tees Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Witam. Jakiś czas temu zbudowałem miniaturę samolotu L-200 Morava z zestawu firmy AZ Model w skali 1/72. Oczywiście koniecznie musiał być w barwach polskich a zestawowe malowanie pozwalało na zbudowanie samolotu w barwach Lotniczego Pogotowia Ratunkowego. Obecnie oryginał stanowi własność Muzeum lotnictwa Polskiego w Krakowie. Teraz parę słów o modelu. Jak to bywa u Azeta jest to short run i to taki z prawdziwego zdarzenia. Twórcy zestawu nie przyłożyli się zbytnio do jego jakości lub mi się trafił jakiś niedoróbek. Sporo na detalach było dziurek różnej wielkości podobnych jak w zestawach żywicznych się trafiają. Drobniejsze detale wyglądały jak wyciosane siekierka ( dosłownie) . Elementy żywiczne również nie najwyższych lotów ale do przeżycia bo to głównie wnętrze a tego akurat za bardzo nie widać. Kalkomania dobrej jakości ale niestety brakowała na niej kilku istotnych elementów. Brakowało jednej rejestracji na którąś z powierzchni skrzydeł. Była tylko jedna a powinna być na dół i na górę skrzydła. Brakuje w zestawie białych okręgów z czerwonymi krzyżami na skrzydła. Ja zastosowałem te elementy z kalki do sanitarnych CSS-13 gdyz miałem dwa arkusze. Rejestracje dorobiłem z kalek dedykowanych do RWD-6. Trochę mniejsze litery ale z dołu skrzydła mogą być. Brakuje również tabeli danych wagowych i małych napisów na stateczniki pionowe określające typ samolotu. Pietą Ahillesową modelu jest oszklenie. Cieżkie do wykonania gdyż dopasowanie tych elementów po sklejeniu połówek kadłuba graniczy z cudem. Ja zastosowałem metodę podobna jaką stosowałem do oszklenia w modelu Sokoła. Uzyskanie obłości okien zrobiłem stosując odpowiednio wycięta kalkomanie i oklejając nią szyby. Niestety widać różnice miedzy kalka a malowanymi powierzchniami no ale trudno. Podsumowując . Model nie łatwy z pozoru w budowie i nie polecam poczatkującym . I znowu sobie powiedziałem budując tą replike że to ostatni model tej firmy jaki wziąłem do ręki. Jedno Azetowi trzeba przyznać a mianowicie to że od czasu do czasu wypuszcza modele na jakie czekam wiele lat i dlatego juz dziś wiem że to co sobie powiedziałem to i tak czcze gadanie . Zwłaszcza że w moim magazynku jest jeszcze parę wypustów tej firmy a szkoda by się zmarnowały. Teraz zapraszam do oglądania galerii i komentowania moich wypocin: Dla ciekawskich: na warsztacie już prawie na finiszu A320 w barwach WizzAir , Boeing 377 i Vickers Viscount. Zapowiadany prze zemnie Tu-144 niestety chwilowo poszedł w odstawkę do momentu aż dotrą do mnie kaleczki do niego. Następny w kolejce to Ił-86 i M28 Bryza w trójkolorowym gajerku. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Fajniutka ta Morava zresztą jak wszystkie Twoje modele . Pamiętam jak stacjonowała taka na lotnisku Babice . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Błędów tego zestawu jest znacznie, znacznie więcej, najbardziej widoczny to zbyt krótki i tępy nos. Gratulacje za odwagę i wytrwałość w mierzeniu się z tym modelem. Nawet Czesi nie odważają się na budowę jednego ze swoich flagowych samolotów. Ja też zmogłem ten model, mam nadzieję na ukazanie się artykułu w jednym z pism modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Faja Morava, choruję na takową i mimo jej niedoróbek zakupię. Niech leży i czeka na swoją kolej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Jak zwykle piękny modelik Moja leży na magazynie i czeka aż kiedyś... oczywiście będzie bydgoska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Ładna sylwetka, porządne wykonanie i zacny temat. Pełna aprobata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 17 Sierpnia 2012 Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Jak się kleiło oszklenie w tym modelu. Osobiście byłem zawiedziony, ze zaprojektowano je jako wklejane elementy do nieprzeźroczystych ram. Wolałbym, żeby cała "buda" była przeźroczysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 18 Sierpnia 2012 Share Napisano 18 Sierpnia 2012 No i jak zawsze model wspaniały Ci się był wykonał z gluta totalnego. Piszesz, że elementy wyglądają na ciosane siekierą. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak blisko prawdy jesteś z tym twierdzeniem (gdybyś wiedział jak w AZ się robi mastery to byś się przewrócił). Pięknie ta Morava wygląda. Kusi jak cholera, ale każdy z kim rozmawiałem, a kto robił ten model zwracał uwagę na to co Ty - jest kompletnie asklejalny. No nic, może kiedyś go zrobię. Póki co jeszcze duuuużo samolotów Pan Am czeka na mnie. No i LOTów też jest kilka do zrobienia ;). Jeszcze raz winszuję doskonałej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 Piękna sanitarka Dla zainteresowanych tematem podobne maszyny: http://www.muzeumratownictwa.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Bardzo piękny, zawsze podobał mi się ten samolocik. Gratuluję pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 4 Września 2012 Share Napisano 4 Września 2012 Przyłączam się gratulacji, na prawdę piękny model Po A Modelu, z którą to firmą miałem do czynienia, doceniam ogrom pracy Czy elementy granatowe i czarne to kalki, czy malowanie?Wygląda to świetnie, a położyć tak kalki wymaga dużej wprawy i cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi