johnrambo Napisano 18 Lutego 2024 Napisano 18 Lutego 2024 (edytowane) Będziecie sklejać wszystkie 3 ? mój doszedł - chyba ok, zauważyłem u siebie, że plastikowa lufa (ten grubszy odcinek) jest krzywa. Ciekawe czy aluminiowa będzie zawsze w zestawie... Edytowane 20 Lutego 2024 przez johnrambo Cytuj
Evildead Napisano 26 Lutego 2024 Napisano 26 Lutego 2024 Takom jedzie z koksem , załadowane jak talala Cytuj
meser262 Napisano 3 Marca 2024 Napisano 3 Marca 2024 W dniu 16.02.2024 o 19:19, meser262 napisał: Kopuła D-cy na modelu późnym - uważać przy montażu - źle ustawione wcięcia. Ta sama sytuacja przy wersji/ach - średnich - Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
AchtungCancer Napisano 12 Marca 2024 Napisano 12 Marca 2024 Pytanie o Tygrysa, jeżeli ktoś już zaczął go składać. Na Track-Linku Byrden zwrócił uwagę, że wydaje się istnieć problem ze spasowaniem boków i tyłu kadłuba, jakby albo tylna płyta była za wysoka albo bok za niski. Przejrzałem relacje z budowy dostępne w necie i rzeczywiście się to w nich powtarza w różnym stopniu. Czy ktoś miał okazję przeanalizować to zagadnienie na własnym modelu? Cytuj
Seb Napisano 30 Marca 2024 Napisano 30 Marca 2024 (edytowane) W dniu 12.03.2024 o 14:31, AchtungCancer napisał: Pytanie o Tygrysa, jeżeli ktoś już zaczął go składać. Na Track-Linku Byrden zwrócił uwagę, że wydaje się istnieć problem ze spasowaniem boków i tyłu kadłuba, jakby albo tylna płyta była za wysoka albo bok za niski. Przejrzałem relacje z budowy dostępne w necie i rzeczywiście się to w nich powtarza w różnym stopniu. Czy ktoś miał okazję przeanalizować to zagadnienie na własnym modelu? Na razie taki policzek wyszedł: To coś co naklejamy na zbiorniki paliwa jest za wysokie. A to coś to ma chyba imitować drewnianą osłonę zbiorników. Nie wklejajcie tego bo i tak nie będzie tego widać, a jeden kłopot z głowy. Piny bocznego panelu nie pasują do otworów, ale tylko lewego. Ciekawostka że taki problem też występuje u Dragona. Zaraz sprawdzę co z tym tyłem. Edit. Obalam teorię Byrdena, wszystko pasuje, ale podobnie jak u Dragona czy RFM trzeba zachować uwagę przy montażu i sprawdzić najpierw na sucho. Zalecam najpierw wklejenie tylnej płyty, a potem dopasowanie boków kadłuba. Zawsze można rozwiercić otwory ustalające na bokach, wtedy mamy możliwość niewielkiego ruchu bocznymi panelami. Ciekawy jestem czy u Takoma da radę zamknąć bez kombinowania tyle klapy nad wentylatorami. Dragonowi i RFM to się nie udało co niestety u wielu współmodelarzy widać. Edytowane 30 Marca 2024 przez Seb 3 1 Cytuj
AchtungCancer Napisano 31 Marca 2024 Napisano 31 Marca 2024 W dniu 30.03.2024 o 12:32, Seb napisał: Na razie taki policzek wyszedł: To coś co naklejamy na zbiorniki paliwa jest za wysokie. A to coś to ma chyba imitować drewnianą osłonę zbiorników. Nie wklejajcie tego bo i tak nie będzie tego widać, a jeden kłopot z głowy. Piny bocznego panelu nie pasują do otworów, ale tylko lewego. Ciekawostka że taki problem też występuje u Dragona. Zaraz sprawdzę co z tym tyłem. Edit. Obalam teorię Byrdena, wszystko pasuje, ale podobnie jak u Dragona czy RFM trzeba zachować uwagę przy montażu i sprawdzić najpierw na sucho. Zalecam najpierw wklejenie tylnej płyty, a potem dopasowanie boków kadłuba. Zawsze można rozwiercić otwory ustalające na bokach, wtedy mamy możliwość niewielkiego ruchu bocznymi panelami. Ciekawy jestem czy u Takoma da radę zamknąć bez kombinowania tyle klapy nad wentylatorami. Dragonowi i RFM to się nie udało co niestety u wielu współmodelarzy widać. Dziękuję za weryfikację. Cytuj
_LazyMan_ Napisano 2 Kwietnia 2024 Napisano 2 Kwietnia 2024 Już się ślinię na samą zapowiedź: 1 Cytuj
meser262 Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 No.2201 https://www.facebook.com/photo/?fbid=862099445719841&set=pcb.862099955719790 No.2202 https://www.facebook.com/photo/?fbid=862100159053103&set=pcb.862100372386415 Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
_LazyMan_ Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 Super sprawa. Mam nadzieję, że cena będzie taka jak wcześniejszych wersji. Cytuj
caughtinthemiddle Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 41 minut temu, _LazyMan_ napisał: Super sprawa. Mam nadzieję, że cena będzie taka jak wcześniejszych wersji. Jeśli już to tylko na początku - na pierwszy rzut tygrysów Takom dawał dodatkowy rabat dystrybutorom, uzupełnienia są/będą już droższe. 1 Cytuj
Seb Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 1 godzinę temu, _LazyMan_ napisał: Super sprawa. Mam nadzieję, że cena będzie taka jak wcześniejszych wersji. E tam, nic ciekawego. Ale jakby poszli prawem serii i wydali "Knispela" to byłaby ciekawostka. Cytuj
_LazyMan_ Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 52 minuty temu, Seb napisał: E tam, nic ciekawego. Ale jakby poszli prawem serii i wydali "Knispela" to byłaby ciekawostka. Dlaczego uważasz że nic ciekawego ? Nie są warte swojej ceny ? Cytuj
Seb Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 12 minut temu, _LazyMan_ napisał: Dlaczego uważasz że nic ciekawego ? Nie są warte swojej ceny ? Nie no dla nowicjuszy w temacie jak najbardziej są warte ceny, ale dla mnie to nic nowego 2 Cytuj
_LazyMan_ Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 Uff, bo już myślałem, że znowu wtopiłem. Bo ja jestem wysokiej klasy specjalistą od podejmowania złych decyzji. Cytuj
Rafał B Napisano 3 Kwietnia 2024 Napisano 3 Kwietnia 2024 13 minut temu, _LazyMan_ napisał: Uff, bo już myślałem, że znowu wtopiłem. Bo ja jestem wysokiej klasy specjalistą od podejmowania złych decyzji. Seb zwyczajnie jest już zblazowanym tygrysofilem, na niejednym już zęby połamał 1 Cytuj
meser262 Napisano 4 Kwietnia 2024 Napisano 4 Kwietnia 2024 Opakowania - https://www.facebook.com/photo?fbid=863177332278719&set=pcb.863177465612039 Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
panDespota Napisano 4 Kwietnia 2024 Napisano 4 Kwietnia 2024 Nie znam się na tygrysach. Ten właz to się dało tak otworzyć? Cytuj
meser262 Napisano 5 Kwietnia 2024 Napisano 5 Kwietnia 2024 Jeszcze jedno opakowanie - Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
panDespota Napisano 5 Kwietnia 2024 Napisano 5 Kwietnia 2024 (edytowane) 11 godzin temu, johnrambo napisał: Tygrys nr F01 Ciekawa sprawa z tym włazem kopułki dowódcy, ale jest kwit. Wygląda na to że ten nietypowy składak też miał nietypową modyfikacje. Z tego co mi właśnie w głowie świtało to był tam standardowo przyspawany taki ogranicznik otwarcia stąd moje pytanie. Druga sprawa na zdjęciu oryginału nie widać elementu zaznaczonego na czerwono, a na modelu widzę że jest. Gdyby był, też nie otworzono by tak włazu na 180 stopni. Edytowane 5 Kwietnia 2024 przez panDespota Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi