflikty.pl/a,785,II_wojna_swiatowa,Wielkie_dziala_III_Rzeszy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perdidos Napisano 12 Stycznia 2009 Share Napisano 12 Stycznia 2009 Szalenie ciekawa i bardzo obszerna strona na temat wspomnianych niemieckich dziwactw. Czyli rozważania w stylu ''Co by było gdyby...?'' http://strangevehicles.greyfalcon.us/PANZERKAMPFWAGEN%20VIII%20MAUS.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodos Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Pod koniec wojny z braku surowcow Niemcy pogarszali jakosc swoich pancerzy , tak ze Pantera czy Tygrys z okresu konca wojny nie mogla sie rownac z Pantera , Tygrysem z poczatku produkcji Monstrualnej wielkosci czolgi , to absurd .Sama Pantera byla juz ciezkim czolgiem nie mowiac o Tygrysie 1 i Tygrysie 2 gdzie we wszystkich czoalgach byl jeden silnik ( na pewno to tyczy sie Tygrysow , nie pamietam o Panterze ) a roznica w wadze byla ogromna .A co dopiero te "potwory" , no coz jednego Germanom nie mozna zarzucic - fantazji ( tyczy sie tylko projektowania broni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi