Firefly Vc Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Witam ponownie szkoda że nikt nie komentuje więc aktualizuję wątek . Trzecie podejście do rynien przeciw deszczowych i spawów. Wkleiłem już siatki. I zabawa z armata Aber-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Jak dla mnie piękna praca , malowanko już wybrane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 15 Listopada 2012 Autor Share Napisano 15 Listopada 2012 Tak trójbarwny malowany z taśmy modelarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 15 Listopada 2012 Share Napisano 15 Listopada 2012 Niezła robota. Pilnie podglądam ponieważ niedługo zabieram się za renowację mojej jagi. Zauważyłem u siebie po zdjęciu pojazdy z podstawki,że odpadła mi połowa kół od niego.Nie wiem czy to wina ciężaru friuli czy po prostu plastik się sam ukruszył. Odpadły w miejscu w którym wchodzą w kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2013 Witam serdecznie wszystkich w nowym roku.Tak więc w skrócie na piszę że już 4 raz podchodzę do rynien przeciw deszczowych i spawów,model jest już na kołach i ma Kommandant tylko ta czapka daje mi wraże takiego lekkiego ruskiego klimatu.Co do figurki to mam pytanie do publiczności zostawić takiego czy wydłubać nowego? podkreślam że pojazd będzie z zimy 1945 (styczeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 5 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2013 szkoda że nikt nie pisze widzę że nie ma sensu dalej kontynuować tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Spokojna twoja, co do czapki u figuranta to futrzane czapki oficerskie niemiaszków przypominały czapki braci za Buga. Jak ogarnę się trochę i szanowna małżonka nic nie wymyśli to pogrzebię za zimowymi uniformami w księgozbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldeczek Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Fajnie Ci idzie - zostaw figuranta go jak jest:) Czekam na dalszy etap prac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 6 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2013 Dzięki serdeczne tak zostawię tego dowódcę wczoraj do tego doszedłem że bardzo dobrze pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Ładnie poczynasz figurka może być poniżej wstawiam ci fotkę gdzie jest w czapce : http://i12.tinypic.com/44gnd74.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 podkreślam że pojazd będzie z zimy 1945 (styczeń) Zachęcony do komentowania i sprowokowany powyższym, chciałbym zapytać na jakim odcinku frontu wschodniego, w styczniu 1945, miałby się znaleźć jakiś Jagdpanther? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Nad Bałtykiem jak się nie mylę to Otto Carius dostał w dziób od IS-a gdzieś mam to fotkę tylko muszę poszukać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 6 Stycznia 2013 Share Napisano 6 Stycznia 2013 Otto Carius dostał w dziób od IS-a Tylko, że Carius dowodził wtedy Tygrysem. Natomiast faktycznie poszukałem: jeden Jagdpanther był rapoortowany 1.2.1945 przez 131. DPiech z 4. Armii. 563. batalion niszczycieli czołgów podawał, że ma 4 PzV, ale też mogło chodzić o Jagdpanthery. Zwracam honor - da się zrobić. Myślałem, że te pojazdy przybyły tu trochę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Witam widzę że dłużej tego nie utrzymam w tajemnicy (nie chciałem by ktoś mnie ubiegł w tym projekcie i w jego realizacji ).Budowę modelu opieram na miesięczniku ,,Odkrywca,, (nr 9,10,11 - 2005).Z tego co wyczytałem na Warmii i Mazurach jednostki jakie używały Jagdpanther to : s.H.pz.Jg.Abt.563 i s.H.pz.Jg.Abt.616 po rozwiązaniu tych jednostek trafiły one (z tego co zostało) do 131. DPiech z 4. Armii.Pojazd jaki rekonstruuje to ten który został porzucony (zniszczony?) koło wsi Jonkowo,a w roku 2005 jego fragmenty zostały wyciągnięte z bagna na światło dzienne.Z tego co przeczytałem to ,,moja Jagdpanther-a,, przybyła na stację kolejową w Olsztynie (rozpoczęcie rozładunku kolejowego) o 10 rano 20.01.1945 a o 7 rano 21.01.1945 (za kończenie rozładunku kolejowego).W owych numerach czasopisma jest też mowa że Jagdpanther używały następujące jednostki 558 Volks Grenadier Division i Grossdeutschland niestety nie jestem na tyle zorientowany aby sprawdzić i wyjaśnić te tematy.Są też dwie fotki które ponoć przedstawiają Jagdpanther z Warmii i Mazur ale jestem do tego sceptycznie na stawiony.Niestety fragmenty które zostały wydobyte nie pozwalają dokładnie za poznać się jak wyglądała Jagdpanther a dokładnie chodzi o szczegóły,więc dlatego podpieram się zdjęciami eksponatu muzealnego w Kubince. PS.Zapomniałem dodać że po tej lekturze bardzo zapragnąłem zbudować ten pojazd ze względu na to że walczył na terenach dzisiejszej Polski i również dlatego że otacza go dramatyczna historia służby.Temat wydawał mi się łatwy do zrealizowania jak się póżniej okazało narzuciłem sobie bardzo ciężkie zadanie do wykonania lecz do zrealizowania. http://img151.imageshack.us/img151/1050/jagdpanther6ks.jpg Ładnie poczynasz figurka może być poniżej wstawiam ci fotkę gdzie jest w czapce :http://i12.tinypic.com/44gnd74.jpg Dzięki za fotkę niestety u mnie jest krucho z takimi zdjęciami i teraz widzę że przydała by się inna kurtka Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 7 Stycznia 2013 Share Napisano 7 Stycznia 2013 SS Grossdeutschland Tylko nie SS!! To była dywizja Wojsk Lądowych! Muszę znaleźć te numery z Odkrywcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 7 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2013 SS Grossdeutschland Tylko nie SS!! To była dywizja Wojsk Lądowych! Muszę znaleźć te numery z Odkrywcy... O faktycznie już poprawiłem . Polecam te odcinki bardzo przyjemna lektura,ja dopiero po tym czasopiśmie się do wiedziałem że na tym odcinku frontu służyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2013 Witam dzisiaj skromnie : wymieniony element plastikowy na nowy zrobiony z blaszki który osłania peryskop kierowcy ta część z zestawu jest nie poprawna . Z plastiku : I z blaszki który już bardziej przypomina wygląda oryginału : I oryginał : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helder Napisano 16 Stycznia 2013 Share Napisano 16 Stycznia 2013 Jestem pod ogromnym wrażeniem, oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2013 Dziękuje serdecznie . Jestem dopiero w połowie prac nad tym modelem , później będzie jeszcze ciekawiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 Witam 4 godziny zabawy z fruilkami i o to efekt,dopiero jedna strona : No w końcu mój model nabiera kształtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Ładnie wygląda z tymi bucikami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 Nie ma jak fruilki ale ich składanie to czysty masochizm dobrze że efekt końcowy wszystko rekompensuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Nie no friulki uwielbiam. Na razie kleiłem tylko jedne plastikowe i mam nadzieje że nie będę musiał więcej tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Firefly Vc Napisano 18 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2013 Nie no friulki uwielbiam. Na razie kleiłem tylko jedne plastikowe i mam nadzieje że nie będę musiał więcej tego robić. Nawet się nie obejrzysz jak je zamówisz do swojego modelu.Też tak myślałem że nie będę się w nie bawił.Ciekawość mnie zjadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Ale ja właśnie wkładamy friule do prawie każdego modelu. Nawet do Dragona kupuje friule i olewam magic tracki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi