madeira Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Napiszę jeszcze tu. Faktycznie model stoi prosto, tzn nie opada na dziób. Widać to ładnie jak są wszystkie segmenty bocznych paneli. Jest inspirujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 16 Marca 2013 Autor Share Napisano 16 Marca 2013 Cześć! Oto co ostatnio udało mi się zrobić. Jest to skrzynka, w której znajduje się "telefon" zewnętrzny piechoty, połączony z intercomem (wewnętrzny system łączności) załogi czołgu. Oryginalnie Tamiya odlała to na błotniku i na dodatek nie wyglądało to tak jak powinno. Więc w ruch poszła piłka i szpachla. Ostatecznie w złomie modelarskim znalazłem ten element wykonany przez Academy, i dodałem nieco detali, oraz zrobiłem podstawkę. Oryginalnie Academy przewidziało to jako 1 element, mi po tych wszystkich przeróbkach udało się zwiększyć ilość części do 30 Tak wygląda podstawka, wraz z osłoną kabla, (skrzynka to trochę inny typ) A to moje wypociny( nie jest idealnie, ale lepiej nie umiem ): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 16 Marca 2013 Share Napisano 16 Marca 2013 A potrzeba lepiej ładnie ci wyszła niema to jak samemu coś zmajstrować a jak jeszcze się uda to ; człowiek nie wychodzi z zachwytu . Dużo jeszcze do malowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 16 Marca 2013 Autor Share Napisano 16 Marca 2013 Dzięki Mirku W sumie to już końcówka składania, jeszcze tylko dokończę tył, ostatni segment fartuchów, parę dupereli i koniec. Ale moje tempo nie jest zbyt szybkie, więc myślę, że dopiero pod koniec Kwietnia zacznę się bawić w malowanie. Chociaż chciałbym przyspieszyć, bo już powoli chciałbym zabierać się za następny temat, a powiedziałem sobie, ze dopóki tego nie skończę, to nie wezmę się za nic innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Cześć! Na szczęście są święta, więc mogłem trochę podziałać. Zająłem się tyłem wozu, gdzie jak widać pojawiły się tylne światła wraz z kwadratowymi osłonami, które musiałem zrobić sam, równiez samemu musiałem wykonać tylne mocowanie opancerzenia dna kadłuba, gdyż to co dał Legend było nie do przyjęcia- za małe, poskręcane, i w ogóle kicha. Pojawił się też uchwyt transportowy lufy. Pochodzi on z Academy, ponieważ temu z Tamiyi daleko do oryginału. Koniec gadania, oto zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Patrząc na niektóre prace można się kompleksów nabawić. Piękny detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 1 Kwietnia 2013 Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Jk dla mnie to podoba się bardzo , szekle to jakiej firmy ? bo muszę sobie też sprawić a te są cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2013 Dzięki za komentarze Mirku, szekle to produkt Abera do czołgów.... radzieckich z 2 wojny Ale do IDF'u pasują idealnie http://www.jadarhobby.pl/aber-r18-szekle-do-radzieckich-czolgow-kw1-kw2-js2-135-p-15796.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Salwiczek Napisano 4 Kwietnia 2013 Share Napisano 4 Kwietnia 2013 Rewelacyjna praca, widać ogrom włożonego w to czasu i serca. Życzę jak najwięcej czasu na modelowanie właśnie, tak żebyśmy szybko mogli oglądać malowanie i gotowy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Dzięki Salva. Będę się starał pomalować to jak najszybciej, bo już inny model czeka w kolejce. Na razie muszę poczekać na parę drobiazgów, które zamówiłem żeby Magacha ukończyć. Tymczasem w bonusie dorzucam filtr powietrza z mocowaniem łopaty. Z tym mocowaniem użerałem się przez cały dzisiejszy dzień, składa się to razem z łopatą z ok. 32 elementów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Ostra jazda Panie. Ale rozumiem Cię doskonale. Ja lufę do IIID składałem kilka wieczorów. Ale efekt warty zachodu i w Twoim i w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekw Napisano 15 Kwietnia 2013 Share Napisano 15 Kwietnia 2013 To ja z moimi cofającymi się umiejętnościami modelarskimi- mam w ostatnim czasie problemy żeby cokolwiek przykleić prosto i bez zacieków z kleju wokoło mogę się schować. Szacunek za potężne umiejętności modelarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 15 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2013 Z tymi umiejętnościami to bym nie przesadzał, z mniejszymi szczegółami zdarza mi się walczyć całymi godzinami, a i na końcu stwierdzam, że można było to wykonać lepiej lub bardziej szczegółowo. Będę musiał chyba w końcu zainwestować w jakieś szkło powiększające bądź lupę Z tym przyklejaniem nie jesteś sam, mi rzadko kiedy udaje się coś prosto przykleić za pierwszym razem, dobrze, że używam CA i Debondera. Bez tego nie dałbym rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2013 Cześć! Po krótkiej przerwie wróciłem do roboty. Udało mi się w końcu w 100% ukończyć wieżę pojazdu. Doszły anteny, relingi wokół kosza, detale na uchwytach lin, słuchawka wraz z kabelkiem, oraz przerobiłem nieco szperacz przy karabinie dowódcy. Dziś planuję jeszcze położyć na wieżę podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2013 Share Napisano 25 Kwietnia 2013 Nie znam się na tych izraelskich wynalazkach, ale przyznaję że co raz bardziej mi się podobają. Barthass powiedzieć Ci że wymiatasz tym modelem, to za mało. Pokłony biję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Cześć! Dzięki Grzegorz, no staram się jak mogę, co by ten mój wytwór jak najbardziej przypominał Magacha Tak oto prezentuje się wieża po podkładzie, czas dokończyć kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 To zmierza nieuchronnie w kierunku arcydzieła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 To zmierza nieuchronnie w kierunku arcydzieła... - bezwarunkowo, jak mawiała na końcu opowieści jedna postać ze znanego komiksu. Ja jestem ciekaw, jak to zostanie pomalowane w tych zakamarkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 O ja p....le! kto chce wszystkie moje modele??Bo po obejrzeniu tej relacji zmieniam hobby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAMIL90 Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Dawno nie zaglondalem na forum a tu powstajo takie modele .Przepraszam za blendy ale przez naibliszy okres bende pisal z telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 9 Maja 2013 Share Napisano 9 Maja 2013 Zbieram szczenę z gleby Jeden z najlepiej zdetalowanych modeli jakie w życiu widziałem. Podziwiam Twoje umiejętności i wiedzę. Gratulacje za podejście i wykonanie, a to dopiero wieża. Podejrzewam, że po pokazaniu całości spora część którzy udzielają się na forum zmieni hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Maja 2013 Autor Share Napisano 9 Maja 2013 Dzięki za dobre słowa koledzy, to motywuje do dalszej roboty, ale też powoduje dużą presję, żeby malowanie również trzymało poziom (o to się boję najbardziej ) Co do zakamarków, łatwo nie będzie, ale myślę, że jakoś aerografem i pędzlem dojdę wszędzie. Obecnie widać, że niektóre zakamarki są niedomalowane. A powodem jest to, że użyłem podkładu w sprayu, i nie mogłem regulować ilości farby i ciśnienia, więc żeby nie zalać szczegółów (szczególnie bałem się o powierzchnie antypoślizgowe) trzymałem puszkę w dosyć dużej odległości od modelu. Bulik, prawdę mówiąc sam nie wiem co jest powodem takiego, a nie innego mocowania magazynków, może chodzi o to, żeby dowódcy nie zasłaniać widoku? Taki system mocowanie występuje nie tylko na wszystkich Magachach, ale też u wszystkich wersji Merkaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Dawno nie zaglondalem na forum a tu powstajo takie modele .Przepraszam za blendy ale przez naibliszy okres bende pisal z telefonu. Pomijam kwestię polskich znaków, ale pisanina z telefonu nie zwalnia z przestrzegania zasad ortografii... przepraszam za offtop, ale...musiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 10 Maja 2013 Autor Share Napisano 10 Maja 2013 Bulik, jakoś nie wydaje mi się, żeby dowódca miałby problemy z wyjściem, gdyby magazynek był prostopadły do karabinu, tym bardziej, że taki sposób mocowania Izraelczycy stosują na pojazdach konstrukcyjnie bardzo się różniących. Ja dalej będę trwał przy wersji, że taki sposób mocowania magazynku daje dowódcy większe pole widzenia np. gdy obserwuje teren przez właz w pozycji półotwartej. Gąski zostaną takie jak widać, czyli od Merkawy Mk.1. Niestety te od Merkawy 2D są dostępne tylko żywiczne, a ja w tej kwestii nie ufam Legendowi- we wszystkich zestawach jakie miałem z Legend gąsienice nadawały się tylko na śmietnik. Merytorycznie będzie dobrze, gdyż Magachy wykorzystują oba typy gąsienic, czasami nawet jednocześnie Kolejne zdjęcia będą, jak mi w końcu przyślą graty do skończenia kadłuba, jak na razie czekam, i czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 10 Maja 2013 Share Napisano 10 Maja 2013 Miodzio detal. Zasiadam w loży! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi