skikut87 Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Witam, Na wstępie chce zaznaczyć że ten wątek z racji mojej pracy będzie wlókł się jak ślimak a update zdjęciowy będzie tylko w weekendy - mimo to mam nadzieje że i tak się wam spodoba ;) Na początek połatałem cześć tamiyowskich dziurek oraz dorobiłem materiałową osłonę działa: jak widać osłonę muszę jeszcze trochę podczyścić bo naleciało w nią pyłu po szlifowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Coś nietypowego. Planujesz jakieś dodatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 No to ja będę z cierpliwością czekał na następne odsłony... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michukosa Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Sam się przymierzam od jakiegoś czasu do Pattona ( M60 lub M48/47 ). Kibicuję i czekam na kolejne etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Share Napisano 21 Lipca 2012 Coś nietypowego. Planujesz jakieś dodatki? Na razie planuje: dorobić mu tylni kosz na wierzy bo tamka dała d wymienić wszelkie uchwyty pogiąć i urwać błotniki wymienić karabiny na rb wymienić żebra na błotnikach dodać parę pierdołek detalicznych tu i ów i potem zobaczymy jak mi będzie szło ale w planach mam zamiar opancerzyć go workami z piaskiem a tył zagracić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Share Napisano 22 Lipca 2012 Poczyściłem poprawiłem i zagruntowałem by zobaczyć co z tego wyszło ;) jak widać w 1 miejscu będę musiał poprawić przejście ( łączenie) fałdki materiału zrobionej przez mnie z oryginalną osłoną działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 27 Lipca 2012 Autor Share Napisano 27 Lipca 2012 z serii zgadnijcie co zrobiłem :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 Pozwolisz, że przyobserwuję ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 27 Lipca 2012 Autor Share Napisano 27 Lipca 2012 proszę bardzo ale będzie się on ślimaczył zwłaszcza w tym tygodniu... ( po prostu nie lubię pracy : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 ...To ja zgaduje że właz złożyłeś i skleiłeś oraz starałeś się zrobic fakture odlewu na modelu. Tylko według mnie bedzie trochę za płaska, może powinieneś użyć większej ilośći szpachli, sam próbowałem zrobić taką fakturę na moim Pattonie ( owy temet jest trochę niżej w tym dziale ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 27 Lipca 2012 Autor Share Napisano 27 Lipca 2012 poczekaj aż pomaluje to zobaczysz że nie jest płaska;) dwa dni studiowałem zdjęcia i robiłem fakture klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 27 Lipca 2012 Share Napisano 27 Lipca 2012 poczekaj aż pomaluje to zobaczysz że nie jest płaska;) dwa dni studiowałem zdjęcia i robiłem fakture klejem Ja nie muszę czekać i tak wiem że będzie zarąbiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Przylaczam sie rowniez do podgladactwa.Mam podobnego- M 60.A tak w ogole jakie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 28 Lipca 2012 Autor Share Napisano 28 Lipca 2012 Przylaczam sie rowniez do podgladactwa.Mam podobnego- M 60.A tak w ogole jakie malowanie? standard Wietnam myślę o wersji z szczękami na na przodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 mały update: wziąłem się za kosz oraz poprawiam przód pojazdu co do przodu to ma być tak: http://olive-drab.com/images/id_m48a1_mcpherson_700.jpg a jest tak: http://www5b.biglobe.ne.jp/~TANK-GUY/Gallery07/JG-m48a3b/m48a3-23.jpg jak widać powinien być kant a jest zaokrąglenie przy okazji na ostatnim zdjęciu widnieją kalki które zameirzam zastosować w swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Ladnie mu będzie z tą szczeną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 po monotonnym szlifowaniu wyszły mi takie pocienione osłony lamp: tu nie wyraźne foto z prac ale przynajmniej widać grubość po i przed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Witam! Przyłączę się do tego wątku, zawsze to coś z Wietnamu. Jeśli bym mógł coś zaproponować, to były by to dwie rzeczy - obniżenie zawieszenia i co najmniej jedno uszkodzenie błotników (nie idzie znaleźć zdjęcia M48A3 z całymi błotnikami ). Życzę powodzenia w dalszych pracach, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 obniżenie zawieszenia czym to było spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Lipstein - to był taki trik, ze jak Japończycy mierzyli czołg żeby zrobić model, to akurat trafił im się taki z wyjetym silnikiem i skrzynią biegów - naturalne jest że siedział wtedy wyżej. Znów w Wietnamie czołgi były często mocno załadowane, a ich zawieszenie było sfatygowane jazdą po lesie - w związku z tym na zdjęciach widać, że siedzą dosyć nisko. Myślę, że warto jest obniżyć to zawieszenie - nie ma ztym za dużo pracy, a dostaje się ekstra realizm. A, byłbym, zapomniał - warto jest jeszcze przerobić tylne koła napedowe, te w modelu są późnego typu, w Wietnamie używano takich które były płaskie, tzn. wyglądały jak wycięte z kawałka grubej blachy stalowej, tylko z otworami na śruby. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Paweł, a skąd masz takie szczegółowe info? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Wiesz, hobby - czyta się to czy tamto. Ta historia z pomiarami to może równie dobrze być legenda - ale na zdjęciach widać, że te maszyny idą całkiem nisko: To samo z kołami napędowymi. Takie coś ma w modelu Tamiya: A takie coś było montowane wcześniej: Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2012 Wreszcie po prawie 2 tyg w domu... Udało mi się dziś dokończyć wyprowadzanie noska oraz naniosłem pierwszą warstwę faktury, po jej zaschnięciu będzie szlifowanie i nanoszenie kolejnej: Co do waszych uwag przyjąłem je do siebie i oczywiście zastosuje na pewno zniszczenie błotników poprawę kół choć to mało widoczny detal oraz obniżę czołg. Tu pojawia się moje pytanie cz ktoś z was mógł by przedstawić szkic lub coś o ile mam obniżać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Sierpnia 2012 Share Napisano 11 Sierpnia 2012 Co do faktury-próbowałeś rozpuszczalnikiem nitro i szczoteczką do zębów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Sierpnia 2012 Share Napisano 11 Sierpnia 2012 skikut87 - wiesz, obowiązku nie ma - jeśli uważasz, że któryś detal nie jest tego wart, to go nie rób. Tak tylko zaznaczyłem z tymi kołami, żeby dać Ci szansę. Co do obniżania, spróbuj się odnieść do tego zdjęcia, które zamieściłem, ja bym powiedział, że osie kół drogowych muszą być tak na poziomie dna czołgu i powinno być OK. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi