Jump to content

T-34/76 ChTZ 1:35

Tenggeri
 Share

Recommended Posts

Przedstawiam mój najnowszy ulepek, T-34 Tamiyi w malowaniu zimowym. Pierwszy raz robiłem malowanie zimowe. Myślę, że nie wyszło najgorzej. Warsztat tutaj: viewtopic.php?f=87&t=38359

2z8o.jpg

ui8q.jpg

zk6l.jpg

icpl.jpg

1w3r.jpg

zj8j.jpg

shfs.jpg

qebq.jpg

aa67.jpg

gm47.jpg

Proszę, podzielcie się spostrzeżeniami i radami, ewentualnie czekam na konstruktywną krytykę.

Jest ok! Jeśli jednak chodzi o mnie to trochę za bogato z rdzą. Koledzy miałem przez kilka lat pancerkę w 1:1 na codzień i wierzcie mi, rdza to rzadkość. Polecam również uwadze filmiki z youtube przedstawiające wydobywanie pojazdów z okresu wojny z bagien, torfowiski itp.... Pełno tam, gliny, błota i wszystkiego innego, ale rdzy? I to po 70 latach! Ale to autor dyktuje warunki. Pozdrawiam!

Moim zdaniem jest w sam raz, ten rdzawy kolor nie jest za czerwony i nie razi, także, może on uchodzić za nagromadzoną glebę po prostu. Gratuluję ukończonego modelu.

Bardziej to wygląda na obłocenie niż rdzawe zacieki. :

Taki był plan, że jest to ziemia zgromadzona w zakamarkach, ale po zafixowaniu pigment nabrał takiej rdzawej barwy. Najważniejsze, ze się podoba

Jeśli chodzi o efekty ubrudzenia i styrania pojazdu to wielkie brawa bo efekt prawdziwości jest zajefajny ale jeśli chodzi o odwzorowanie oryginału to niestety wygląda tak jak by czołg przejechał co najmniej spod Moskwy aż po sam Berlin bez przerwy w walce, czym pobiłby niewątpliwy rekord należący do naszego RUDEGO 102

Zgadzam się z drago101 w zupełności w końcu to wojsko i załoga (nawet w CCCP) która zaniedbałaby tak pojazd trafiłaby z miejsca do karnego batalionu

Jeśli chodzi o efekty ubrudzenia i styrania pojazdu to wielkie brawa bo efekt prawdziwości jest zajefajny ale jeśli chodzi o odwzorowanie oryginału to niestety wygląda tak jak by czołg przejechał co najmniej spod Moskwy aż po sam Berlin bez przerwy w walce, czym pobiłby niewątpliwy rekord należący do naszego RUDEGO 102

Zgadzam się z drago101 w zupełności w końcu to wojsko i załoga (nawet w CCCP) która zaniedbałaby tak pojazd trafiłaby z miejsca do karnego batalionu

Akurat z tym to różnie bywa, tutaj mam fotkę Panthery, która też za czysta nie jest.

ChomikImage.aspx?e=D_ROtTG4weOmwvRYER572r2HZmt0zG9ryTyPZkeAgpilC0dZgfAyWcYfGao1kHzREoQo95OhG1freuxRH27YMF9_E3GjUOrHikc-SjaYk1I&pv=2

*foto ze zbiorów Krisowni

Skoro niemieckie wozy potrafiły być tak ufajdane, to ruskie tym bardziej Swoją drogą wiadomo, jak w zimie puści trochę mróz robi się błotko, które lepi się do wszystkiego, wystarczyło przez takie bajorko przejechać 40 km/h i mamy czołg styrany po samą wieżę

tutaj mam fotkę Panthery, która też za czysta nie jest.

fotka za ostra nie jest i tak na prawdę nie za bardzo widać co tam jest brudem a co farbą czy zupełnie czymś innym że o rdzy nie wspomnę...

Powtórzę : sam efekt styrania wyszedł smakowicie natomiast uważam że w tym konkretnym przypadku stopień zafajdania pojazdu jest za duży i nie chodzi mi o ilość błota bo ta zawsze jest względna tylko o stan farby, rdzy i wszelakiej maści otarć a ten rudy nalot na pancerzu to owszem można by uznać za okurzenie tyle że suchym latem a nie zimą czy wiosną dlatego pozostanę przy swoim zdaniu

Gratulacje!Do śladów eksploatacji podszedłeś bardzo śmiało i moim zdaniem wygląda to całkiem fajnie,jednak uważam że tak "zmęczony" pojazd dużo zyskałby na ładnie dobranej i wykonanej podstawce.Pomyśl coś w tym temacie.

No i jeszcze jedno. W wielu teciakach tak jest robione, może i tutaj tak właśnie miało być, tego nie wiem. Zamknięte wizjery na włazie kierowcy-mechanika. Odbiera to w moim odczuciu wiele dynamice pojazdu. Ale wielu na to nie zwraca uwagi.

Model mi się podoba choć moim zdaniem trochę zaszalałeś z brudzeniem. Ale przecież jest to twój model i ważne żeby tobie się podobał.

No i jeszcze jedno. W wielu teciakach tak jest robione, może i tutaj tak właśnie miało być, tego nie wiem. Zamknięte wizjery na włazie kierowcy-mechanika. Odbiera to w moim odczuciu wiele dynamice pojazdu. Ale wielu na to nie zwraca uwagi.

Zgadzam się z przedmówcą.

W bardzo wielu modelach teciaka widuje się zamknięte wizjery kierowcy-mechanika. A już szczególne dziwnie to wygląda na podstawkach które mają przedstawiać pojazd w ruchu.

Moja ulubiona wersja Teciaka z wieżą tłoczoną. Malowanie zimowe-miód ze śladami zużycia deczko, ale naprawdę deczko poszalałeś Ale i tak jest super