Skocz do zawartości

Zapowiedzi i nowości ZVEZDA

jakub97

Rekomendowane odpowiedzi

No włąśnie, jest niedostępny, tam chyba jest kadłub m4a2 a wieża m4a3. i kilka rodzajów kalek

O ile pamiętam, to w komplecie były kalki na bok kadłuba z teksem instrukcji angielskiej jak używać czołgu a na to gwiazda i chya jakiś napis, to chyba było z Wiednia...

• Sad 1

12 minut temu, piotrkur napisał:

Ale jak coś to jutro pomacam i potwierdzę..No i widzę że ktoś nie ma problem z naszym pisaniem..:szczerbol:

Bedę wdzięczny za potwierdzenie co tam jest. Czy ramki kadłuba z pierwszego i wieża z trzeciego..

.. a co do problemu, to każdego szkoda...

• Haha 1
  • Sad 1

kompletnie nie znam się na shermanach, na pierwszy rzut oka szerokość żaluzji nad silnikiem rozróżnia no i tylny pancerz, bo inne zamocowanie narzędzi saperskich..

• Sad 1

Tak to wygląda..fotki z instrukcji,myślę że będzie widać najlepiej.

Na pierwszy ogień Sherman którego prawie nikt nie widział, a wszyscy o nim mówią czyli M4A2 (76)W,

Kolejny to M4A2 Marinsów i na desre M4A3(76)W..

Reasumując..M4A2(76)W nie jest miesxanką poprzednich modeli,różni się pokrywą silnika od M4A3(76)W -to tyle na szybko zauważyłem,może jeszcze jakimiś pierdołami ,do wypatrzenia i zgłoszenia :-).Jeśłi ktoś ma M4A3(76)W i chce zrobić M4A2(76)W to mam kilka dodatkowych części i służę pomocą.Może jest coś jeszcze ,jakieś różnice których nie wypatrzyłem-liczę na info.Jeśli chcecie fotki ramek to dajcie chwilę i znać..

inst 1.jpg

inst2.jpg

inst3.jpg

inst4.jpg

inst5.jpg

inst6.jpg

Edytowane przez piotrkur
  • Like 2
  • Sad 1

Godzinę temu, chorąży napisał:

Wieża w drugim i trzecim identyczna.

Pierwszym i trzecim..😉Reasumując,jak dla mnie dobre modele w dobrej cenie,teoretycznie bez dodatkowej inwestycji..

Edytowane przez piotrkur
  • Like 1
  • Sad 1

uzupełniając

szukając po haśle 

Шерман

na  https://waralbum.ru  

mają foty i szczegółowo opisane pojazdy (też) z wskazaniem wersji np:  Танки М4А2(76)W «Шерман» 1-го батальона 46-й гвардейской танковой бригады 9-го гвардейского механизированного корпуса 6-й танковой армии на улицах Вены.          , tam też znalazłem informacje na temat czołgów гвардии капитана Д.Ф. Лозы,

ps. sa tam zdjęcia i z zachodu i wschodu europy

i tyle w tym temacie ode mnie.

• Like 2
  • Sad 1

Błąkając się ostatnio po internetach trafiłem na  wygląd pudełka Dodge'a WC 54 .Rysunek przedstawia pojazd z 546 Batalionu Medycznego XIX Korpusu US. Army  czyli  Normandia i dalej aż do Niemiec, niestety nie ma nic o tym co w środku, a  wygląda to tak :

image.thumb.jpeg.d9e85393a9ebbdc608b9c8ee0d847a27.jpeg

• Like 5
  • Sad 1

7 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Błąkając się ostatnio po internetach trafiłem na  wygląd pudełka Dodge'a WC 54 .Rysunek przedstawia pojazd z 546 Batalionu Medycznego XIX Korpusu US. Army  czyli  Normandia i dalej aż do Niemiec, niestety nie ma nic o tym co w środku, a  wygląda to tak :

image.thumb.jpeg.d9e85393a9ebbdc608b9c8ee0d847a27.jpeg

Wydali WC-51 więc mają podstawę.  Oba Dodge wydane wcześniej są na światowym poziomie a składają sie jak lego :)

• Sad 1

5 godzin temu, chorąży napisał:

Wydali WC-51 więc mają podstawę.  Oba Dodge wydane wcześniej są na światowym poziomie a składają sie jak lego :)

Napiszę tak , to jest dobra strategia biznesowa z której szeroko korzysta np. MiniArt  czy ICM , ale też i inni np. AFV ,  bo ileż można wydawać po raz enety hitlerowską Panterę czy innego Tygrysa mid, late i early wersji :szczerbol:. A co do Dodge'a serii WC to trafili naprawdę na dobre źródełko które jeszcze dłuuugo im nie wyschnie, bo są jeszcze takie pojazdy jak WC53 Carryall nie wydawany przez nikogo ( nawet żywicy do niego nie ma ,a pojazd ciekawy), przeciwpancerny M6 czyli WC 55 , 56/57 Command Car, radiowy WC58 , warsztatowy WC60 czy bardzo podobny do niego WC59 do konserwacji i naprawy linii telefonicznych, a nie zapominajmy też o konstrukcyjnie zbliżonych trzyosiowych "Beepach" serii 6 czyli "Big shotach" :D. Tak sporo , sporo można z niego wersji zrobić , a z i samego WC54 oprócz sanitarki co najmniej 5 tj. zwykły furgon towarowy, radiowy "Signal corps" , furgon i więźniarka :mrgreen: MP oraz jak ktoś chętny nawet pojazd poczty polowej US Mail:D. Pozdr. A.

• Like 4
  • Sad 1

• 2 weeks later...

Grzebiąc w internecie w poszukiwaniu zdjęć natrafiłem (chyba) na dobrej jakośc zdjecie shermana jaki stanął w Gdańsku , dlaczego tu ano bo wersja m4a2 76 mm, tak to ta, o której dyskutowaliśmy, a wiec da sie zrobic z tego model z akcentem Polskim..

image.jpeg.ba7298964cb404bf78b45a51abf38e00.jpeg

• Like 4
  • Sad 1

4 godziny temu, chorąży napisał:

Grzebiąc w internecie w poszukiwaniu zdjęć natrafiłem (chyba) na dobrej jakośc zdjecie shermana jaki stanął w Gdańsku , dlaczego tu ano bo wersja m4a2 76 mm, tak to ta, o której dyskutowaliśmy, a wiec da sie zrobic z tego model z akcentem Polskim..

image.jpeg.ba7298964cb404bf78b45a51abf38e00.jpeg

Pomysł z pomnikowym Shermanem znakomity, czy zestaw zawiera kalkomanie do prezentowanego czołgu?

• Sad 1

Dalsze informacje dotyczące Dodge WC54 . Quinta Studio na swojej stronie internetowej ma w ofercie w przedsprzedaży  w/w pojazd jedyne  za 22 jurki + 8 lub jak kto zasobny i bardziej niecierpliwy 50  za wysyłkę:mrgreen:, dodatkowo na ich stronie można zobaczyć jak wygląda egzemplarz prototypowy po sklejeniu , można także zobaczyć  rendery pojazdu i jego wnętrza, muszę napisać że wygląda to smakowicie, zresztą oceńcie sami:

https://quinta-studio.com/catalog/pre_order_for_model_kit_dodge_wc_54_ambulance_zvezda/PRE-ZVE3711/

• Like 1
  • Sad 2

Zvezda i m3a2 75 i wersja o numerze taktycznym 203. Pojazd armii czerwonej z czasów wyzwalania Jałty. Obecnie obrabiane (kolorowane) zdjęcia prezentują ten pojazd w malowaniu jakiegoś odcienia khaki, a Zvezda proponuje proponuje XF62 czyli ruski zielony i dla armii czerwonej i dla Amerykańskiego. Jaki kolor jest prawidłowy ?

• Sad 1

Co do koloru - amerykański powinien być w Olive Drab. Radziecki początkowo też (tak z dostaw przychodziły), a jeżeli wymagał malowania to dowolny zielony (od regulaminowego 4B0 do zdobycznej niemieckiej farby) podejdzie.

XF-62 to Olive Drab a nie radziecki 4B0, tak w kwestii formalnej.

Edytowane przez Michal_G
  • Sad 1