Skocz do zawartości

Pzkpfw IV Ausf H Dragon 1:35 - odsłona druga

Demonion

Rekomendowane odpowiedzi

czy to założenie ma ręce i nogi

No założenie w sumie dobre, ale teraz trzeba pamiętać, że latem 1944 roku cała dywizja "Totenkopf" miała tyle PzKpfw IV ile wystarczało do wypełnienia jednej kompanii. Czyli właśnie pomiędzy 18-25 sztuk (zależy od miesiąca).

Z braku czołgów zakładano, że częściowo II. batalion pancerny będzie uzupełniony StuGami (zresztą tak jak w większości dywizji pancernych W-SS).

W efekcie w tym samym batalionie pancernym było też około 20 StuGów, które pewnie też "łapały się" na tą samą numerację.

No i teraz konia z rzędem temu kto powie, które numery zostały przydzielone czołgom, a które StuG-om, a które w ogóle nigdy nie zostały użyte.

• Odpowiedzi 128
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No i teraz konia z rzędem temu kto powie, które numery zostały przydzielone czołgom, a które StuG-om, a które w ogóle nigdy nie zostały użyte.

Przekopałem się przez jedną z szafek i znalazłem strukture II Batalionu 3SS z połowy lipca i jeśli chodzi o kompanie i ich nasycecenie Stugami to wq źródła wygląda to następująco:

5k: 2-IV, Stug-9

6k: 9-IV

7k: 14-IV

8k: 2-IV, Stug-12

9k: 15-tygrysów

Tylko teraz pojawia się problem czy jest to stan liniowy nie uwzględniający pojazdów znajdujących się w długiej lub krótkiej naprawie lub odwrotnie. Więc chyba można zaryzykować wymalowanie nr 745 bo może 4 plt miał pełen stan

To był pełny stan, ale też w naprawie znajdowało się zaledwie kilka Pz IV (3-4 sztuki), więc ryzyko błędu nie duże.

Coś trzeba wybrać, więc pewnie może być i 4. pluton.

Edit:-------------

Aha! No i zawsze jeszcze zostaje sztab II. batalionu.

Np. PzKpfw IV z numerem II03.

Więc mając dzień wolny postanowiłem opylić IV, użyto pigmentów miga: jasny pył, ziemia europejska, pył gliniany. Efekt który chciałem uzyskać chyba się udał i polegał on na wyblaknięciu kolorów ale czy to tak powinno wyglądać to nie wiem.

CIMG2984.JPG

CIMG2985.JPG

CIMG2986.JPG

CIMG2987.JPG

Jakoś tak nie za bardzo chyba to widać.

Słabe zdjęcia, brak kontrastu, jak rozmydlone, niedoświetlone a więc trudno ocenić, ale na oko wydaje się, że osiągnąłeś efekty wyblaknięcia.

Ciut lepsze zdjęcia zrobiłem bo wczoraj chyba coś pomieszałem w ustawieniach, więcej już nie wycisnę z tego aparatu.

CIMG2990.JPG

CIMG2989.JPG

CIMG2988.JPG

Do zrobienia pozostała wieża i gąski i jakieś inne duperele. Na chwilę obecną czy wykonana praca jest do przyjęcia?

Jak dla mnie jest jak najbardziej w porządku ! Czy do przyjęcia to kwestia indywidualna i raczej Ty sobie musisz odpowiedzieć, bo Ty jesteś głównym "przyjmującym model" . Mnie już na forach różne rzeczy wypisywali, że zimmerit przypomina rozmoknięte gofry, że numer nie jest symetryczny, że krzywo naniesiony - a we wszystkich przypadkach podpierałem się fotami archiwalnymi. Jeden czołg miał równiutki zimmerit, a inny "ja gofry".

Panzer IV H na mnie czeka, więc podglądam. Jak dla mnie super wykonanie !

Jak dla mnie jest jak najbardziej w porządku ! Czy do przyjęcia to kwestia indywidualna i raczej Ty sobie musisz odpowiedzieć, bo Ty jesteś głównym "przyjmującym model" . Mnie już na forach różne rzeczy wypisywali, że zimmerit przypomina rozmoknięte gofry, że numer nie jest symetryczny, że krzywo naniesiony - a we wszystkich przypadkach podpierałem się fotami archiwalnymi. Jeden czołg miał równiutki zimmerit, a inny "ja gofry".

Panzer IV H na mnie czeka, więc podglądam. Jak dla mnie super wykonanie !

Dzięki za dobre słowo, to jest model w którym już wykorzystuję wszelkie rady i wskazówki przekazane przed bardziej doświadczonych i poprostu jak się coś robi pierwszy raz to wypada potwierdzić swą torię z zaawansowaną praktyką

• 3 weeks later...