Skocz do zawartości

69 Camaro Z/28 - monogram 1:12

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy

Od kilku lat nosiłem się z budową tego modelu, ale z braku czasu i weny twórczej dopiero kilka dni temu zabrałem się za niego.

ece95f10fdae8d16.jpg

Planowana kolorystyka - z pasami:

9b56837def9c7803.jpg

lub bez pasów:

636915d95edf3275.jpg

Model kupiłem na eby'u ze sklejonym na odwal silnikiem i uszkodzoną ramą okienną w drzwiach. Ubytek w oknie uzupełniłem i pogłębiłem linie podziału blach.

6688d7beaa07cb21.jpg

Z silnika zmyłem farbę (chromy wykąpałem w krecie) i na ile mi się udało na tyle tyle rozłożyłem go na części.

e25c23ccaf7a935d.jpg

Skleiłem do kupy i poszpachlowałem płytę podłogową, a także przykleiłem (uprzednio pozbywając się w większości imitacji przewodów) ściankę działową:

5c526b04feeef9df.jpg

Na spodzie podłogi dorobiłem kilka elementów (na zdjęciu oryginału zaznaczone prostokątami), o których niestety nie pomyślał producent.

959d6ccb892e2925.jpg

bcdd0be97c3fc604.jpg

Poskładałem tylny most. Mam zamiar dorobić jarzma resorów, w tym celu odciąłem łby śrub i wywierciłem otworki:

0427882dd51cc9fd.jpg

Podobnie uczyniłem z wydechem. Złożyłem do kupy, a następnie pozbyłem się imitacji śrubek i przewierciłem otwory na nowe jarzma i śruby:

2b0bde63040d432a.jpg

1497cfed17125816.jpg

1c9e1213841486cd.jpg

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Również jestem za malowaniem z pasami. Będę bacznie śledził tę relację ze względu na wysoki poziom umiejętności twórcy, jak i umiłowania do muscle car - ów Powodzenia w budowie

• 2 weeks later...

Witam koledzy

Jakiś czas temu przed rozpoczęciem budowy modelu zakupiłem w necie trochę śrubek i nakrętek. Jak się okazało blaszka Aber'a jest za mała i zbyt płaska do tej skali, a nakrętki od innego producenta długo nie przychodziły. Jak się okazało producent/sprzedawca był na urlopie, ale jak tylko wrócił to wysłał mi paczuszkę

95a6ef3cc3088b27.jpg

4dec6226fd2de516.jpg

Teraz gdy już mam prawie wszystko mogę wziąć się za usuwanie plastikowych odlewów śrubek z płyty podłogowej i innych podzespołów. Na chwilę obecną przerobiłem tylne amortyzatory i ich mocowania do mostu, niby niewiele ale zawsze to coś

tak było:

0a44e5efbe953049.jpg

a teraz tak:

acf1e1eed3985a18.jpg

0f0eac641849e476.jpg

Cosik marnie z czasem u mnie więc i prace przy modelu idą mozolnie.

Usunąłem z podłogi odlewy śrub i na razie tylko do przymiarki zastąpiłem je mosiężnymi, na stałe będą zamontowane dopiero po pomalowaniu modelu. Aby chociaż w jakimś stopniu model przypominał oryginał to w podłużnicach ramy wywierciłem otwory, podobne będą w tylnej części podłogi.

fd0a7d800c757595.jpg

84323540f281e35d.jpg

8cf1c66ecbdd3ae4.jpg

Śruby znikły także z tylnego mostu i innych podzespołów. Obecnie łamię wiertła na silniku

f8e4fe4d0698749e.jpg

2fa133d7717b6bb4.jpg

sorry, czytałem, ale obserwuje (jak pewnie każdy) kilka tematów i zapomniałem :-) a przypomniało mi się jak zobaczyłem zdjęcie "nie nowego" pudełka ;-)

to będzie cud techniki skąd wyhaczyłeś ten model?

Tak jak wcześniej pisałem, model kupiłem na amerykańskim eBay'u. Na jakimś zagranicznym forum czytałem, że we wrześniu br będzie reedycja tego modelu więc może i u nas w kraju pokaże się

Przy okazji pochwalę się, że dzisiaj udało mi się kupić również na zagranicznych aukcjach blaszki dedykowane do tego modelu

Pierwsze zdjęcie znalezione w necie, drugie pochodzi z aukcji ebay:

465a07116037973a.jpg

9ba724a9bf9d1eeb.jpg

Zapowiada się jak zwykle - czyli fantastycznie! Zasiadam i obserwuję.

Powodzenia!

Witaj Tornado, no z takimi detalami to na bank bedzie rewelacyjnie. Powodzenia w budowie.

Ten błękit jakoś do mnie nie przemawia. Tornado - może warto wyjść poza kontekst i rozważyć wersję bardziej efektowną a nawet efekciarską? Coś na zasadzie Overhaulin? Chip Foose dostaje takiego Camaro i co z nim zrobi? Strasznie chciałbym zobaczyć taki projekt w Twoim wykonaniu - a i sam kiedyś chciałbym coś takiego wykonać. W tej skali to już można poszaleć.

Ale to taka wolna dygresja. Tak czy siak miło będzie śledzić postęp prac.

Producent pomyślał o tuningu modelu w tym celu dołożył dodatkowo wyższe tylne zawieszenie resorów, drugi komplet felg i opon, a także wiele części do podrasowania silnika. Ja jednak wolę auto seryjne (wystawowe) i przy takim pozostanę.

W silniku i skrzyni biegów wymieniłem tylko część śrub na metalowe te, które miały być pomalowane i zasłonięte przez osprzęt pozostawiłem na swoim miejscu. Niestety wskutek częstego dotykania alklad na pokrywach zaworów pościerał się przez co idzie do poprawki.

8ae3a0141048a7a6.jpg

5a4f9477a94ef3da.jpg

b8e8ccd2bce6dc1d.jpg

aa3d60ee48cc86ae.jpg

fc4e0fc41900eb23.jpg

Nie nie, na tym etapie budowy nie ma sensu zostawiać w takim stanie pokryw zaworów. Już je zdemontowałem i ponownie pomalowałem, ale jeszcze nie zamontowałem na silniku.

Tymczasem prezentuję pomalowane podwozie i tylny most z resorami, a także dorobione jarzma resorów:

f942ee4b84f0d415.jpg

e1635650c6a5e700.jpg

Przymiarka na sucho:

ada67d12501ae93d.jpg

Cześć Andrzeju, cieszę się bardzo, że znów można oglądać Twój warszat... Powoli zaczynałem tracić nadzieję.

Teraz sezon urlopowy więc często nie mam jak zagladać ale już za 2 tyg. będę uważnym widzem.

Błędów/niedociągnięć nie będę wytykał - bo nie wypada krytykować mistrza...

Powodzenia w budowie i częstych relacji...

Cześć Andrzeju, cieszę się bardzo, że znów można oglądać Twój warszat...

Błędów/niedociągnięć nie będę wytykał - bo nie wypada krytykować mistrza...

a witam witam Sławeczku i zapraszam do krytyki

Tymczasem powolutku brnę do przodu.

Dorobiłem sprężyny i zamontowałem śruby w podłodze:

befcc3534cd0cabe.jpg

2e03ff456499cd9f.jpg

do pokrywy dyfra musiałem trochę poskracać śruby bo były za długie:

51b1bd06c0df0177.jpg

e30c6557e4f28a1d.jpg

Cd.

Powoli do przodu:

b4e7b3d66171f190.jpg

9e9fac71158f51ca.jpg

Na kolektorze ssącym i alternatorze zdecydowałem się zastąpić plastikowe odlewy metalowymi śrubami:

7478b6db1e50aa87.jpg

Na ostatnim zdjęciu, na zagiętej srebrnej rurce, obok alternatora widać jakby nieusunięty szef. Nie myślałeś, żeby kolektor wylotowy zrobić z oddzielnych rurek? Te modelowe są zlane ze sobą. I czy okablowanie będziesz robił, podejrzewam że tak.