dumapolski Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Ja używałem kliszy tylko w 1 modelu - P-47 w 1/72, czyli tablica była mniejsza, niż u Ciebie. Nic mi nie zmatowiło, a sklejałem CA. Zresztą widzę, że z prawej strony i na górze nie musisz się tego obawiać, jedynie z lewej będziesz musiał dokładniej nakładać klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Ja w miejscach o dużej powierzchni daję kropelkę SG. Tak samo na obrzeżu. A zegary zalewam lakierem bezbarwnym. Trzeba delikatnie dociskać do chwili stężenia lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 Dzięki za porady, będę próbował. O lakierze bezbarwnym prawdę mówiąc też myslałem. Pomalowałem zegary: Na zdjęciach z makro szału nie ma, ale to mniej więcej ok 5x powiększenie w stosunku do rzeczywistości. Na 2x powiększeniu wygląda to tak: Myślę, że wstydu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Cześć, zaglądam tutaj co często, z niecierpliwością oczekując następnego odcinka relacji z budowy Mi-24. Jest to mój prawie ulubiony śmigłowiec, zaraz po Czajniku (Mi-2). Model Monogramu, jeżeli chodzi o wymiary, jest skopany i to całkiem sążnie (zakładając oczywiście, że plany w czeskim "4+" są poprawne). Artykuł autorstwa Pana Andrzeja Olejniczaka, o budowie tego modelu ukazał się w "Mini Replice" (numery 12 i 15). Jeżeli chodzi o samą relację, to niewiele tam znajdziecie, ale autor pokazał gdzie, co i jak poprawić, aby model był poprawny wymiarowo. Wiem Mikele, że nie będziesz się bawił w poprawianie wymiarów. Stwierdziłem, że zamieszczę tą informację dla potomnych. Zapewne niejeden przyszły budowniczy Mi-24 (np. ja), zanim przystąpi do budowy, zajrzy tu w poszukiwaniu informacji i natchnienia. To co do tej pory pokazałeś bardzo mi się podoba. Tak trzymaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Tablica wyszła Ci dobrze, ale widać, że czarna farba się porozlewała. Szczególnie razi to z lewej strony na ostatnich dwóch zegarach na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Michał powiedz mi jaki jest naprawde kolor tablicy bo co fota to inny ,od niebieskiego do szarego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 @dumapolski - Na makro widać miejsca, gdzie farba jest rozlana, ale bierz pod uwagę, że środkowy panel pulpitu pilota ma 15.5mm szerokości, te czarne plamy w rzeczywistości mają rozmiary rządu 0.1mm, gołym okiem trzeba się dobrze przyglądać, żeby je zobaczyć. Więcej szkód narobię drapiąc to teraz skalpelem ;) @Robert Ostrowski - na pierwszym zdjęciu widać kolor rzeczywisty. Zdjęcia z duzym przybliżeniem mają przekłamane kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Trochę mi nie podchodzi ten kolor ,za mało turkusowy ,wyglada jak z testorsa do ruskich kokpitów tak przez wielu krytykowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 Z rozrabianiem farb samemu jest ten problem, że można przesadzić dodając za duzo farby do domieszki, a ten kolor robiłem już któryś raz z kolei. W mojej ocenie wygląda dobrze, choć może rzeczywiście nasycenie mogło by być odrobinę większe. Inna sprawa, że w zasadzie z tym kolorem w reczywistości jest ten kłopot, że co kokpit to inny odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Temat przerabiany wielokrotnie ale mimo to ,wydaje mi sie błędny ale to moja ocena Ja rozumiem balans bieli itd ale zobacz na małe porównanie ,nijak to sie ma do oryginalnego koloru i zobacz kolor jaki dorobiłem do swojego szybkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 Robert, dla przykładu trzy zdjęcia z google'a dla hazło "Mi-24 interior": Fakt, że mam zwykły, kompaktowy aparat i używam domyślnych ustawień, niemniej jednak w tym akurat przypadku, jaki by odcień nie był - będzie dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 jaki by odcień nie był - będzie dobry Michał Twój model ,Twój wybór ja bym jeszcze ten kolor przemyślał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 Z Twoim błogosławieństwem i pełną premedytacją zostawiam kolor taki, jaki jest Tym bardziej, że prace odrobinę do przodu: Makro jest złe, na żywo mi się podoba ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Czy jednak Robert nie ma racji ? Nieco zbyt jasny, mało intensywny ten odcień Ci wyszedł, a poprawki nie będą przecież pracochłonne. Przemyśl to jeszcze raz, może się w przyszłości okazać, że ten element modelu będzie odstawał od reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Kolor, który uzyskałem jest podobny do tego zdjęcia, więc w kanon się łapie, nie jest tak intensywny jak ten pokazany przez Roberta ale ja zawsze robię maszyny zmęczone życiem, więc zostawiam tak, jak jest. Poza tym, wczoraj wieczorem zacząłem malować panele na czarno, a że maskuję i maluję jeden po drugim więc szkoda mi roboty wykonanej do tej pory. W międzyczasie wykonałem celowniki do obu kabin. Wykorzystałem elementy z zestawu, dodałem tylko szyby do kolimatorów: Tutaj dodam jeszcze trochę suchego pędzla i przewody zasilające, ale to przed montarzem wewnątrz kabiny. Podziałka busoli wykonana z białej kalkomanii. W celowniku operatora usbrojenia też trzena będzie pociągnąć srebrnym suchym pęzlem tu i tam ale generalnie to już jest gotowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Jak możesz podpierać się przytoczonym zdjęciem? Widać tam jasno, że jest fatalnej jakości, robiony pod światło, z refleksami, przez to kolory są zafałszowane i wyblakłe. Nie rozumiem całej tej dyskusji, kolejnych zdjęć wrzucać nie będę na drugiej stronie ładnie ten kolor widać. Twój do niego absolutnie nie pasuje, ale to Ty już decydujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojot92 Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Ja podrzucę coś takiego http://album.reality.hu/2009/11/24/csorike/, może przyda się przy budowie kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Dzięki za te panoramy, na pewno się nie zmarnują. Co do kolorów, co zdjęcie inaczej to wygląda, i uwierzcie mi, to co wyszło moim zdaniem wygląda właśnie na wypłowiały kokpit w używanym śmigłowcu. Klisza wklejona na sidolux, zobaczymy, czy wiązanie okaże się trwałe. Jesli nie, jutro wkleję na CA. Ciężko maluje mi się te panele, farba lubi podejść pod taśmę maskującą, ale w skali 1:1 wygląda to mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Hmm, zdjęcie na którym się opierasz nie jest najlepszej jakości, ale to Twój model, więc Ty zdecydujesz co zrobisz z tym fantem. Osobiście, podobnie jak Koledzy, zmieniłbym malowanie póki jeszcze to możliwe. Może stracisz trochę czasu, jednak model będzie stał na półce latami. W każdym razie Twoja praca jak najbardziej mi się podoba. Będę kibicował i stale się przyglądał, zwłaszcza, że niedługo ruszam także z wersją D Hokeja, jednak trochę większą, w 1:35. Powodzenia Pozdrawiam! Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Może i kolor nie jest najbardziej popularny, ale mi się cały ten kokpit z detalami podoba Fajna relacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 To w kontekście malowania kokpitu i paneli; czy ktoś może wie, jaki kolor z palety Gunze (C lub H) byłby najbardziej do tego odpowiedni, albo jaki kolor z palety innej firmy ale żeby nie mieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Pomyślałbym nad Model Master Authentic, ewentualnie XtraColor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Chodziło mi o jakiś konkret, np. nazwa tego koloru z danej palety, albo jej numerek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Model Master 2135 Xtracolor X629 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert p Napisano 22 Czerwca 2012 Share Napisano 22 Czerwca 2012 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi