Skocz do zawartości

UH-1D Huey 1:35 Dragon Wietnam

reggy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Model obecnie jest po pomalowaniu większości - teraz tylko poprawki i detale a potem kaleczki.

P8310070.JPG

P8310071.JPG

P8310072.JPG

P8310073.JPG

P8310075.JPG

P8310078.JPG

P8310079.JPG

P8310080.JPG

P8310083.JPG

P8310084.JPG

P8310085.JPG

• Odpowiedzi 112
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Trochę podmalowane, kaleczki już też. Teraz jeszcze raz sido a potem wash.

P8310001.JPG

P8310002.JPG

P8310003.JPG

P8310004.JPG

P8310005.JPG

P8310008.JPG

Witam,

Zrobiłem wash'a delikatnego, potem położyłem żółto-pomarańczowy filtr, ale przypomniałem sobie, że chciałem jeszcze rainsy spróbować, więc filtr posłużył też jako podstawa do rainsów. Właściwie to tak mocno rozcierałem te rainsy, że prawie ich nie widać i bardziej robią jako cieniowanie. No ale na razie wygląda to tak:

P9010001.JPG

P9010002.JPG

P9010004.JPG

P9010006.JPG

P9010007.JPG

P9010008.JPG

P9010009.JPG

P9010010.JPG

Czyli nałożyłeś sidolux potem kalki i jeszcze raz sidolux?

Dokładnie. Sidolux - dzień schnięcia. Kalki, znowu sidolux - dzień schnięcia i potem wash. Powierzchnia nie do zdarcia (normalna eksploatacja modelu )

Witam,

Dlaczego lubię pancerkę? Bo nie ma tyle szyb .

Ale ogólnie, myślałem, że będzie gorzej z szybkami. Coraz bliżej finiszu. Jak narazie jest tak:

P9050006.JPG

P9050007.JPG

P9050008.JPG

P9050009.JPG

Udało mi się też wreszcie uruchomić silnik:

P9050012.JPG

Hej,

Model wygląda pysznie

Jedno pytanie, dlaczego kalka ("Danger") na ogonie od prawej strony jest do góry nogami? Tak ma być?

pozdrawiam,

k.

Jedno pytanie, dlaczego kalka ("Danger") na ogonie od prawej strony jest do góry nogami? Tak ma być?

Raczej nie. Ale Dragon dał dwie takie same, ta na lewą połowę jest okej, a ta... no cóż... Grunt, że wskazuje zagrożenie.

a tam Cię zbesztam za nieodtworzenie tych nitów przy siatkach
Wlasnie! Czegos mi brakowalo na tej oslonie. Nie bardzo potrafilem to wylapac... Reszta, jak pozostali. Bardzo fajnie wyszlo.

Co do tej strzalki, to nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze byla ona umieszczana na belce tylko od strony wirnika. Oczywiscie moge sie mylic.

Co do tej strzalki, to nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze byla ona umieszczana na belce tylko od strony wirnika. Oczywiscie moge sie mylic.

Nie wiem jak było to w Wietnamie, ale ja zasugerowałem się zdjęciami współczesnego niemieckiego Huey'a z Kagero Topshots gdzie dwie czerwone strzałki są po obu stronach belki ogonowej. Dragon w instrukcji również zaleca obie kalki. Ale chyba gafę strzelili z tym odwróconym danger... Mogłem sobie z tym poradzić poprzez cięcie kalki... Jakoś na początku na to nie wpadłem, tylko działałem... ps:

Jako że od dłuższego czasu nie mogę zajmować się modelarstwem (20 miesięczny szkodnik w domu) proszę powiedz co to jest filtr i jak go nakładałeś oraz co to są rainsy. Wybaczcie niedouczonemu

Filtr to silnie rozcieńczona farba (5% farby + 95 % rozpuszczalnika) napylana z aerka na model celem zmiany jego koloru, odcieniu, wyrównania kolorów, stłumienia ich, wypłowienia. Mój model był dla mnie na przykład zbyt brązowo-zielony dlatego napyliłem nań żółty celem rozjaśnienia. Więcej o filtrach tutaj (ang):

http://www.missing-lynx.com/rw/filters/filters.htm

Rainsy(moja literówka) to ślady jakie deszcz zostawia na pojazdach zakurzonych, wymywając brud z zakamarków i takie tam. Ogólnie to trudna technika i dopiero ją próbuję. Więcej o niej tutaj (ang):

http://www.missing-lynx.com/rw/rain/rain.htm

Edytowane przez Gość

Czy przypadkiem filtry nie są jednak nakładane pędzlem?

Można i pędzlem. Tak jest nawet w poradniku który zapodałem. Ale ja wole z aerka, bo wtedy nie rozmazuje mi się wash (jeżeli filtry i wash są olejne to tak się dzieje). Każdy robi jak lubi

Czytałem kiedyś polski artykuł MiG`a w którym pisał, że filtr nakłada się pędzlem. Podobnie jak wash, tylko, że w washu dajesz dużo farby, żeby dostała się w zakamarki, podczas gdy w filtrach nakładasz mniejszą ilość farby (rozcieńczonej), tak żeby się rozpłynęła na płaskich powierzchniach. Byś może, to co robisz aerografem, ma jeszcze inną nazwę? Cholera wie, i nie ma to znaczenia, jak dla mnie, byle by był efekt.