xmald Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Etrich Taube, produkowany przez wiele wytwórni pod nazwą Taube był to pierwszy samolot wykorzystywany w lotnictwie wojskowym w Niemczech od 1910 roku aż do sierpnia 1914. Pomimo kojarzącej się z pokojem nazwy - Taube - gołąb był pierwszym samolotem na świecie, który dokonał bombardowania z powietrza w listopadzie 1911 r. włoski pilot Giulio Gavotti zrzucił bombę nad oazą Ain Zara w Libii. Samolot został zaprojektowany przez Igo Etricha w 1909 r. i z powodu kłopotów z patentem projekt ten stał się własnością publiczną, w wyniku czego producenci szybko zaczęli kopiować i produkować jako własne konstrukcje. Najpopularniejszy - Rumpler Taube początkowo praktycznie bez zmian w projekcie Etricha... Mimo, że nazwa i kształt konstrukcji kojarzy się z ptakiem, to Etrich zaczerpnął inspiracji tworząc kształt skrzydeł od nasion Zanonia macrocarpa, które opadają powoli ku ziemi dzięki swemu unikatowemu kształtowi. Etrich osiągnął raczej mizerny sukces komercyjny i jedynie dwa egzemplarze jego maszyn używano w niemieckim lotnictwie wojskowym. Co ciekawe samolot posiadał tak dobre własności pilotażowe iż istnieją dwa udokumentowane przypadki iż Taube wzbił się w powietrze (bez pilota!!!) i po wyczerpaniu paliwa łagodnie wylądował. Serdecznie dziękuję Taurusowi od, którego otrzymałem genialny silnik Mercedes DI! O modelu: Zestaw Flashback stanowi fajny początek dla zrobienia ładnego modelu Taube, trzeba jednak trochę poszperać w dokumentacji, ponieważ wnętrza kabin są dość ubogie. Schemat naciągów natomiast można spokojnie sobie odpuścić ponieważ producent ominął chyba połowę naciągów, które znaleźć można było w oryginale. Mnóstwo czasu zajęło mi oglądanie zdjęć tak żeby żadnego nie ominąć. W modelu wykorzystałem ok. 180 śrub rzymskich i kilka więcej naciągów. Malowanie: Gunze, pactra, Humbroll i Revell oraz oleje artystyczne i pastele. Śmigło - produkcja chałupnicza ;o) Z powodu kiepskiej pogody zdjęcia są jakie są... KOLOROWE: Silnik: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Hej, dobrze, że propagujesz swoje dokonania również na tym forum:) Szmatopłatów nigdy dość. Mam nadzieję, że warsztatem KD I też będziesz się tu dzielił? Pytanie dodatkowe: Jak przechowujesz ten model? Masz jakąś szczelną gablotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Czołem, No KD też tu będę pokazywał... Co do gablotki to mam zamykaną na klucz gablotę lekarską wyszperaną na złomowisku - dość ogranicza kurzenie modeli, choć i tak nie da się tego uniknąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Śledziłem Twój warsztat i jestem pod wrażeniem. Ta konstrukcja to sprawdzian dla doświadczonego nawet modelarza. Plastikowa materia niestety uniemożliwia odtworzenie płóciennego, przepuszczającego światło pokrycia skrzydeł, co dodałby lekkości modelowi. Ale to chyba kwestia doświetlenia fotki od dołu. Zastanawiam się, czy ten model da się bezpiecznie chwycić. Liczba naciągów onieśmiela. Kongratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Temat może nie mój...ale wielki ukłon za ten pięknie wykonany model...wspaniale się prezentuje...nie wspomnę już o pracy,którą w to dzieło włożyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Pancerne to to nie jest, a wręcz odwrotnie. Ale musze przyznac że efekt jest naprawde super. Ja to się tylko zastanawiam jak ten biedny pilot coś widział skoro z przodu miał taki wieki silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Lipca 2013 Share Napisano 12 Lipca 2013 Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Bardzo efektowny trudny model. Gratuluję widziałem w warsztacie jak wiele pracy wymagał i precyzji. Chciałbym zobaczyć tego gołębia na żywo. Jeszcze raz gratuluję - Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreator86 Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 o ja pierdziu miódzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1212 Napisano 30 Lipca 2013 Share Napisano 30 Lipca 2013 piękna praca Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Serdecznie dziękuję panowie za tak miłe komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 Temat wrócił, więc wykorzystam to do pytania, skąd dziś wziąć modele wczesnych (ale naprawdę wczesnych) samolotów w 1:48? Była kiedyś taka firma Pyro, ale to już historia. Marzy mi się jakiś Bleriot czy Farman... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 19 Października 2013 Autor Share Napisano 19 Października 2013 Temat wrócił, więc wykorzystam to do pytania, skąd dziś wziąć modele wczesnych (ale naprawdę wczesnych) samolotów w 1:48? Była kiedyś taka firma Pyro, ale to już historia. Marzy mi się jakiś Bleriot czy Farman... Widzę, że marzenia mamy podobne... Zestawy Pyro i inne staruszki nadal cieszą się dużą popularnością i kupić je można ale ibeju często osiągają jak dla mnie za wysokie ceny. Jest również firma AJP Maquettes z Francji - robią modele z blaszek do pokrycia papierem japońskim, jak mam ochotę się podręczyć to sobie oglądam bo tutaj również cena jest wysoka od 300 zł za zestaw (i tak sobie jakiegoś kiedyś kupię ;)) Pozostaje również budowa od podstaw - ostatnio zabrałem się za Santos Dumont Demoiselle - co z tego wyjdzie zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 Heh, AJP też namierzyłem w Internecie, ale za tą cenę bałbym się tego dotknąć. Powoli dojrzewam do zrobienia czegoś od podstaw. Myślałem o Bleriocie XI, ale chyba nie dałbym rady z tą ramą wokół silnika i skomplikowanym zawieszeniem (chyba samochodowym). Wypatrzyłem gdzieś też samolot Borela z 1912, monopłat dość prosty, jak się zdaje. Pozostaje skompletować nieco rurek i drucików i do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 19 Października 2013 Autor Share Napisano 19 Października 2013 To taka wiadomość z ostatniej chwili, właśnie wyczytałem, że inpact/pyro zostało kupione przez firmę Round2 (to już kilka lat temu) i w styczniu mają wypuścić: Bleriot monoplane 1911 Avro biplane 1911 Martin Handasyde 1911 Deperdussin Skoro modele będą nowe może ich ceny również pójdą w dół i w końcu będzie można kupić!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wachmistrz Napisano 19 Października 2013 Share Napisano 19 Października 2013 I to się nazywa owocna dyskusja z konkretnym rezultatem To znaczy pełen lotniczy zestaw Pyro, nie licząc międzywojennych dwupłatów. Nie przegapmy, bracia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 21 Października 2013 Share Napisano 21 Października 2013 pociągnąłem temat i znalazłem w amerykanskich sklepach jako zapowiedz ze stajni Lindberga w kwocie ok..15$ per sztuka, to chyba nie możliwe!! cena jest niezaktualizowana, czy co... K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 21 Października 2013 Autor Share Napisano 21 Października 2013 Czy możesz zlinkować ten sklep? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 22 Października 2013 Share Napisano 22 Października 2013 http://www.towerhobbies.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi