Skocz do zawartości

Pz. VI Tiger I - Late - Tamiya 1:35

Sever

Rekomendowane odpowiedzi

No to super, teraz maluj.

Co do wypuszczenia przy zatrzymaniu to pewno aby nie zostawiać systemu pod ciśnieniem, ale przy starcie? Może żeby ewentualną wodę z cylindra wypuścić? Też nie mam pojęcia.

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 123
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Szczerze to mam lenia, i jak leżał tak leży Chociaż zbieram się, ale ostatnio mamy jeszcze ładne dni więc korzystam na dniach coś zmaluję i wrzucę ;)

No dobra stwierdziłem że po potężnej przerwie i mimo wszelkim przeciwnościom ponownie wytaczam sie z tygrysem na plac boju. Ostatnio sobie go przycieniowalem( dla zasady, bo i tak bedize malowany w ciapki wiec pewno zniknie), psiknałem troche rdzy pod spód (może tym razem poprawnie użyłem płynu do odprysków ) i psiknąłem baze. Dużo jaśniejszą niż poprzednie bo zamówiłem jaśniejszą farbkę H79 zamiast H403 Gunze ( wyszedł mi właściwie piaskowy. Mam zamiar spróbować sobie modulacji i teraz się zastanawiam , rozjaśniać dalej bazę która i tak jest już jasna, czy może przyciemnić vallejowską Green Ochre która jest jak na moje odpowiednikiem H403, jednak kontrast robi się dość spory i na moje chyba niezbyt do siebie pasują.

Mimo srednich zdjęć może mi coś pomożecie

qpv4.jpg

ksho.jpg

Kolor wygląa jasno, dość pustynnie, ale w sumie fajnie, zdaję sobie sprawę ze po kamo, lakierach, washach, weatheringach etc się ściemni, i z tego też powodu nie wiem co dalej Mam nadzieję że wyraziłem się w miarę jasno, w razie czego wybaczcie, dopiero mi się wyzdrowiało po jesiennym przeziębieniu i jest rano

Modulację sobie odpuściłem, valejowa biala nie chce współpracować z gunzem, cóż spróboje na nastepnym modelu, poki co zżarła mnie ciekawość jak będzie wyglądać tygrys w kamo...

rdss.jpg

uypc.jpg

ggpx.jpg

45q9.jpg

jiob.jpg

j71k.jpg

1za7.jpg

gai3.jpg

zqgk.jpg

Nie wygląda to chyba źle, chociaż pare rzeczy jeszcze do poprawki

Fajnie że się podoba, fotki w lepszym oświetleniu zapodam jak tylko się trochę niebo rozchmurzy albo skołuje jakieś sensowne sztuczne oświetlenie, bo póki co jest strasznie ponuro

1o5.JPG

o4s0.jpg

hzwz.jpg

lwfj.jpg

Obiecane ciutkie lepsze zdjęcia plus pomalowane koła i tygrys po drobnych poprawkach malowania. Strasznie wolno bo cierpie na niesamowity brak czasu. Na dniach pójdzie sido kalki i wash. Przyznam że troche sie obawiam nanoszenia kalek na zimmerit

Bardzo ładnie Ci ta bestia wyszła Zgadzam się z przedmówcą w kwestii płynów, choć w jedynym modeli z zimmeritem jaki mam malowałem oznaczenia od szablonów i wolę tę technikę na tego typu powierzchni

Dzięki za odzew Mam płyn pod kalki, kłade to na sido a potem dogniatam papierowym ręcznikiem, zawsze się sprawdza(chyba że to academy ) Ale nie mam płynu który się kładzie na kalkę... myślicie że to wystarczy? Do tej pory kładłem na raczej równych powierzchniach. Przyznam że z perspektywy czasu żałuje że nie kupiłem sobie do tego żadnego szablonu... Było by chyba mniej stresowo

No cóż jutro sobie pewnie z rańca posiedzę trochę nad duperelkami typu lewarki, narzędzia, malowanie i washowanie gęsi, a potem planuje sido i całą reszte łosi

I jescze z takiej beczki dłubaniowej, wiele tygrysów ma z przodu pręt na którym trzymane są zapasowe ogniwa, u mnie w zestawie czegoś takiego nie ma, ale zauważyłem że konstrukcyjnie jest to chyba dość proste więc można by dorobić. Pytanie tylko gdzie to wchodziło, na czym się to trzymało, może jakieś foty macie, albo nawet zdjęcia ze swoich modeli, szekli nie wklejałem są ruchome i ładnie się trzymają na zatrzask więc w razie czego mogę wyjąć szkoda żeby się te pare ogniwek marnowało w pudełku ;)

Mam płyn pod kalki, kłade to na sido a potem dogniatam papierowym ręcznikiem, zawsze się sprawdza(chyba że to academy ) Ale nie mam płynu który się kładzie na kalkę... myślicie że to wystarczy?

Nie.

I jescze z takiej beczki dłubaniowej, wiele tygrysów ma z przodu pręt na którym trzymane są zapasowe ogniwa, u mnie w zestawie czegoś takiego nie ma, ale zauważyłem że konstrukcyjnie jest to chyba dość proste więc można by dorobić. Pytanie tylko gdzie to wchodziło, na czym się to trzymało, może jakieś foty macie, albo nawet zdjęcia ze swoich modeli

command11.jpg

No dobra czyli to mi rozjaśnia sprawę, to że płyn sam pod kalki nie wystarcza komplikuje mi trochę plany.. Co do tego pręta, spawali to po prostu tak? Szekle moge spokojnie dyndające zostawić?

• 1 month later...
Mam płyn pod kalki, kłade to na sido a potem dogniatam papierowym ręcznikiem, zawsze się sprawdza(chyba że to academy ) Ale nie mam płynu który się kładzie na kalkę... myślicie że to wystarczy?

Nie.

I jescze z takiej beczki dłubaniowej, wiele tygrysów ma z przodu pręt na którym trzymane są zapasowe ogniwa, u mnie w zestawie czegoś takiego nie ma, ale zauważyłem że konstrukcyjnie jest to chyba dość proste więc można by dorobić. Pytanie tylko gdzie to wchodziło, na czym się to trzymało, może jakieś foty macie, albo nawet zdjęcia ze swoich modeli

command11.jpg

Fajny, szkoda że taki kiepski:)

• 2 months later...

Tak jak wspominali koledzy to żeby kalka się ładnie ułożyła warto użyć na kalke micro sola, wtedy ładnie wpasuje się w powierzchnię zimmeritu. A tak będzie wyglądać jak naklejona

Ja kalki kładę na sidoluxie i zmiękczam też sidoluhem z zewnątrz. Metoda troszkę pracochłonna. Czas zmięczania i układania kilkanaście minut. Ale kaka siada ja po płynach. Trzeba uważać żeby nie przesadzić, bo kalka się rozmiękczy za bardzo. Przetestowane na różnych powierzchniach i działa. Delikatnie pedzelkiem zwilż sidoluksem kalkę z zewnatrz i układaj w zimmericie. Probemem moż czasem być to, że producent nie przewidział kalki na zimmerit, mam na mysli, że numer, symbol niewielki, po wpadnięciu w zimmerit dodatkowo się skraca. Zniekształca nieco wizerunek np godła. Na prawdziwym czołgu byl malowany na zewnatrz i "nie wpuszczany w rowki".

Ja kalki kładę na sidoluxie i zmiękczam też sidoluhem z zewnątrz. Metoda troszkę pracochłonna. Czas zmięczania i układania kilkanaście minut. Ale kaka siada ja po płynach. Trzeba uważać żeby nie przesadzić, bo kalka się rozmiękczy za bardzo. Przetestowane na różnych powierzchniach i działa. Delikatnie pedzelkiem zwilż sidoluksem kalkę z zewnatrz i układaj w zimmericie. Probemem moż czasem być to, że producent nie przewidział kalki na zimmerit, mam na mysli, że numer, symbol niewielki, po wpadnięciu w zimmerit dodatkowo się skraca. Zniekształca nieco wizerunek np godła. Na prawdziwym czołgu byl malowany na zewnatrz i "nie wpuszczany w rowki".

To żeś wymyślił... producenci robiący kalki pod zimmerit lub nie... zadaj sobie pytanie czy robią też pod załamania pod kątem 45 stopni??

O metodzie zmiękczania sido słyszałem, ale sobie daruje bo w przyszłym tygodniu raczej będe miał Sola i pare innych dupereli i ruszam z tym dalej bo za długo mi się przysnęło. Póki co złożyłem gęsi z podwoziem i przygotowuje skubańca pod sido (narzędzia maluje, dorobiłem brakujące itd.). Weekend będe miał zajęty więc raczej na przyszły tydzień coś pokaże ; )