Skocz do zawartości

Zapowiedzi i nowości TAKOM

Paweł Czarnocki

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, India napisał:

Czy tak trudno zobaczyć, co było 2-3 posty wcześniej??!

Początkowo nie było wszystkiego w jednym poście.

Tak ukazywały się informacje - 

16 sierpnia 2024 -

https://www.facebook.com/photo/?fbid=945087200754398&set=pcb.945087274087724

22 sierpnia 2024 -

https://www.facebook.com/photo/?fbid=948882287041556&set=pcb.948882477041537

25 sierpnia 2024 -

https://www.facebook.com/photo?fbid=950958870167231&set=pcb.950959123500539

Gdybyś to obserwował na bieżąco to byś wiedział dlaczego dodawałem poszczególne - nowe fotki. 

2 godziny temu, India napisał:

Nie wkleił w poprzednim 

Zawsze można edytować posty.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
11 minut temu, Seb napisał:

Ciekawe jak będzie ze skłądalnością i merytoryką?

Też się zachwycałem nad ramkami Tygrysa od Takoma, a w trakcie budowy dostałem tyle razy w twarz,

że nawet ta cena nie zdołała tego zrekompensować.

Składać się składa, jest na forum jedna relacja; w skrócie to fotele i silnik są za małe bo przez grubość plastiku ucieka jakieś 1.5mm ze środka i przeskalowali wszystkie bebechy jakoś tak nielogicznie. Brakuje wycięcia w pancerzu na łokieć radiooperatora i kanapa z tyłu jest za niska.  Figurant po złożeniu też jakoś dziwnie wygląda.

-> za dużo drobnych i cienkich elementów których nie da się poprawnie zrobić w tej technologii.

2 minuty temu, Kalor napisał:

Składać się składa, jest na forum jedna relacja; w skrócie to fotele i silnik są za małe bo przez grubość plastiku ucieka jakieś 1.5mm ze środka i przeskalowali wszystkie bebechy jakoś tak nielogicznie. Brakuje wycięcia w pancerzu na łokieć radiooperatora i kanapa z tyłu jest za niska.  Figurant po złożeniu też jakoś dziwnie wygląda.

-> za dużo drobnych i cienkich elementów których nie da się poprawnie zrobić w tej technologii.

Faktycznie, sam przeglądałem tą relację. Zmylił mnie Kamil bo myślałem że to któryś z tych zapowiedzianych.

20 godzin temu, Kalor napisał:

podobne uwagi pojawiają się w komentarzach pod recenzją

5 minut temu, Kalor napisał:

Były też omawiane na forum. A żeby nie brzmieć tak negatywnie to model nie wygląda źle i większość tych przeróbek można zrobić samemu, więc nie jest tak źle.

Może i nie jest źle, ale z drugiej strony to nowość a nie model nastoletni itd, więc mogli się przyłożyć, za bardzo chyba nie wynikali w błędy dragona to i tu nie wiele poprawili od siebie, albo i gorzej miejscami, pewnie się nie chciało im szukać  bo i tak 90 i parę procent nie wniknie w szczegóły a i tak kupi, takie to nowości.

• 1 month later...

Cena Czyni Cuda.

Innymi słowy przystępność cenowa modeli tej firmy  powoduje , że większość nabywców przymyka oko na problemy występujące w zestawach . Modele nie są drogie , atrakcyjnie opakowane wszelkie inboxy robią wrażenie , bo na ramkach dużo detali, są blaszki , gąsienice w formie ogniw i pasków.  Innymi słowy wszystko jest OK do momentu gdy nie zaczniesz sklejać , albo patrzeć w dokumentację . I nagle się okazuje , że :

- ogólny poziom spasowania  lata świetlne za Tamiyą,

- ogólnie bryła jest OK, ale detale już nie , rozmieszczenie detali to często fantazja , albo wynik przyjęcia , że dany element ma być wspólny dla x zestawów,

- Ułożenie kół jezdnych w jednej linii stanowi dla Takoma , cały czas wyzwanie , połówki kół cierpią na brak współosiowości i do tego jeszcze dochodzą spore przesunięcia to powoduje, że  często jest tak, że gdzieś w modelu ułożenie gąsienic na kołach trzeba maskować , bo coś albo nie przylega, albo jest krzywo , Kołki montażowe i otwory wpustowe, albo za małe , albo za duże. Zestawowe gąsienice w  zaproponowanej formie  też sprawy nie ułatwiają.

-  rozwiązania technologiczne  mocno udziwnione przy ogólnie słabym spasowaniu modelu pomysły typu " przyklej wszystkie części do kazamaty Stug-a , a potem przyklej do wanny całą kazamatę"  owszem jest rodem z niektórych  instrukcji Tamiyi , ale tam będzie jedna część do drugiej pasować , a w Takomie niekoniecznie .

Ja się niestety na Takomie mocno zawiodłem stąd taka krytyczna moja ocena. A niestety jeszcze parę modeli na półce na rozgrzebanie czeka.

Reasumując pomimo korzystnej ceny, ani to model dla początkującego ( dla niego Tamiya  ) , ani dla doświadczonego ( czytaj oczekującego czegoś więcej  - bo dla niego jest choćby Dragon )

• Like 2
  • Confused 1

2 godziny temu, merlin_70 napisał:

Cena Czyni Cuda.

Innymi słowy przystępność cenowa modeli tej firmy  powoduje , że większość nabywców przymyka oko na problemy występujące w zestawach . Modele nie są drogie , atrakcyjnie opakowane wszelkie inboxy robią wrażenie , bo na ramkach dużo detali, są blaszki , gąsienice w formie ogniw i pasków.  Innymi słowy wszystko jest OK do momentu gdy nie zaczniesz sklejać , albo patrzeć w dokumentację . I nagle się okazuje , że :

- ogólny poziom spasowania  lata świetlne za Tamiyą,

- ogólnie bryła jest OK, ale detale już nie , rozmieszczenie detali to często fantazja , albo wynik przyjęcia , że dany element ma być wspólny dla x zestawów,

- Ułożenie kół jezdnych w jednej linii stanowi dla Takoma , cały czas wyzwanie , połówki kół cierpią na brak współosiowości i do tego jeszcze dochodzą spore przesunięcia to powoduje, że  często jest tak, że gdzieś w modelu ułożenie gąsienic na kołach trzeba maskować , bo coś albo nie przylega, albo jest krzywo , Kołki montażowe i otwory wpustowe, albo za małe , albo za duże. Zestawowe gąsienice w  zaproponowanej formie  też sprawy nie ułatwiają.

-  rozwiązania technologiczne  mocno udziwnione przy ogólnie słabym spasowaniu modelu pomysły typu " przyklej wszystkie części do kazamaty Stug-a , a potem przyklej do wanny całą kazamatę"  owszem jest rodem z niektórych  instrukcji Tamiyi , ale tam będzie jedna część do drugiej pasować , a w Takomie niekoniecznie .

Ja się niestety na Takomie mocno zawiodłem stąd taka krytyczna moja ocena. A niestety jeszcze parę modeli na półce na rozgrzebanie czeka.

Reasumując pomimo korzystnej ceny, ani to model dla początkującego ( dla niego Tamiya  ) , ani dla doświadczonego ( czytaj oczekującego czegoś więcej  - bo dla niego jest choćby Dragon )

Ciekawa opinia nie kleiłem jeszcze żadnego Takoma.

Co mnie np zastanawia czasami jak ludzie mówią że mają problem ze spasowaniem czegoś. A gdy ja np kleje ten sam model to nie ma z tym problemu. Może to wina konkretnego modelu- źle spakowany i wyginają się elementy nie mam pojęcia.

Z kołami to nie tylko takomowi się zdarzyło wiec tragedii nie ma.

Czasami trzeba zaufać intuicji i zrobić coś wbrew instrukcji aby było dobrze. W twoim przypadku ja bym  wkleił kazamatę a potem drobnice z prostego powodu- uniknięcia uszkodzeń drobnicy.

Może dlatego że ja uznaję zasadę 3-5 razy sprawdź raz klej.

Co dobrego zrobił Takom.

Poruszył rynek ich modele kosztują mniej i teraz nagle wszyscy sprzedają modele Dragona o 30-40% taniej niż rok czy dwa lata temu. 

Takom pokazał że się da i za nimi w ślady poszedł RFM co wymusiło sytuacje gdzie trzeba obniżać ceny.

• Like 5