Apache Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 1.Mam pytanie dotyczące maklowania kokpitu F-16 block20. Jakie to kolory z farb gunze serii h? 2.Przy okazji pytania rozpoczynam temat o F-16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 To jak lecimy z pytaniami o szesnastki to mam taką prośbę. Do polskich Jastrzębiów zakupione zosały zasobniki z celami holowanymi AN/ALE-50. Są jakieś zdjęcia tego ustrojstwa pod skrzydłami naszych szesnastek, czy na razie leży to pochowane w magazynach? W modelu Academy są te zasobniki i chętnie bym je podwiesił pod modelem. ps. chcąc nie chcąc wywołałem dyskusję o tym, czy zestaw Academy 12415 jest dobry czy nie jako baza do polskiego szesnastego i chciałbym dać do oceny zdjęcia prawdziwej dyszy wylotowej i tego, co jest w zestawie: Foto z naszego forumowego walkaround'a autorstwa dd1968 A to element zestawowy. Jak dla mnie, jak na element wtryskowy, odwzorowanie kształtu mieści się w granicach przyzwoitości. Podobne mam zdanie na temat kształtu chwytu powietrza. Oryginał: Zestaw: Nie wiem, jak z szerokością, ale sądzę, że jeśli nie podejdzie się do tematu z hirurgiczną prezyzją pilnując każdej setnej części milimetra, to też będzie w granicach normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) W sumie jak nie podchodzić z precyzją, to i Mastercraft będzie OK... Dysza na pewno nie jest odpowiednia, wlotu na oko nie potrafię ocenić, bo kształt jest podobny. Szerokość wlotu wynosi 13 mm dla wąskiej wersji i 19,5 mm dla szerokiej (przynajmniej w Revellu). Producenci zestawów często załączaja obydwa typy dyszy (które są różne dla GE i PW) oraz dwa różne wloty z obudową, co umożliwia praktycznie budowę każdej wersji bez przymykania oka. Przynajmniej tak jest w zestawach Revella i Hasegawy. Wydaje mi się że Academy też tak ma w niektórych edycjach. Należy się rozeznać wcześniej w wersjach i zawartościach pudełek, wtedy nie trzeba naginać rzeczywistości na zasadzie jak się nie ma co się lubi... Edytowane 16 Lipca 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Ale przyjrzyj się elementom - podobne czy nie? Riposta z Mastercraftem trochę nietrafiona ;) Dla przykładu biorąc dysze wylotowe z MiG-29A Italeri, nota bene najlepszego modelu w 1:72, ta dysza wylotowa to cudeńko. Wiadoma sprawa, że mozna kupić jakąś zywicę, i nie wykluczam,że jak znajdę w dobrej cenie to tego nie zrobię, ale jeśli nie to nie ma z tymi częściami powodów do rozpaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 z tego co zdążyłem się zorientowac to jest różnica w wielkości dyszy i wlotu ,chodzi o silniki: prat łitnej i dżeneral elektrik ,ale nie zgłębiałem tematu więc mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Podobieństwo to względna rzecz... Wymiary wlotu podałem wyżej, to sobie sprawdzisz. Generalnie ja nie jestem purystą, także Mastercraft ładnie złożony i pomalowany będzie też OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Robert, tak. Silniki w rzeczywistości róznią się znacznie. Ja tylko dyskutuję z tym, czy części z modeli Academy można wykorzystywać zamiennie, czy nie. Biorąc pod uwagę ich wygląd, nie zamysł konstruktorów odnosnie tego, co miały przedstawiać. ;) @Bunny - czapki z głów przed tymi, którzy wykonają Dobry model Jastrzębia z zestawu Mastercrafta. I nie ma w tym stwierdzeniu ani grama ironii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 z tego co zdążyłem się zorientowac to jest różnica w wielkości dyszy i wlotu ,chodzi o silniki: prat łitnej i dżeneral elektrik Współczesne "rury" to zdecydowanie nie moja działka, ale z tego co zauważyłem dysze różnią się "płytkami". W P&W (czyli polskich) są nieco węższe. Moim zdaniem detal pokazany przez Mikele znacznie bardziej przypomina GE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Można podejrzeć dysze wylotowa , segmenty z blach i najciekawsze , szary gołebi przy podstawie statecznika pionowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 Mikele, zmierzyłeś ten wlot? Jak mniejszy to będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 20,4 mm w najszerszym miejscu, po przeliczeniu ze skali daje to 1468,8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 No to masz "szerszy" wariant, czyli GE wlot/wylot. Poszukaj jakiegolwiek F-16A, to powinien mieć części P&W, tylko trudno orzec jak będzie ze spasowaniem. Osobiście sugerowałbym dokupienie F-16A Revella (ok 40pln). Przy okazji warto rozważyć czy płatowca nie warto zrobić właśnie w oparciu o Revella, który ma lepszą sylwetkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 To jak lecimy z pytaniami o szesnastki to mam taką prośbę. Do polskich Jastrzębiów zakupione zosały zasobniki z celami holowanymi AN/ALE-50. Są jakieś zdjęcia tego ustrojstwa pod skrzydłami naszych szesnastek, czy na razie leży to pochowane w magazynach? Zdjęć nie uświadczysz, prawdopodobnie (raczej bankowo), nie podwieszano ich, a przynajmniej w kraju. ps. chcąc nie chcąc wywołałem dyskusję o tym, czy zestaw Academy 12415 jest dobry czy nie jako baza do polskiego szesnastego i chciałbym dać do oceny zdjęcia prawdziwej dyszy wylotowej i tego, co jest w zestawie:(...) Podobne mam zdanie na temat kształtu chwytu powietrza. Dałeś zdjęcia prawdziwej dyszy wylotowej i prawdziwego chwytu powietrza i ładnie odwzorowanego kompletu w modelu, niestety nie mającego nic wspólnego z twoimi zdjęciami. Z tego zestawu sklej sobie jakiegoś block 30/40/50. Do naszych kup choćby Academy 12425... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Na bank nie będę kupował kolejnego zestawu, poszukam czegoś żywicznego czy części fototrawionych na dyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Ktoś pomoże dobrać mi kolor do kokpitu F-16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 A w czym problem z tym kokpitem? Instrukcja powinna podawać kolory, a najlepiej odnaleźć zdjęcie wnętrza interesującej nas wersji i na nim się wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Instrukcja podaje kolory ale jeden z nich jest niewłaściwy. A zdjęcia kokpitu block 20 coś ciężko mi znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 No to zerknij na zdjęcie innej wersji, naprawdę nie problem znaleźć kolorowe fotki. Na podstawie takiej dokumentacji barwy można ocenić ze sporym przybliżeniem i wybrać farby dostępne od ręki. Trochę więcej modelarskiej zaradności i umiejętności samodzielnego decydowania, bo trudno oczekiwać podania super-detali jak na talerzyku. Zresztą nawet jak ktoś ci napisze, że czerwony przełącznik na jakimś panelu ma określony FS, to kupisz specjalnie ten odcień??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Nie. Pomaluje najbardziej zbliżonym jakim mam jeżeli nie będe miał to albo wymieszam, albo kupie jakiegoś Humbrola. Podejrzewam że Kinectic pomylił się o jeden numer i zamiast h33 ma być h32, albo ma to być h305. Pomyślałem, że ktoś poprostu potwierdzi moje podejżenia pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Pomaluje najbardziej zbliżonym jakim mam jeżeli nie będe miał to albo wymieszam No i świetnie! Tego się trzymaj. A zdjęcia kokpitu block 20 coś ciężko mi znaleźć. Wcale się nie dziwię, bo nie było takiej wersji produkcyjnej z tego co mi wiadomo. Oznaczenie to rezerwowano jakiś czas i zamierzano je użyć przy modernizacji europejskich F-16A/B, ale bardziej przyjęła się nazwa MLU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Znalazłem ciekawe dodatki CMK możliwe do wykorzystania w modelu Academy: http://www.cmkkits.com/en/detail-sets-accessories/f-16d-block-52-europe-conversion-set-for-academy/ CMK robi też konforemne zbiorniki dodatkowe czy przedziały awioniki i uzbrojenia strzeleckiego. Jest w czym wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Znalazłem ciekawe dodatki CMK możliwe do wykorzystania w modelu Academy: http://www.cmkkits.com/en/detail-sets-accessories/f-16d-block-52-europe-conversion-set-for-academy/ CMK robi też konforemne zbiorniki dodatkowe czy przedziały awioniki i uzbrojenia strzeleckiego. Jest w czym wybierać. Michał nawet do tego nie podchodz . To jest nic nie warte przejrzales viewtopic.php?f=66&t=23589&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Znalazłem ciekawe dodatki CMK możliwe do wykorzystania w modelu Academy: http://www.cmkkits.com/en/detail-sets-accessories/f-16d-block-52-europe-conversion-set-for-academy/ CMK robi też konforemne zbiorniki dodatkowe czy przedziały awioniki i uzbrojenia strzeleckiego. Jest w czym wybierać. Hehe, to kolejnego zestawu nie kupisz, ale żywicę za około 120 (czyli znacznie więcej niż nowy zestaw - wspomniany przezemnie academy 80zł plus/minus 10zł i to ceny krajowe) owszem. Ciekawe podejście, mnie by nie było stać... Ktoś pomoże dobrać mi kolor do kokpitu F-16? FS36231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Na razie tylko się rozglądam za opcjami, spokojnie, nie będę strzelał z armaty do muchy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Ok. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi