Kacperek315 Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 Oj nudzisz się człowieku... Ten temat akurat nie jest taki zły, a mi się spodobał. Według mnie ten "czołg" jest zupełnie bezsensowny.... Co prawda to prawda. Jednakże mi sam pojadz i plany się bardzo podobają i jakiś czas temu zrobiłem sobie wydruk wg mnie najfajniejszego rysunku i powiesiłem na ściance. Najbardziej rozwaliła mnie waga tego czegoś. Cytuj
Gregor Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 Oj nudzisz się człowieku... A mnie to zaciekawiło . Cytuj
Zbyszek Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 To monstrum jest wielkości pociągu pancernego Cytuj
Paweł216 Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 Jaka jest waga tego giganta i długośc w 1:1 ??? Cytuj
Kacperek315 Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 waga Dokładnie nie była ustalona, ale gdzieś czytałem, że 1000-1600 ton. Cytuj
P@wel Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 Tutaj jest fajna stronka o modelu tego czołgu w skali 1:87 Cytuj
Gregor Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 (edytowane) waga Ważący 1000 ton P-1000 Ratte byłby ponad 5 razy cięższy od największego wyprodukowanego kiedykolwiek czołgu Maus. To znalazłem na wikipedii . http://pl.wikipedia.org/wiki/P-1000_Ratte Edit: Ta sama chwila Edytowane 5 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj
Chudziutki Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/P-1000_Ratte Trochę informacji na temat Szczura szczególnie polecam ostatni akapit. EDIT Troszkę się spóźniłem Cytuj
Kacperek315 Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 http://www.kartonbau.de/wbb2/thread.php?threadid=15085 Tutaj jest warsztat tego modelu. Cytuj
Roobert Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 Miał mieć długość około 32 metrów a wysokość koło 10 metrów. Cytuj
tomko10 Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 A co po tym wynalazku ? Dorobiliby Prinz Eugen-owi podwozie gąsiennicowe ? Cytuj
Skoti Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 rozumiem, że jego wieża to to samo co było na Bismarcku Cytuj
Kacperek315 Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 Fajne miał gąski, z każdej strony po 3 gąsienice po 1.5 m szerokości. Cytuj
Aphar Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 rozumiem, że jego wieża to to samo co było na Bismarcku No nie Bismarck ale Scharnhorst, z tą różnicą, że 2 działa zamiast 3. Bismarck miał 380 mm, a ten tu 280 mm. Cytuj
krzychu-onisk Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 jeśli chodzi o historię to wszystko mogło się zdarzyć 1. Niemcy byli o 3-4 miesiące od wprowadzenia do produkcji jakiejś tam substancji której kropelka na 1m kwadratowy zabija człowieka, a oni mieli to produkować tonami... 2.praktycznie taki ratte nie miał by sensownego zastosowania. po niczym by nie przejechał, a ewentualne popsucie się np. gąsienic, chyb nie musze dodawać co mam ytu na myśli... postawić go na brzegu Francji płn. i by strzelał do Anglii... ale samolocik z bombą i mamy z wraku materiału na budowę paru dziesięciu Tygrysów... 3. "wujek Adolf" mógł by wygrać tą wojnę, tzn. a) tak, skoro D-day był możliwy w te to i był możliwy w drugą stronę b) odparcie D-day było możliwe tylko ten się uparł c) El-Alamein tak samo potem ładna droga na Kair i do szybów naftowych, co by też wpłynęło na sytuacje w Rosji d) największy problem to amerykanie, daleko a silni... no ale myślę że cały "nowy świat" nie został by zdobyty lecz gnił by w radioaktywnym gruzie 4. no wiele błędów Adolf popełnił które mogły bardzo zmienić tą wojne: a) same u-booty wygranej nie czynią - brakowało lotniskowców, i szybkich fregat b) powinni opracować nowy szyfr bo Enigma to wiadomo c) złe wykorzystanie samolotów - Ju-87 w bitwie o Anglię d) odwlekanie z Me-262 e) i to się tyczy też pancerki ale bardziej latawideł - więcej pomysłów niż konkretów no można by dalej pisać ale mi się nie chce... Cytuj
Avi Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 jeśli chodzi o historię to wszystko mogło się zdarzyć1. Niemcy byli o 3-4 miesiące od wprowadzenia do produkcji jakiejś tam substancji której kropelka na 1m kwadratowy zabija człowieka, a oni mieli to produkować tonami... 2.praktycznie taki ratte nie miał by sensownego zastosowania. po niczym by nie przejechał, a ewentualne popsucie się np. gąsienic, chyb nie musze dodawać co mam ytu na myśli... postawić go na brzegu Francji płn. i by strzelał do Anglii... ale samolocik z bombą i mamy z wraku materiału na budowę paru dziesięciu Tygrysów... 3. "wujek Adolf" mógł by wygrać tą wojnę, tzn. a) tak, skoro D-day był możliwy w te to i był możliwy w drugą stronę b) odparcie D-day było możliwe tylko ten się uparł c) El-Alamein tak samo potem ładna droga na Kair i do szybów naftowych, co by też wpłynęło na sytuacje w Rosji d) największy problem to amerykanie, daleko a silni... no ale myślę że cały "nowy świat" nie został by zdobyty lecz gnił by w radioaktywnym gruzie 4. no wiele błędów Adolf popełnił które mogły bardzo zmienić tą wojne: a) same u-booty wygranej nie czynią - brakowało lotniskowców, i szybkich fregat b) powinni opracować nowy szyfr bo Enigma to wiadomo c) złe wykorzystanie samolotów - Ju-87 w bitwie o Anglię d) odwlekanie z Me-262 e) i to się tyczy też pancerki ale bardziej latawideł - więcej pomysłów niż konkretów no można by dalej pisać ale mi się nie chce... Zważywszy, ze wypisujesz w większości bzdury większe niż w Fakcie czy Superexpresie. Zastanów się czasami, przeanalizuj, a nie kopiuj jakieś pierdoły nie wiadomo skąd. Czasem odnoszę wrażenie, że wszystkim jest cholernie żal, ze to Niemcy przegrały wojnę Cytuj
Barthass Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 Czasem odnoszę wrażenie, że wszystkim jest cholernie żal, ze to Niemcy przegrały wojnę Confused Nie tylko Ty odnosisz takie wrażenie... Cytuj
Grzegorz Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 Czasem odnoszę wrażenie, że wszystkim jest cholernie żal, ze to Niemcy przegrały wojnę Confused Nie tylko Ty odnosisz takie wrażenie... Sądzę, że to tylko fascynacja techniką, pomieszana z wyobraźnią zaczerpniętą ze świata gier komputerowych... Cytuj
Avi Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 Czasem odnoszę wrażenie, że wszystkim jest cholernie żal, ze to Niemcy przegrały wojnę Confused Nie tylko Ty odnosisz takie wrażenie... Sądzę, że to tylko fascynacja techniką, pomieszana z wyobraźnią zaczerpniętą ze świata gier komputerowych... Miejmy nadzieję Cytuj
peter Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 z wyobraźnią zaczerpniętą ze świata gier komputerowych... nasze forum będzie w CD-action Cytuj
Longer08 Napisano 11 Grudnia 2008 Napisano 11 Grudnia 2008 To ja dodam dość ciekawy artykuł o wspomnianych wielkich działach: http://www.konflikty.pl/a,785,II_wojna_swiatowa,Wielkie_dziala_III_Rzeszy.html Cytuj
perdidos Napisano 12 Stycznia 2009 Napisano 12 Stycznia 2009 Szalenie ciekawa i bardzo obszerna strona na temat wspomnianych niemieckich dziwactw. Czyli rozważania w stylu ''Co by było gdyby...?'' http://strangevehicles.greyfalcon.us/PANZERKAMPFWAGEN%20VIII%20MAUS.htm Cytuj
Dodos Napisano 25 Stycznia 2009 Napisano 25 Stycznia 2009 Pod koniec wojny z braku surowcow Niemcy pogarszali jakosc swoich pancerzy , tak ze Pantera czy Tygrys z okresu konca wojny nie mogla sie rownac z Pantera , Tygrysem z poczatku produkcji Monstrualnej wielkosci czolgi , to absurd .Sama Pantera byla juz ciezkim czolgiem nie mowiac o Tygrysie 1 i Tygrysie 2 gdzie we wszystkich czoalgach byl jeden silnik ( na pewno to tyczy sie Tygrysow , nie pamietam o Panterze ) a roznica w wadze byla ogromna .A co dopiero te "potwory" , no coz jednego Germanom nie mozna zarzucic - fantazji ( tyczy sie tylko projektowania broni ) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi