tornado Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Witam koledzy Od kilku lat nosiłem się z budową tego modelu, ale z braku czasu i weny twórczej dopiero kilka dni temu zabrałem się za niego. Planowana kolorystyka - z pasami: lub bez pasów: Model kupiłem na eby'u ze sklejonym na odwal silnikiem i uszkodzoną ramą okienną w drzwiach. Ubytek w oknie uzupełniłem i pogłębiłem linie podziału blach. Z silnika zmyłem farbę (chromy wykąpałem w krecie) i na ile mi się udało na tyle tyle rozłożyłem go na części. Skleiłem do kupy i poszpachlowałem płytę podłogową, a także przykleiłem (uprzednio pozbywając się w większości imitacji przewodów) ściankę działową: Na spodzie podłogi dorobiłem kilka elementów (na zdjęciu oryginału zaznaczone prostokątami), o których niestety nie pomyślał producent. Poskładałem tylny most. Mam zamiar dorobić jarzma resorów, w tym celu odciąłem łby śrub i wywierciłem otworki: Podobnie uczyniłem z wydechem. Złożyłem do kupy, a następnie pozbyłem się imitacji śrubek i przewierciłem otwory na nowe jarzma i śruby: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Cześć. No to szykuje kolejne kultowe cudeńko. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Malowanie jak najbardziej z pasami . Będzie co oglądac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milmak Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Również jestem za malowaniem z pasami. Będę bacznie śledził tę relację ze względu na wysoki poziom umiejętności twórcy, jak i umiłowania do muscle car - ów Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Ślicznota będzie, doprawdy ślicznota i to jaka duża! Powodzenia i pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 dosiadam się pod bramę, ale czy zamknąłeś garaż? czy zdajesz egzaminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Lipca 2012 Autor Share Napisano 27 Lipca 2012 Witam koledzy Jakiś czas temu przed rozpoczęciem budowy modelu zakupiłem w necie trochę śrubek i nakrętek. Jak się okazało blaszka Aber'a jest za mała i zbyt płaska do tej skali, a nakrętki od innego producenta długo nie przychodziły. Jak się okazało producent/sprzedawca był na urlopie, ale jak tylko wrócił to wysłał mi paczuszkę Teraz gdy już mam prawie wszystko mogę wziąć się za usuwanie plastikowych odlewów śrubek z płyty podłogowej i innych podzespołów. Na chwilę obecną przerobiłem tylne amortyzatory i ich mocowania do mostu, niby niewiele ale zawsze to coś tak było: a teraz tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 to chyba niemożliwe!!! nie sądziłem że coś takiego małego może tak wyglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Cosik marnie z czasem u mnie więc i prace przy modelu idą mozolnie. Usunąłem z podłogi odlewy śrub i na razie tylko do przymiarki zastąpiłem je mosiężnymi, na stałe będą zamontowane dopiero po pomalowaniu modelu. Aby chociaż w jakimś stopniu model przypominał oryginał to w podłużnicach ramy wywierciłem otwory, podobne będą w tylnej części podłogi. Śruby znikły także z tylnego mostu i innych podzespołów. Obecnie łamię wiertła na silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 to będzie cud techniki skąd wyhaczyłeś ten model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 to będzie cud techniki skąd wyhaczyłeś ten model? Nie czytamy, tylko oglądamy obrazki? Model kupiłem na eby'u ze sklejonym na odwal silnikiem i uszkodzoną ramą okienną w drzwiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TreworBG Napisano 5 Sierpnia 2012 Share Napisano 5 Sierpnia 2012 sorry, czytałem, ale obserwuje (jak pewnie każdy) kilka tematów i zapomniałem :-) a przypomniało mi się jak zobaczyłem zdjęcie "nie nowego" pudełka ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2012 to będzie cud techniki skąd wyhaczyłeś ten model? Tak jak wcześniej pisałem, model kupiłem na amerykańskim eBay'u. Na jakimś zagranicznym forum czytałem, że we wrześniu br będzie reedycja tego modelu więc może i u nas w kraju pokaże się Przy okazji pochwalę się, że dzisiaj udało mi się kupić również na zagranicznych aukcjach blaszki dedykowane do tego modelu Pierwsze zdjęcie znalezione w necie, drugie pochodzi z aukcji ebay: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Zapowiada się jak zwykle - czyli fantastycznie! Zasiadam i obserwuję. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 8 Sierpnia 2012 Share Napisano 8 Sierpnia 2012 Witaj Tornado, no z takimi detalami to na bank bedzie rewelacyjnie. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 8 Sierpnia 2012 Share Napisano 8 Sierpnia 2012 Fiu, fiu Jędruś znowu szaleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 8 Sierpnia 2012 Share Napisano 8 Sierpnia 2012 Ten błękit jakoś do mnie nie przemawia. Tornado - może warto wyjść poza kontekst i rozważyć wersję bardziej efektowną a nawet efekciarską? Coś na zasadzie Overhaulin? Chip Foose dostaje takiego Camaro i co z nim zrobi? Strasznie chciałbym zobaczyć taki projekt w Twoim wykonaniu - a i sam kiedyś chciałbym coś takiego wykonać. W tej skali to już można poszaleć. Ale to taka wolna dygresja. Tak czy siak miło będzie śledzić postęp prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wierzbol Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Bardzo fajny i rzadki model, cieszę się trafił akurat w Twoje ręce. Znam wiele twoich prac i wiem że Twoja magia zrobi cuda z tym mięśniakiem . Powodzenia i czekam na kolejne posty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Producent pomyślał o tuningu modelu w tym celu dołożył dodatkowo wyższe tylne zawieszenie resorów, drugi komplet felg i opon, a także wiele części do podrasowania silnika. Ja jednak wolę auto seryjne (wystawowe) i przy takim pozostanę. W silniku i skrzyni biegów wymieniłem tylko część śrub na metalowe te, które miały być pomalowane i zasłonięte przez osprzęt pozostawiłem na swoim miejscu. Niestety wskutek częstego dotykania alklad na pokrywach zaworów pościerał się przez co idzie do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 14 Sierpnia 2012 Share Napisano 14 Sierpnia 2012 Jak zawsze swietna robota.Alcladem sie zbytnio nie przejmuj i tak wyglada dobrze.Jak na to patrze to az sie chce wrocic do cywili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Nie nie, na tym etapie budowy nie ma sensu zostawiać w takim stanie pokryw zaworów. Już je zdemontowałem i ponownie pomalowałem, ale jeszcze nie zamontowałem na silniku. Tymczasem prezentuję pomalowane podwozie i tylny most z resorami, a także dorobione jarzma resorów: Przymiarka na sucho: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Cześć Andrzeju, cieszę się bardzo, że znów można oglądać Twój warszat... Powoli zaczynałem tracić nadzieję. Teraz sezon urlopowy więc często nie mam jak zagladać ale już za 2 tyg. będę uważnym widzem. Błędów/niedociągnięć nie będę wytykał - bo nie wypada krytykować mistrza... Powodzenia w budowie i częstych relacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Cześć Andrzeju, cieszę się bardzo, że znów można oglądać Twój warszat... Błędów/niedociągnięć nie będę wytykał - bo nie wypada krytykować mistrza... a witam witam Sławeczku i zapraszam do krytyki Tymczasem powolutku brnę do przodu. Dorobiłem sprężyny i zamontowałem śruby w podłodze: do pokrywy dyfra musiałem trochę poskracać śruby bo były za długie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2012 Cd. Powoli do przodu: Na kolektorze ssącym i alternatorze zdecydowałem się zastąpić plastikowe odlewy metalowymi śrubami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 19 Sierpnia 2012 Share Napisano 19 Sierpnia 2012 Na ostatnim zdjęciu, na zagiętej srebrnej rurce, obok alternatora widać jakby nieusunięty szef. Nie myślałeś, żeby kolektor wylotowy zrobić z oddzielnych rurek? Te modelowe są zlane ze sobą. I czy okablowanie będziesz robił, podejrzewam że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi