Andrzej Godlewski Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Wojsko od samego początku motoryzacji przejawiało zainteresowanie nowinkami technicznymi które można by było zaprzęgnąć do machiny wojennej. Nie wszystkie jednak znalazły zastosowanie ,ale wraz z rozwojem myśli technicznej wzrastało i zapotrzebowanie wojska oraz ilość sprzętu potrzebnego dla jego usług. Pierwszymi ciągnikami były lokomobile parowe ,tak że od około 1870 roku rozpoczęła się era motoryzacji wojska która trwa do dziś Rozpoczynając budowę cały czas myślałem jak to kiedyś ludzie konstruowali takie pojazdy ,przecież jako pionierzy wszystko musieli wymyśleć a dziś jedynie te wynalazki jedynie się udoskonala. Konstrukcja tego pierwszego ciągnika artyleryjskiego wydawała mi się na tyle ciekawa że postanowiłem zbudować jego model. Po wstępnym malowaniu i brudzeniu wyszło tak. Do kompletu powstaje też armata Ringkanone , wytoczyłem lufę i oporopowrotnik. No i teraz to co lubię najbardziej archaiczne mechanizmy napędowe w zabytkowych pojazdach tego okresu Pojazd wykonałem na podstawie planów zamieszczonych w jednej z niemieckich publikacji o pojazdach z lat 1871-1945. Budowa już trochę trwa i może tym razem uda mi się ją dokończyć. Armatę będę zapewne powielał gdyż chciałbym zrobić ją jako oddzielny model na stanowisku bojowym tak że trochę to potrwa na pewno w miarę postępu prac będę aktualizował temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mamt1971 Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Chol..a masz talent ekstra model niespotykany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Po prostu dech zapiera. Re..we..la..cja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Super ci wyszedł zespół napędowy, ciekawy jestem jak ci pójdzie z armatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 wbija w ziemię. koniecznie eksponuj na lustrze żeby można było podziwiać tak koronkową robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 ...monstrum od zegarmistrza...Ehh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Oooo! DUŻY SZACUN!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Października 2012 Share Napisano 31 Października 2012 Kawał dobrej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 Super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 1 Listopada 2012 Share Napisano 1 Listopada 2012 samoróbki - takie lubię najbardziej a i sam temat (przynajmniej jak dla mnie) bardzo ciekawy - lubię takie starocie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 6 Listopada 2012 Autor Share Napisano 6 Listopada 2012 Armata i jej podstawowe części , jednak trzeba będzie zrobić dwie wersje jedną wcześniejszą z krótką lufą i ta pójdzie jako holowana i druga z długą lufą . W tym układzie i ciągnik ma co ciągnąć i przy okazji szykuje się towar na platformy kolejki polowej. Na zdjęciu wersja krótka która będzie holowana ,oczywiście dojdzie jeszcze parę detali i dwuosiowa lawetka podlemieszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 13 Listopada 2013 Autor Share Napisano 13 Listopada 2013 Mimo różnych przeciwności losu i złośliwości martwych rzeczy , udało się całość ogarnąć . Po drodze była budowa komory próżniowej , próby formowania ,odlewania . Nie z wszystkiego jestem tak do końca zadowolony i zapewne to i owo trzeba będzie poprawić ,ale i tak jest nieźle. W końcu udało się zakończyć projekt ciągnika który parę lat zalegał w szufladzie . Oraz w komplecie za ciągnikiem. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Cudeńko, podziwiam ludzi potrafiących takie modelarstwo uskuteczniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Matko Bosko Kochano! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 13 Listopada 2013 Autor Share Napisano 13 Listopada 2013 Oraz całość w marszu ,teraz wszystko zostanie umieszczone na dioramie przedstawiającej drogę polną . I to by było na tyle ,po doszykowaniu całości resztę w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vargien Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Wygląda świetnie Planujesz umieścić jakąś figurkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 13 Listopada 2013 Autor Share Napisano 13 Listopada 2013 Tak myślałem o tym , zapewne dwie będą w tym jedna na motocyklu Wanderer lub Laurin&Klement . Ot tak aby dopełnić obraz ówczesnego sprzętu wojskowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Listopada 2013 Share Napisano 13 Listopada 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi