Skocz do zawartości

F-4J Phantom II 1:48 Hasegawa

Darek 1614

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku modelach "na szybko" przyszedł czas na coś bardziej ambitnego.

Otworzyłem mini magazynek pełen modeli czekających w kolejce i stanąłem przed poważnym dylematem co tu wybrać, An-26, F-14, F-4 itd itd.,.,....

Szybkie losowanie i wypadło na F-4J z Hasegawy w skali 1:48.

Model postanowiłem troszkę pootwierać ale co finalnie będzie pokazane - czas pokarze.

Na początek kilka fotek zestawów waloryzujących oraz rozpoczęcie prac.

001_zps37740c9c.jpg

011_zpsd20aeaec.jpg

008_zps3e284b40.jpg

002_zps4353fc72.jpg

003_zps84971dc9.jpg

004_zpsd4565cbb.jpg

005_zps95d885f6.jpg

006_zpsee782723.jpg

007_zpsce3e8ce8.jpg

009_zps42973b14.jpg

010_zps0994fc9f.jpg

• Odpowiedzi 144
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Siadam w pierwszym rzędzie dla mnie F-4 to najładniejszy samolot odrzutowy w historii, dlatego z zaciekawieniem popatrzę. Do tego, jak widzę, będzie ciekawie pootwierany. Szykuje się super model, znając Twoje wcześniejsze produkcje A jakie malowanie mu dasz?

Cześć Darek, bardzo się cieszę z warsztatu i liczę, że będzie baaardzo szczegółowy...

Pytanie: - czy wybór wersji J jest już docelowy i jakie konkretnie malowanie przewidujesz?

Pytam, bo tak po cichu chciałbym zobaczyć fajne wykonanie E po grecku w trójtonowym szarym kamuflażu...

Pozdrawiam - Mikołaj

Kusi mnie jedno z poniższych malowań, tylko gdzie można coś takiego dostać?

kalki_zpsb165e933.jpg

Darek, przyznaj się, polujesz na kolejną nagrodę od TOMCATSKY'ch ;)

Faktem jest że nagrody macie super a co wyjdzie z tego Phantoma i czy będzie się nadawał na konkursy - pokleimy zobaczymy.

Mówisz, masz dostaniesz odemnie te kalki w Łasku ;)

Oooo no to super, po pierwsze będę miał kalki, po drugie zawitacie w Łasku.

Same plusy.

Z góry dziękuję.

A tak na marginesie co by nie było, że nic się nie dzieje.

020_zps78df000b.jpg

021_zpsde36c3ce.jpg

022_zpsf6092fdf.jpg

023_zpsb0613a19.jpg

024_zps65c6d2c2.jpg

Patrząc na starannie wykonane fotele ( i nie tylko)pomyślałem że nie mogę przegapić takiego warsztatu.

Zastanawiam się jakie masz plany co do kanałów dolotowych do silników. Po cichu liczę że nie masz zamiaru zaślepiać ich wlotów i zrobisz jakieś ich imitacje, choćby częściowe. Detalowanie idzie Tobie wyśmienicie, myślę że nie powinieneś mieć z tym większych problemów. Pozdrawiam

Marcin

Zastanawiam się jakie masz plany co do kanałów dolotowych do silników. Po cichu liczę że nie masz zamiaru zaślepiać ich wlotów

No właśnie zamierzałem zaślepić je czerwonymi zagłuszkami ale w tej sytuacji muszę ponownie przemyśleć sprawę wlotów. Jeden z silników planuję całkowicie wybudować a wtedy powinno być widać cały kanał doprowadzający powietrze do silnika.

Czy w tej publikacji są rysunki, przekroje tych kanałów? Mógłbyś odtworzyć jedynie ich zewnętrzne ścianki. Zamiast standardowych "zagłuszek" widoczność do środka kanału może częściowo zasłonić regulowany wlot powietrza. Jego ( właściwie ich) działanie mogło być sprawdzane również w czasie postoju, co nie kłóciłoby się z Twoją wizją pootwieranej maszyny.

Tylko pamietaj, że ten przekrój jest przez FGR MK2 - One latały na Spey'ach a nie na J79 - przez to kadłub był szerszy...

Btw - było nawet takie powiedzenie: How do You make Phantom fat and slow? Just Spey-it! (dla ludzi ze średnią angielszczyzna: "spey" wymawia sie tak samo jak "spay" (kastracja) XD