Skocz do zawartości

PzKpfw IV Ausf.C 1: 35(Tristar) + Aber

DARTH

Rekomendowane odpowiedzi

Sebastian plan jest, że na winietce bedzie panzer z załogą we włazach jedzie po polnej drode a obok znajdują się żołnierze 3 bat. pułku "Grossdeutschland", którzy przed przybyciem pancerniaków mieli opanować główne drogi w rejonie, i teraz się spotykają.

• Odpowiedzi 203
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzieki za pomoc, co do pancerniaków jeszcze pomyślę, jeśli o Grossów chodzi to padło na nich bo mam stary zestaw z Alangera, nie jest jakiś super ale jako że figurek się uczę narazie wystarczy, pozatym trzeba je wykożystać. Co prawda zestaw z 43-45 r. ale różnice jeśli są postaram się wychwycić ( publikacja wyd. Militaria "Grossdeutschland")

SAM_1384.jpg

Co do tanka, poprawiłem wszystkie zakończenia błotników.

SAM_1389.jpg

Teraz postaram się dokładnie sprawdzać wszystko najpierw w dość już dużej dokumentacji na temat IV, zanim coś popartole

...prawy właz przed wieżą powinien być odrobinę dalej umiejscowiony niż lewy, a Tristar dał równo( tego nie ruszam, trzeba mierzyć siły na zamiary)

Radzę ci zmieniec plany na których się opierasz, Tristar zrobił dobrze...

...prawy właz przed wieżą powinien być odrobinę dalej umiejscowiony niż lewy, a Tristar dał równo( tego nie ruszam, trzeba mierzyć siły na zamiary)

Radzę ci zmieniec plany na których się opierasz, Tristar zrobił dobrze...

Ty mnie nie strasz. Nic nie będę zmieniał przy włazach i tak, ale to dwa rysunki z dwóch różnych publikacji, podpisane Ausf C 3 serie/BW. Ten sam model prezentuje Tristar. Tak jak pisałem tak czy siak i tak nie będę zmieniał ale trochę to niepokojące, taka rozbieżność

NowyObraz-mapabitowa.jpg

NowyObraz-mapabitowa2.jpg

mam stary zestaw z Alangera

czyli de facto połowę zestawu ICM, stąd dość dziwaczny tragarz skrzynki amunicyjnej do MG przy jednoczesnym braku tej broni w zestawie. jako ciekawostkę mozna dodać, że ICM puszczał ten zstaw jako sołdatów z dywizji totenkopf, wiec złych esesmanów.

Z tym magazynkiem do MG to się domyśliłem teraz pytanie czy ta mina przeciwczołgowa miała prawo znaleźć się przy tym wojaku w 1940r?

ale to dwa rysunki z dwóch różnych publikacji, podpisane Ausf C 3 serie/BW. Ten sam model prezentuje Tristar.

Dlatego ci pisałem abyś zmienił "kwity", militaria i Ledwoch nie są najlepszym materiałem referencyjnym... Ten drugi w dużym powiększeniu to plan w skali 1/76 ze Squadron Signal trudno na czymś takim się opierac.

Spoko mam jeszcze trochę zagranicznych papierów, ale tam nie ma rzutów z góry, a na fotkach ciężko wypatrzyć, ale problemu nie ma bo jak ci pisałem i tak nic bym we włazach nie zmieniał. A co do Wyd. Militaria to mam ich książek trochę ( na inne tematy), i teraz jak mi piszesz że coś z nimi nie tak, to nie dobrze. Chcesz powiedzieć że nie warto się sugerować tym wydawnictwem

Spoko mam jeszcze trochę zagranicznych papierów, ale tam nie ma rzutów z góry, a na fotkach ciężko wypatrzyć, ale problemu nie ma bo jak ci pisałem i tak nic bym we włazach nie zmieniał. A co do Wyd. Militaria to mam ich książek trochę ( na inne tematy), i teraz jak mi piszesz że coś z nimi nie tak, to nie dobrze. Chcesz powiedzieć że nie warto się sugerować tym wydawnictwem

Tal P.Ledwoch często luźno interpretuje zdjęcia.malowania nawet historyczne fakty w jednej publikacji to samo zdjęcie to byl czołg z 43 w Rosji a potem 45 w Berlinie.Wiele wpadek(sam parę zaliczyłem)bazując na Militariach.Generalnie Daniel musisz uważać co czytasz i co oglądasz plansze barwne kolorystycznie niepewne ,więc jak masz już budować konkretny czolg w konkretnym malowaniu i jest to w Militariach to sprawdź gdzie indziej tak dla pewności.Jak będziesz mial wątpliwości pytaj na forum.

Na te wieży po obu stronach masz takie owalne ślady. Tam powinny być jeszcze takie same haki jak z przodu do podnoszenia wieży.

Zgadza się Krzysiek, po prostu na dziś mam dosyć, tył wieży w ogóle nie ruszany

Wieża skończona, po rozłożeniu poszła do poczekalni razem z układem jezdnym

SAM_1413.jpg

Teraz czas na wszelkiego rodzaju duperelownie na błotnikach, lampy i klakson

SAM_1416.jpg

Oraz szekle, których uchwyty będą ruchome

SAM_1424.jpg

SAM_1426.jpg

Na pierwszym zdjęciu widać szparę (tam gdzie przednia płyta pancerza).

Edytowane przez Gość

Dzięki panowie, pozalewałem te szpary delikatnie klejem, o szpachlowaniu nie ma mowy( brak miejsca i dostępu). Górna płyta wystaje tak minimalnie że na oko tego nie widać dopiero na fotkach, zresztą szpary też zobaczyłem na fotkach, ale już poprawione jak wyschnie sprawdzę raz jeszcze. Co do Aberowskiego zestawu mała uwaga. Wkradł się chyba mały błąd( zresztą może to nie błąd tylko inny sposób rozmieszczenia narzędzi).Otóż klucze do blokowania mechanizmu napinania, Aber proponuje umieścić z przodu po lewe, tuż obok szekli i gaśnicy. Natomiast Tristar oraz wszystkie fotki z epoki na których coś widać, pokazują że klucze mają być na końcu po prawej str. tuż za wajchą rozruchu silnika. To taka mała uwaga.

PS: osprzęt na błotnikach( poza ogniwami, szpadlem i siekierą), chcę dać w kolorze pancerza. Z dostępnych mi fotek dojrzeć można jedynie że lewarek jest koloru tanka. Myślę jednak że szekle, wszelkie, wszelkie łomy i nożyce również pomalowane były jak tank( ew. farba poschodziła z nich w czasie ich użycia). Czy mam rację- proszę o pomoc.

Bardzo częstą praktyką było malowanie pancerza wraz z całym wyposażeniem w którejś książce mam zdjęcie nawet pomalowanych gąsienic.

Masz na myśli dodatkowych ogniwek chyba, bo takie coś też widziałem( tzn. tak można było wywnioskować z czarno-białej fotki)

Dawno nie widziałem tak dokładnej budowy, jest ciekawie.

Dzięki Rafał staram się tylko nie wiem czy na koniec te wszystkie pierdutki będą widoczne. No i jeszcze raz plus dla Tristara, bo blaszki blaszkami ale na ramkach jest naprawdę ogromna ilość części.

Witam, zachciało się wędkowania, więc dziś niewiele-znowu. Narzędzia do napinania gąsienic( szew zlikwidowany), oraz stopień

SAM_1451.jpg

SAM_1467.jpg

Wycior, na nim szew również wytarty, ale fakt że dojrzane dopiero na fotkach.

SAM_1472.jpg

I jeszcze kilofy, taki mały smaczek z ruchomymi klamrami, z powodu ich wielkości łatwe to nie było

SAM_1492.jpg

SAM_1488.jpg

SAM_1485.jpg

Oraz rzut na kompletny już lewy błotnik

SAM_1495.jpg